• Tlač
  • Email

Doležaja sleduje aj NBA. Musí pribrať a zlepši trojky z rohov

Publikované Sunday, 15. 3. 2020 o 12:06

Sezóna sa skončila aj v univerzitnej NCAA. Diváci nemajú šancu si pozrieť svoje obľúbené tímy v March Madness, kde sa predstavia najlepšie školy s top talentami pre draft NBA a špičkové európske ligy.

Šancu mala aj Syracuse s Marekom Doležajom. Dupľom, keď v konferenčnom play-off jasne zdolali slávnu školu zo Severnej Karolíny výsledkom 81:53 a v ďalšom kole mali vyzvať Lousville. Zápasy však zrušili. Proti bývalej škole Michaela Jordana podal dobrý výkon aj Marek Doležaj, ktorý strelil za 24 minút 13 bodov a pridal 3 doskoky. Svoj tretí ročník v NCAA zakončil s priemerom 10,4 bodov a 6,4 doskokov.

Už skôr o ňom povedal legendárny tréner univerzity Duke Mike Krzyzewski, že by mal dostať cenu pre hráča s najlepším zlepšením v rámci konferencie.

Samotný odchovanec Karlovky odchádza zo sezóny s jasným ponaučením. „Zavriem sa do posilňovne a budem naberať svaly,“ povedal stráne cuse.com.

Stále pripomínajú jeho váhu

Pri výške 208 centimetrov má len 84 kilogramov. Má výborný dribling, je univerzálny v obrane a je jasne vidieť, že sa zlepšuje. Jeho hru si všímajú aj v NBA. „Milujem ako hrá Doležaj tvrdo a bojovne. Je obdivuhodné, že sa dokázal minulý rok postaviť na prerážku aj Zionovi Williamsonovi, ktorý je od neho o 50 kilogramov ťažší. Marek má vzácnu vlastnosť, že vie na pozícii štyri prihrávať, vnikať do koša a brániť podkošový priestor. Má množstvo schopností. Povedzme si však úprimne, koľko takto chudých hráčov hrá v NBA? Žiadny,“ povedal jeden nemenovaný skaut z tímu Západnej konferencie NBA stránke The Athletic.

Pridal s k nemu aj skaut z Východnej konferencie. „Ak chce mať šancu, musí začať strieľať spoza trojkového oblúka, najmä z rohov. S jeho postavou by ho pod košom v NBA „zožrali“. Sú v NBA aj hráči ako on, ale sú rýchlejší na nohách a atletickejší.“

O charakteristiku hry a šancí Doležaja smerom do profiligy sme poprosili reportéra Matthewho Gutierreza, ktorý pokrýva pre The Athletic Syracue a vidí všetky zápasy nášho reprezentanta priamo.

Ak hrá najlepšie, najlepší je aj tím

„Od skvelého roku 2018, kedy pomohol škole sa dostať medzi šestnásť najlepších v NCAA, zaujal svojimi schopnosťami, ktoré nie sú obvyklé pri podobne vysokých hráčoch. Vie driblovať, prihrávať, vystreliť a vnikať do koša. Ak predvádza svoju najlepšiu hru, obvykle hrá aj najlepšie celý tím. Potrebuje spraviť ďalší krok, aby premieňal strely spoza oblúka. Má na to, len niekedy príliš váha, alebo premýšľa,“ napísal nám Guetierrez, ktorý pridal, že výkony čoskoro dvadsaťdvaročného krídla si užíva.

„Je zábava sledovať jeho vášeň pre hru. Je skvelým spoluhráčom. Potrebuje byť sebeckejší, dávať viac bodov. Niekedy zo zápasov zmizne. Inokedy zas robí všetko. Ak v tom bude pokračovať, pomôže to jemu aj tímu.“

Guerierrez pridal aj pohľad, čo sa páči NBA skautom na Marekovej hre. „Oceňujú ako hrá tvrdo a bojuje a tiež aký je šikovný. Obávajú sa však o jeho váhu a trojbodovú streľbu. Ak sa v tomto nezlepší, stále má pred sebou výbornú kariéru v Európe. Šanca však je aj v zámorí,“ dodal reportér The Athletic.


ZDROJ: basket.sk

Napísal: 1.BK Michalovce  Sunday, 15. 3. 2020 o 12:06
Upravil:  

Komentáre k článku