• Tlač
  • Email

Slováci v predkvalifikácii ME 2025 proti Macedóncom, Dánom a Nórom

Publikované Friday, 15. 7. 2022 o 12:23

Reprezentácia Slovenska pozná mená súperov v predkvalifikácii majstrovstiev Európy 2025. V D-skupine narazí na Severné Macedónsko, Dánsko a Nórsko. Prvé zápasy sú na programe už na konci augusta.

Slováci hrali v uplynulých mesiacoch premiérovo v kvalifikácii majstrovstiev sveta 2023, v A-skupine obsadili s bilanciou 0-6 nepostupové štvrté miesto. Po kvalifikácii odvolal Výkonný výbor Slovenskej basketbalovej asociácie z postu hlavného trénera Olega Meleščenka, reprezentáciu povedie do ďalšieho cyklu zápasov už nové meno.

Žreb prisúdil slovenskému výberu dôverne známe Severné Macedónsko. S ním sa naši basketbalisti naposledy stretli v predkvalifikácii MS 2023, v augustovej „bubline“ v Skopje najskôr prehrali 47:69, aby následne vybojovali postupové víťazstvo po výsledku 88:72.

Dánsko sa môže dostať na veľké podujatie po 70 rokoch, naposledy si zahralo na majstrovstvách Európy 1955. Najväčším úspechom je tak zlato na majstrovstvách Európy malých krajín z roku 2010. Do druhej fázy predkvalifikácie sa dostalo ako víťaz C-skupiny s bilanciou 3-1. Najväčšou hviezdou tímu je jednoznačne rozohrávač Gabriel Lundberg, prvý Dán, ktorý si zahral v NBA. V predchádzajúcom ročníku bol hráčom Phoenixu Suns.

Podobne ako v prvej fáze, tak aj v ďalšom priebehu sa Dáni stretnú s Nórskom. Nórsko obdobne ako náš ďalší súper v D-skupine ešte nehral na žiadnom veľkom podujatí. Zaujímavosťou je, že od roku 2012 do 2018 chýbalo pre finančné problémy reprezentačné tímy na podujatiach pod hlavičkou Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA). Návrat na medzinárodnú scénu prišiel v roku 2018, na európskom šampionáte malých krajín získali striebro. Postup si zabezpečilo z druhého miesta, na konte malo zhodne po 2 víťazstvá a prehry.

„Vopred známe už bolo, že sa v skupine stretávame so Severným Macedónskom. Je to súper, s ktorým máme skúsenosť z minulého leta, kde sa nám v 'bubline' podarilo proti ním jeden zápas vyhrať a postúpiť ďalej. Ide o starého známeho súpera so značnou kvalitou a radíme ho k hlavným favoritom skupiny. Vieme, čo nás čaká. Dánsko a Nórsko sú krajiny s podobnou basketbalovou mentalitou. Severania zvyknú hrať tvrdý a poctivý basketbal. Ako bude známy nový tréner reprezentácie, tak trénerský štáb začne intenzívne pracovať na tom, aby získali čo najviac informácií o týchto súperoch. Verím, že žreb pre nás dopadol úspešne a našou ambíciou nemôže byť iné, ako sa pobiť znovu o postup do hlavnej časti kvalifikácie. Dúfam, že to vyjde,“ zhodnotil žreb manažér mužskej reprezentácie Michal Ondruš.

Druhá fáza predkvalifikácie ME 2025 je rozdelená do troch 4-členných skupín, hrať sa bude systémom doma-vonku v auguste 2022, novembri 2022 a februári 2023. Víťazi skupín a Cyprus, ako organizátor záverečného turnaja, si zabezpečia miesto v riadnej kvalifikácii, na ostatné tímy čaká ešte jedna šanca. V tretej fáze predkvalifikácie, ktorá by mala odštartovať v auguste 2023, budú v hre posledné miesta, do tejto časti sa pridajú neúspešné tímy z prvej a druhej fázy.

V prípade postupu do kvalifikácie ME 2025 sa Slovensku výrazne otvorí šanca k premiérovej účasti medzi európskou elitou. Zo 4-členných skupín by mali postupovať na záverečný turnaj do Lotyšska, Fínska a na Cyprus prvé tri tímy.

 

Program Slovenska v D-skupine predkvalifikácie ME 2025:

  • 25. augusta 2022: Slovensko – Nórsko
  • 28. augusta 2022: Severné Macedónsko – Slovensko
  • 10. novembra 2022: Slovensko – Dánsko
  • 13. novembra 2022: Nórsko – Slovensko
  • 23. februára 2023: Slovensko – Severné Macedónsko
  • 26. februára 2023: Dánsko - Slovensko

zdroj: basketliga.sk
Napísal: 1.BK Michalovce  Friday, 15. 7. 2022 o 12:23
Upravil:  

Komentáre k článku