• Tlač
  • Email

Kanaďania šokovali aj Američanov a ovládli juniorské MS

Publikované Saturday, 15. 7. 2017 o 12:23

Kanadský basketbal je na vzostupe. Svedčí o tom úspech národného mužstva, ktoré sa v nedeľu po prvý raz v histórii stalo svetovým šampiónom v kategórii do 19 rokov. Kanaďania vo finále zvíťazili nad Talianmi presvedčivo 79:60. Svoj najväčší duel však odohrali v semifinále, v ktorom zdolali favorita na celkový triumf USA.

Basketbalisti Spojených štátov zvíťazili na MS do 19 rokov dvakrát po sebe: v roku 2013 v Prahe a v roku 2015 v Heraklione. Aj teraz, na turnaji, ktorý sa hral v hlavnom meste Egypta v Káhire, boli v pozícii najväčších favoritov. Základnú skupinu zvládli bez väčších problémov, vyhrali všetky tri stretnutia a nazbierali v nich skóre +134. V osemfinále prevalcovali Mali (+48) a v štvrťfinále zvládli poľahky aj zápas s Nemeckom (+22). Všetko smerovalo k tomu, že vo finále si zahrajú so Španielmi. Takéto finálové zloženie očakávala drvivá väčšina basketbalových priaznivcov. Do záverečného zápasu turnaja sa však napokon nedostal ani jeden zo spomínaných tímov…

Už prvé semifinálové stretnutie prinieslo šokujúci výsledok: v ňom zvíťazili Taliani nad Španielmi 66:63. Najväčšie prekvapenie však prišlo vo večernom zápase USA s Kanadou. Kurz na víťazstvo USA bol 1,01! Kanaďania ale boli proti. V základnej skupine hral výborne krídelník Abu Kigab, ktorý sa narodil v meste Chartúm, v susednom Sudáne. V playoff sa však do pozície lídra dostal RJ Barrett, ten predviedol proti USA svoj životný výkon: nastrieľal 38 bodov, pod košom získal 13 doskokov a k tomu pridal 5 asistencií. Vynikajúcim výkonom tak najväčšou mierou prispel k víťazstvu Kanady 99:87.


NAJUŽITOČNEJŠÍ HRÁČ MÁ LEN 17 ROKOV

Kanaďania vo finálovom stretnutí nepripustili žiadne prekvapenie a Talianom zdolali pohodlne 79:60. Vôbec po prvý raz tak získali na MS do 19 rokov medailu. A hneď zlatú… Cenu pre najužitočnejšieho hráča získal podľa očakávaní RJ Barrett, ktorý študuje na Floride na prestížnej strednej škole Montverde Academy. Tá je známa najmä vďaka svojmu basketbalovému programu. Mimochodom, MVP šampionátu RJ Barrett oslávil v júni len 17. narodeniny! Obrovský talent tak bude ešte dva roky navštevovať spomínanú strednú školu. Barrett, ktorý meria 201 cm a hrá na palubovke trojku, je momentálne prvý v rebríčku hráčov, ktorí v roku 2019 pôjdu na univerzitu. Zostavuje ho portál športovej televízie ESPN. Ak by sa RJ Barrett riadil ako mnohí iní hráči pravidlom one-and-done, na drafte do NBA by sme ho mohli vidieť najskôr v roku 2020.

RJ Barrett je však taký výborný basketbalista, že môže spraviť rovnakú vec ako jeho kompatriot Andrew Wiggins, ktorý ukončil o rok skôr strednú školu a presunul sa na univerzitu. Barrett by v takomto prípade ukončil strednú školu už nasledujúcu jar. Jeho trénerom v Motverde je Kevin Boyle, ktorý trénoval dve jednotky draftu: Kyrieho Irvinga (2011) a Bena Simmonsa (2016). Barrettov otec Rowan je bývalý basketbalista, v roku 2000 si zahral po boku Steva Nasha na olympiáde. Mimochodom, Steve Nash je krstný otec mladého RJ Barretta. Jeho matka a teta boli elitné šprintérky, takže mladý basketbalový zázrak mal po kom dediť gény na šport.



zdroj: http://basket.zoznam.sk

Napísal: 1.BK Michalovce  Saturday, 15. 7. 2017 o 12:23
Upravil:  

Komentáre k článku