• Tlač
  • Email

La Bomba stále ukazuje, že patrí medzi naj strelcov európskej histórie

Publikované Thursday, 13. 4. 2017 o 13:08

Za poslednú dekádu vyprodukoval európsky basketbal viacero výborných strelcov. Medzi vôbec najlepších patrí barcelonská legenda Juan Carlos Navarro.

Minulý týždeň sa „La Bomba“ ako ho roky prezývajú dostal ako prvý v EuroLige cez hranicu 4000 bodov. Nie nadarmo ho označujú za kráľa euroligových strelcov. V najlepšej súťaži na starom kontinente hrá už svoju šestnástu sezónu, všetky odbehal v drese FC Barcelona.

„Je to skvelé byť v niečom prvý. Viem, že za mnou je blízko Spanoulis, musím ešte pridať zopár štatistík, aby som mu to skomplikoval,“ vtipkovala španielska legenda, ktorá chce Gréka dobehnúť v počte euroligových titulov. Výborný rozohrávač Olympiacosu vyhral slávnu súťaž trikrát.

Svoju dlhovekosť pripisuje Navarro šťastiu na trénerov. „Vždy som mal na nich šťastie. Verili mi, dostával som veľa priestoru. Vytvorili vo mne obrovskú vášeň pre hru, ktorú mám dodnes.


Osem španielskych titulov

Prekonaním štyritisícovej hranice znova ukázal Navarro svoju veľkosť, ktorú má pre klub aj v tridsiatichši­estich rokoch. Pridal tak ďalší míľnik k dvom euroligovým tiulom a cene MVP či MVP Final Four. Ocenenia a tituly zbiera roky aj doma, keď pomohol katalánskemu veľkoklubu k ôsmim titulom. K tomu je majstrom sveta, dvojnásobným európskym šampiónom a má aj dve striebra z olympijských hi­er.

V EuroLige nemá len najviac bodov, ale aj najviac trojok a odohraných zápasov.

„Je to pre nás komplikovaná sezóna, pre mňa najťažšia v kariére. V EuroLige sme sa neprebojovali medzi najlepšiu osmičku. Úprimne však musím povedať, že sme nehrali tak dobre, aby sme mohli byť medzi najlepšími. Verím, že to napravíme v španielskej lige,“ napísal na euroligovom blogu hviezdny Španiel, ktorý sa blíži k stovke zápasov v legendárnom El Clasiccu proti Realu Madrid.

Veľký fanúšik seriálu Game of Thrones má stále do basketbalu chuť, aj keď ho v posledných rokoch prenasledovali zranenia. Pred sezónou schudol šesť kíl, sprísnil diétu so stravovaním a stále je platným hráčom Barcelony.

„Samozrejme, že už nie som tak rýchly, ale myslím si, že to viem nahradiť rozumom. Basketbal ma stále veľmi baví a rád by som ešte pokračoval v kariére,“ dodal líder katalánskeho tímu.

Ikonická strela, v NBA ale len rok

Navarro si rokmi vytvoril ikonickú strelu Bomba, keď striela z jednej nohy s veľkým oblúkom, v USA ju nazývajú aj floater.

Rozohrávač či krídelník patrí k zlatej generácii španielskych hráčov, keď vyrastal s Pauom Gasolom. Spolu vyhrali ešte v roku 1999 majstrovstvá sveta do 19 rokov. Na nich Španieli zdolali aj tím USA.

„S Pauom sa poznáme dvadsať rokov. Hrali sme spolu za béčko Barcelony. Dodnes si pamätám, akí sme boli nervózni, keď nás preradili do áčka. Na tréningoch som bol nervóznejší ako v zápasoch," spomínal rozohrávač či krídelník.

Navarro si zahral v NBA, ale v drese Memphisu Grizzlies vydržal len jedinú sezónu a vrátil sa do Barcelony. Veľa na tom spravil fakt, že jeho najlepšieho kamaráta, spomínaného Gasola vymenil Memphis v roku 2008 do Los Angeles Lakers. „Mali sme slabý tím, bariérou bol jazyk a v Amerike sa nepáčilo aj mojej rodine. Takisto som bol len lavičkovým hráčom. Keď som dostal šancu byť znova stredobodom pozornosti a lídrom tímu, tak som neodolal a vrátil sa. Keby som bol v lepšom tíme a dostali by sme sa do play-off, možno by to bolo iné. Svoje rozhodnutie však neľutujem,“ spomínal pre zámorské médiá po čase Španiel.

Napísal: 1.BK Michalovce  Thursday, 13. 4. 2017 o 13:08
Upravil:  

Komentáre k článku