• Tlač
  • Email

Ak by sa Sabonis nezranil, najlepší výkon v dejinách Euroligy mohol patriť niekomu inému

Publikované Wednesday, 1. 4. 2020 o 08:37

Litovský pivotman Arvydas Sabonis je považovaný za jedného z najlepších európskych basketbalistov všetkých čias. Podľa niektorých je Sabas dokonca najlepší Európan v dejinách basketbalu. Jeho bohatá kariéra trvala viac ako dve desaťročia, pričom prvý veľký úspech zaznamenal ešte ako tínedžer na ME 1983, kde ho spolu so štvoricou Corbalán, San Epifanio, Galis a Kropilák nominovali do ideálnej päťky šampionátu.

Keď sa v roku 2003 vrátil z NBA do Žalgirisu Kaunas, aby odohral svoju poslednú sezónu, mal už 39 rokov. Aj napriek tomu však v Eurolige dominoval. V spomínanom ročníku získal cenu MVP pre najužitočnejšieho hráča základnej časti aj TOP 16. Na palubovke strávil v priemere približne 28 minút a za tento čas stihol zaznamenať viac ako 16 bodov a 10 doskokov na jedno stretnutie. Litovský tím odohral v euroligovej sezóne 2003/04 spolu 20 zápasov, pričom v 18 z nich nastúpil aj legendárny Sabonis.

Pre zranenie vynechal domáci zápas s Montepaschi Siena a následne aj stretnutie na palubovke tímu Fortitudo Bologna. No a práve v tomto zápase sa písali dejiny európskeho pohára číslo jeden. Žalgiris Kaunas síce 22. januára 2004 prehral v Bologni 107:117, avšak jeho americký legionár Tanoka Beard predviedol výkon, ktorý v moderných dejinách Euroligy nemá obdobu. Podkošový basketbalista využil fakt, že Arvydas Sabonis nemohol zasiahnuť do hry, čiže Američan dostal od kouča Antanasa Sireiku 38 minút.

Tie premenil na 35 bodov (11/14 za dva body, 13/13 trestné hody), 19 doskokov, 2 získané lopty, 2 bloky, 3 osobné chyby a 11 plusových faulov. Keď mu štatistici po zápase spočítali tieto čísla, vyšiel im Index rating v hodnote 63, čo je do dnešného dňa rekord Euroligy.

„Pamätám si, že veľký Sabas bol zranený a my sme potrebovali vyhrať, aby sme sa udržali v hre o postup. Ak mám byť úprimný, o tom mojom rekorde som nikdy veľa nepremýšľal. Je to však príjemné, keď mi to niekto pripomenie,“ povedal Tanoka Beard vlani v januári pri príležitosti 15. výročia rekordu. „Myslím si, že každý rekord bude jedného dňa prekonaný a to isté platí aj v tomto prípade. Daný hráč sa skrátka musí naplno koncentrovať a ísť do toho s tým, že ide všetko odovzdať v prospech svojho tímu. Potom prekoná aj tento rekord,“ dodal Beard.

O rekordnom zápase z roku 2004 rozprával aj terajší kapitán Žalgirisu Paulius Jankunas, ktorý vtedy odohral deväť minút. „Napriek tomu, že prešlo veľa rokov, veľmi dobre si pamätám to stretnutie. Cestovali sme do Talianska a napokon z toho bol zápas, v ktorom padlo veľa bodov. Už od prvých minút nám bolo jasné, že Tanoka bude hrať výborne a že to môže byť jeho zápas. Začal veľmi agresívne a potom si toto nastavenie udržal počas celého zápasu. Dosiahol naozaj pôsobivé čísla: body, doskoky a Index rating. Nebol to však náš plán. Skrátka sme zareagovali nato, že sa mu darilo a začali sme mu dávať viac lôpt,“ zaspomínal si Paulius Jankunas, ktorý v apríli oslávi 36. narodeniny.




zdroj: basket.zoznam.sk

Napísal: 1.BK Michalovce  Wednesday, 1. 4. 2020 o 08:37
Upravil:  

Komentáre k článku