• Tlač
  • Email

Olympijské pocty Hejkovej, Kropilákovi aj Kuklovej

Publikované Monday, 18. 10. 2021 o 19:37


Na 60. valnom zhromaždení Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) v piatok 15. októbra 2021 sa stal Anton Siekel vďaka tajnej voľbe na ďalšie tri roky – až do OH v Paríži 2024 – prezidentom SOŠV. Súčasne sa takisto v hlasovaní delegátov VZ dostali do výkonného výboru SOŠV Danka Barteková, Peter Korčok, Anastasia Kuzminová, Daniel Líška, Matej Tóth, Miroslav Šatan, Monika Šišková, Jozef Gönci a Marek Rojko. V exekutíve ich už „čakala“ ex officio Zuzana Rehák Štefečeková, ktorá má vo VV SOŠV miesto ako predsedníčka komisie športovcov SOŠV.

Na tomto olympijskom rokovaní zarezonoval aj basketbal.

Spolu s Ľuborom Halandom, Zdenkom Krížom, Benjamínom Leitnerom a Igorom Nemečkom sa stala doživotne čestnou členkou SOŠV a držiteľkou Zlatého odznaku SOŠV Natália Hejková. Túto najvyššiu poctu udeľuje SOŠV domácim osobnostiam za mimoriadne a vynikajúce zásluhy v oblasti športu a olympizmu, resp. za dlhodobú angažovanosť v konkrétnych činnostiach a orgánoch SOV/SOŠV.

Natália Hejková vynikla predovšetkým ako trénerka, má päť euroligových titulov v ženskom basketbale, po dva s SCP Ružomberok a Spartakom Moskovská oblasť, jeden so ZVVZ USK Praha, v štyroch krajinách získala už 24. republikových titulov; je členka Siene slávy FIBA aj Siene slávy slovenského basketbalu, trénovala aj reprezentantky Slovenska.

Spomedzi ôsmich kandidátov zvolili Stanislava Kropiláka druhým najvyšším počtom hlasov za individuálneho člena SOŠV na najbližšie tri roky. „Kily“, ako ho všetci poznáme, už v minulosti pracoval vo výkonnom výbore SOV (terajší SOŠV), štartoval na dvoch OH, dvoch MS, sedemkrát na ME, z ktorých má jedno striebro a dva bronzy, je päťnásobný najlepší basketbalista Československa, takisto päťkrát majster Československa, 10-krát bol najlepší basketbalista Slovenska, je člen Siene slávy slovenského basketbalu a od tohto roku aj člen Siene slávy FIBA. V súčasnosti stojí na čele BK Inter Bratislava. SOŠV mu udelil aj Strieborný odznak SOŠV, ktorý si však ešte fyzicky neprevzal.

Držiteľkou Medaily SOŠV pre úspešných účastníkov olympijských hier je od spomenutého piatka oficiálne aj bývalá vynikajúca basketbalistka Andrea Kuklová, rodená Chupíková, ktorú ešte takisto čaká pri vhodnej príležitosti reálna dekorácia. Účastníčka OH v Barcelone (6. miesto), dvoch MS, držiteľka dvoch medailí z ME (striebro a bronz), bola dvakrát najlepšia basketbalistka Slovenska a taktiež je euroligová víťazka s Ružomberkom, finalistka zaoceánskej WNBA 1998 a vyhlásili ju za 2. najlepšiu basketbalistku Európy v roku 1995.

ZDROJ: basket.sk

Napísal: 1.BK Michalovce  Monday, 18. 10. 2021 o 19:37
Upravil: 1.BK Michalovce  Monday, 18. 10. 2021 o 19:41

Komentáre k článku