• Tlač
  • Email

Duncan ukončil kariéru. Po 19 sezónach v San Antoniu

Publikované Tuesday, 12. 7. 2016 o 06:19
Devätnásť sezón, 1392 zápasov v základnej časti, 251 v play-off, 15 účastí v Zápase hviezd NBA a päť majstrovských titulov.

„Dvadsaťjednotka, vďaka ti,“ lúči sa so svojou ikonou jeden z najlepších basketbalových klubov na svete San Antonio Spurs. Tim Duncan, po ktorom siahol v drafte 1997 z 1. miesta, ohlásil teraz definitívny koniec úspešnej kariéry. V apríli oslávil okrúhlu štyridsiatku.

Dvestojedenás­ťcentimetrový pivot bol viac než desaťročie dokonalým stelesnením San Antonia. „Štafetu“ prebral v roku 2003 od Davida „Admirála“ Robinsona, ktorý celý život basketbalového profíka tiež zasvätil strieborno-čierno-bielym farbám Spurs. Za klub by dýchal. Keď mal Timothy Theodore, ako znie jeho celé občianske meno, na konte už štyri tituly šampióna NBA, pred sezónou 2012/2013 súhlasil so znížením platu až o 54 percent, aby mohol zostať v tíme a dovoliť vedeniu využiť ušetrené prostriedky na iných kvalitných hráčov. Z tretieho najlepšie plateného hráča ligy sa razom stal až štvrtý najlepšie zarábajúci v klubovom rebríčku. „Som zlý vyjednávač. Agent bol na mňa po celý čas naštvaný,“ priznal Duncan, ktorý vtedy klesol s platom na 9,7 milióna dolárov, ale v roku 2014 predsa získal piaty titul.

Býval, aj dávno po tridsiatke, mimoriadne platný na oboch koncoch palubovky – jeho kariérne priemery sú 19 bodov, 10,8 doskoku, 3 asistencie a 2,2 bloku za 34 minút na ihrisku. Dvakrát ho vyhlásili za najužitočnejšieho hráča ligy, trikrát finálovej série. Ocitol sa v mnohých All Star výberoch. S rozohrávačmi Tonym Parkerom z Francúzska a Argentínčanom Emanuelom Ginóbilim dosiahli najviac víťazstiev jednej trojice v histórii ligy v základnej časti (575) aj play-off (126).


zdroj: sport.pravda.sk

Napísal: 1.BK Michalovce  Tuesday, 12. 7. 2016 o 06:19
Upravil:  

Komentáre k článku