• Tlač
  • Email

Golden State Warriors získali štvrtý titul za osem rokov

Publikované Friday, 17. 6. 2022 o 22:37

Po dvoch rokoch trápenia a zraneniach, keď spadli na posledné miesto NBA, sa Golden State vrátilo na vrchol v plnej sile. Warriors vyhrali na palubovke Bostonu 103:90, celú finálovú sériu 4:2 na zápasy a od 2015 získali v šiestom finále štvrtý titul.

„Prešli sme si ťažkými troma rokmi, nikto nečakal, že budeme znova vo finále, okrem nás. Ďakujeme bohu, že sa to podarilo. Padli sme na dno, museli sme tvrdo pracovať a doplniť tím správnymi hráčmi. Znamená to mnoho, že sme späť,“ povedal líder Warriors Stephen Curry, ktorý sa premiérovo dočkal ocenenia MVP finále. „Je to skvelý pocit, že sme sa mohli vrátiť na vrchol. Vždy to je o tom, čo robíme ako tím na palubovke. Mali sme pochybnosti, lebo je to veľmi ťažké. Boston je skvelý tím, rovnako ako ostatní súperi. Našli sme hráčov, ktorí boli hladní. Tento tím sme skladali desať, dvanásť rokov.“

Curry nastrieľal v rozhodujúcom zápase 34 bodov, pri streľbe 12/21, mal sedem doskokov a sedem asistencií.

„Rád by som poďakoval Bobovi Myersovi, ktorý tento tím poskladal a nedostáva dostatok rešpektu. Tento titul bol pre mňa zrejme najmenej pravdepodobný, ale musíte to čakať, keď máte superhviezdy na čele so Stephom Currym,“ povedal tréner Steve Kerr, ktorý získal štvrtý titul ako kouč, päť ich má ako hráč.



Skvelým príbehom je aj návrat Klaya Thompsona, ktorý chýbal vyše 900 dní po dvoch obrovských zraneniach. „Dva roky som nehral, zabíjalo ma pozerať play-off len v televízore. Lietam v oblakoch. Nemohol som nič robiť, ani šoférovať. Musel som si všetko vytrpieť, neverím, že sa nám to môže znova podariť. Je to bláznivé,“ vravel výborný krídelník.

„Znamená to veľa. Fanúšikovia Bostonu mi dali ťažký čas, ale sú výborní. Sme späť na vrchole. Nikto mi nič nedal, musel som sa vypracovať sám a som štvornásobný šampión s mojimi bratmi,“ doplnil Draymond Green.

Dôležitým článkom víťaznej skladačky bol aj Andrew Wiggins, ktorý v rozhodujúcom zápase vymazal najväčšiu hviezdu Bostonu Jaysona Tatuma. „Splnil sa mi sen, užívam si tento moment. Chcel som vždy vyhrávať a toto v Golden State robia. Naučil som sa, že každý deň je to o tvrdej práci,“ povedal krídelník.

Neuveriteľné sú štatistiky, pred finále dávala stránka FiveThirtyEight Golden State šancu na titul 17% a pred sezónou dokonca 0,1%.

Warriors síce na začiatku šiesteho duelu prehrávali, ale postupne si šli jasne pre rozhodujúce víťazstvo. Po polčase vyhrávali o pätnásť bodov. Celtics sa snažili náskok znížiť, ale priblížili sa len na osem bodov. Golden State však vždy odskočilo a nakoniec vyhralo o trinásť bodov.

Okrem Curryho hral výborne v šiestom finále Draymond Green, ktorý mal 12 bodov, 12 doskokov a 8 asistencií. Wiggins pridal 18 bodov a kompletne vymazal na druhej strane Tatuma, ktorý dal iba 13 bodov pri streľbe 6/18. Celtics nestačilo 34 bodov Jalena Browna. Tatum sa stal prvým hráčom histórie, ktorý mal v play-off NBA sto strát.

NBA – Finále, 6. zápas

Boston Celtics – Golden State Warriors 90:103
Boston: Brown 34, Horford 19 /14 doskokov/, Tatum 13, Robert Williams III 10, Smart 9 (Grant Williams 3, White 2, Pritchard, Stauskas, Kornet, Hauser, Nesmith a Morgan po 0), tréner: Ime Udoka.
Golden State: Curry 34, Wiggins 18, Green /12 doskokov/ a Thompson po 12, Porter Jr. 6 (Poole 15, Gary Payton II 6, Looney a Iguodala po 0), tréner: Steve Kerr.
TH: 11/12 – 8/8, Trojky: 11/28 – 19/46, Fauly: 16 – 20, 19 156 divákov.
/konečný stav série: 2:4/

Zoznam víťazov NBA:
Boston Celtics, Los Angeles/Minneapolis Lakers – 17×
Golden State/Philadelphia Warriors – 7×
Chicago Bulls – 6×
San Antonio Spurs – 5×
Philadelphia 76ers/Syracuse Nationals, Detroit Pistons, Miami Heat – 3×
New York Knicks, Houston Rockets, Milwaukee Bucks – 2×
Cleveland Cavaliers, St. Louis Hawks, Washington Bullets, Baltimore Bullets, Seattle SuperSonics, Portland Trail Blazers, Dallas Mavericks, Rochester Royals, Toronto Raptors – 1×


ZDROJ: basket.sk

Napísal: 1.BK Michalovce  Friday, 17. 6. 2022 o 22:37
Upravil:  

Komentáre k článku