• Tlač
  • Email

Oslabené Košice boli tímovejšie, Inter zlomili vo 4. štvrtine

Publikované Wednesday, 22. 2. 2017 o 08:25

Košickí basketbalisti získali Slovenský pohár, keď zdolali vo finále domáci Inter Bratislava 95:85.

Minimálne malým favoritom finále bol domáci Interu, ktorý mal o niečo väčší čas na regeneráciu a z kľúčových hráčov mu chýbal Nemanja Barač, ktorý však neznamená pre jeho výkon toľko ako Radenko Pilčevič pre Košice. Tie sa museli zaobísť bež najlepšieho hráča sezóny a pre chorobu nehral aj Vlado Ivelija.

Zápas bol veľmi vyrovnaný, Býci ho zlomili až v poslednej štvrtine, ktorú vyhrali 34:24 a zaslúžene triumfovali.

Kľúčová bola naša bojovnosť. Nepoddali sme sa a vo štvrtej štvrtine sme ukázali neskutočné srdce,“ hovoril Milan Žiak, ktorý vydržal dlhý čas so štyrmi faulami a nakoniec bol jedným z kľúčových hráčov Košíc. Nastrieľal 21 bodov a pridal 6 doskokov. Býci vyzerali v závere tímovejšie ako Inter.

Bojovali o to viac, že sa im zranil Pilčevič, ktorý tvorí celú sezónu ich hru. „Trošku nás to zaskočilo v zápase so Svitom. Opakovali sme si, že bojujeme aj za Pilča a Vlada. Bola to možno energia navyše. Ukázali sme, že sme skvelá partia. Ak hráme rozumne, tak môžeme zdolať každého,“ pokračoval najlepší strelec Býkov.

Vidin vidí problém v rozhodcoch

Tréner domáceho tímu Oliver Vidin videl ako najväčšiu príčinu prehry počet odpískaných faulov. „Keď sa pozriete na štatistiky, tak Košice hádzali tridsať trestných hodov a my len šestnásť. To je vo vyrovnanom zápase obrovský rozdiel. Dali sme viac trojok, mali sme viac útočných doskokov a získaných lôpt. V obrane sme hrali agresívne. Asi naše kontakty pod košom nie sú dostatočne agresívne. Inter má v lige o 130 či 140 faulov viac ako Košice. To je strašne veľký rozdiel medzi vyrovnanými tímami. Musíme sa nad tým zamyslieť,“ vravel kouč bratislavského klu­bu.

Žiak nechcel riešiť rozhodcov. „Vôbec sa na nich nepozerám. Z môjho pohľadu mi tiež vadili veci, ale každý robí chyby, nielen rozhodcovia, ale aj hráči. Rozhodnime hrou na ihrisku. Sme prví v tabuľke, vyhrali sme pohár, tlak bude na nás o to väčší, ale vyhovuje mi to,“ pokračoval rozohrávač Košíc.

Interu nestačil výborný výkon Rančíka

Bratislavskému klubu nestačil na výhru ani ďalší výborný výkon Radoslava Rančíka. Ten dal 30 bodov, doskočil 11 lôpt a pridal 4 asistencie. V kľúčových momentoch to však až často vyzeralo, že Inter sa až príliš spolieha na svoju najväčšiu hviezdu. S výnimkou Tomáša Mrviša a zábleskov Jamesa Kinneyho sa nikomu v drese Interu výraznejšie nedarilo.

„Myslím si, že rozhodla obrana. Dostať 95 bodov doma je strašne veľa. Musíme lepšie brániť, pokiaľ si každý hráč ustráži v defenzíve protivníka v hre jedna na jedna, tak sa hrá ľahšie. Myslím si, že som aj ja mohol viac spolupracovať so spoluhráčmi. Rozoberieme si, čo sme spravili zle a verím, že v stredu Košiciam na ich palubovke oplatíme prehru,“ hovoril Rančík, ktorý nechcel komentovať slová Vidina o rozhodcoch.

„Na Rada sa spoliehame, lebo je najlepší basketbalista na Slovensku. Vystrelil sedemnásť lôpt, čo bolo normálne číslo. Jediný dostal trestné hody, na ostatných neboli odpískané fauly, ktoré mali byť, aj keď rozhodcovia nepískali zle, ale pre mňa nie je normálne, keď má niekto doma o dvakrát menej šestiek ako súper,“ dodal Vidin.

MVP LaDarius White

Košice sa mohli spolahnúť na finálovom turnaji Slovenského pohára na výkony LaDariusa White. Ten aj proti Interu podal dobrý výkon, keď dal 20 bodov, pridal tri doskoky a dve asistencie. Po turnaji ho vyhlásili za MVP.

„Ďakujem Bohu, že sa nám podarilo získať trofej a aj som k nej pomol individuálne. Bol to veľmi ťažký zápas. Vedeli, že sme to bude boj do poslednej minúty. Keď sa zranil Pilčevič, tak sme sa museli zomknúť a každý priniesť na ihrisko ešte viac ako v iných zápasoch. Vo štvrtej štvrtine sme si dobre pomáhali pri ich tlaku na rozohrávača, keď sme preniesli loptu na slabú stranu a odtiaľ sme dávali body,“ povedal nám White.

Napísal: 1.BK Michalovce  Wednesday, 22. 2. 2017 o 08:25
Upravil:  

Komentáre k článku