• Tlač
  • Email

VIDEO Zlákala ho až Kalifornia, v LA Clippers má nahradiť Paula

Publikované Sunday, 16. 7. 2017 o 13:43

Jeden z najlepších rozohrávačov na starom kontinente konečne mieri do NBA. Srbský rozohrávač Miloš Teodošič dlho odolával ponukám zo zámoria, ale po desiatich rokoch špičkového basketbalu v Európe sa rozhodol pre zmenu. Zlákala ho slnečná Kalifornia, v tíme Los Angeles Clippers ho čaká náročná úloha – nahradiť elitného tvorcu hry Chrisa Paula.

Teodošič už niekoľko rokov patrí medzi svetovú extratriedu. Pre svoje schopnosti nájsť spoluhráčov presnou prihrávkou aj v tých najnemožnejších pozíciách dostal prezývku „Kúzelník“. Štyri roky hral za Olympiacos, posledných šesť za CSKA Moskva. Vo svojej zbierke má množstvo trofejí, spomeňme len tie najhodnotnejšie – striebro z OH 2016, striebro z MS 2014, MVP EuroLigy (2010), šampión EuroLigy (2016), šesťnásobný majster nadnárodnej VTB ligy. Aj ďalšie roky mohol pôsobiť v Európe a byť naďalej uznávanou superhviezdou. Moskovčania mu núkali na európske pomery vysoko nadštandardný plat, ale on sa však rozhodol posunúť o level vyššie.

S ideou odísť za more sa vážne začal zaoberať po tom, ako vlani vyhral s CSKA EuroLigu. Na starom kontinente už získal všetko, potreboval novú výzvu. Nechcel však odísť do tímu, kde by robil niekomu náhradníka. Zostal trpezlivý a vyplatilo sa.

Spočiatku to vyzeralo, že zakotví v Salt Lake City. Quin Snyder, terajší tréner Utahu Jazz, pôsobil v minulosti ako asistent trénera v CSKA. Teodošiča tam lanáril aj krajan Igor Kokoškov, ktorý robí v tíme Jazz Snyderovi asistenta. Angažmán v Utahu mu odporúčala aj ex-hviezda ruskej reprezentácie Andrej Kirilenko, ktorý tam hrával a teraz funkcionárči v štruktúrach CSKA.

Všetko márne, Teodošič sa rozhodol inak. A ako vo veľa ďalších prípadoch, treba za tým hľadať ženu. Koncom júna sa oženil so svojou dlhoročnou partnerkou, srbskou herečkou Jelisavetou Orašaninovou. Tá má podľa viacerých zdrojov ambície presadiť sa aj v Hollywoode a z toho dôvodu mala presvedčiť svoju polovičku, aby namiesto „nudného“ Utahu odišla prominentná dvojica do Los Angeles.

Približne v rovnaký deň, ako sa konala Teodošičova svadba, dlhoročný dirigent hry LA Clippers Chris Paul oznámil, že opúšťa Kaliforniu a smeruje k Jamesovi Hardenovi do Houstonu. Teodošič mal v tom momente na stole ponuky z viacerých klubov NBA, ale keď sa ozvali Clippers, neváhal ani minútu. Po rýchlom rokovaní podpísal dvojročnú zmluvu na 12,3 milióna dolárov a novomanželke Jelisavete splnil sen o Hollywoode.

Fanúšikovia sa tak môžu tešiť na to, ako bude Teodošič prihrávať Blakeovi Griffinovi do protiútokov na rýchle smeče či nahadzovať „alley-oopy“ DeAndremu Jordanovi. Nečaká ho však nič jednoduché, pretože viacerí elitní európski rozohrávači, ktorí žiarili na starom kontinente, rýchlo v NBA zhasli. Stačí spomenúť Španiela Juana Carlosa Navarra, ktorý prišiel do NBA ako 27-ročný. V nováčikovskej sezóne síce zažiaril, keď vytvoril „prvoročiacky“ rekord v počte trojok, ale po roku sa vrátil do Európy, kde bol väčšou a uznávanejšou hviezdou ako medzi top hráčmi v NBA.

Teodošiča čakajú v NBA tí najlepší obrancovia na svete. Takmer dvojmetrový rozohrávač (196 cm) má však fyzické i mentálne schopnosti na to, aby sa v profilige presadil. Výborne číta hru, vie „otvoriť“ súperovu obranu dobre postavenými clonami a jeho herná inteligencia je – bez akejkoľvek urážky – vyššia ako u väčšiny rozohrávačov v NBA. Teraz už ide len o to, aby to ukázal aj na palubovkách v USA (a Toronte…).




zdroj: basket.zoznam.sk

Napísal: 1.BK Michalovce  Sunday, 16. 7. 2017 o 13:43
Upravil:  

Komentáre k článku