• Tlač
  • Email

Slováci sa dočkali, veria si aj proti Arménsku. Rančík: K výhre prispel každý

Publikované Monday, 14. 8. 2017 o 09:26

Konečne sa dočkali. Basketbalisti Slovenska nadviazali na zlepšený výkon zo súboja proti Bosne a Hercegovine, v stredu na Pasienkoch zdolali nevyspytateľné Švédsko a v predkvalifikácii MS 2019 dosiahli prvý triumf. Vďaka nemu si nielen zdvihli sebavedomie, ale zároveň zamiešali karty v tabuľke A-skupiny.

Po vyrovnanom prvom polčase bol z pohľadu Slovákov veľmi dôležitý vstup do toho druhého. Odštartovali ho sériou 13:2 a vytvorili si rozhodujúci náskok. Švédi v závere zabojovali, znížili na rozdiel troch bodov, ale súper si dôležité víťazstvo už postrážil. Hoci výkon domácich nebol bezchybný, prevládali v ňom pozitíva. Slováci dobre bránili, ešte lepšie doskakovali, v ofenzíve zabrali viacerí hráči a najdôležitejšie bolo, že zvládli napínavý záver. V sobotu ich však čaká náročnejšia úloha – potvrdiť stredajšiu výhru proti nepríjemnému Arménsku.

Slovensko - Švédsko, tréner Rudež a oddychový čas (Foto: Vladimír Dorňák)

Trénera SR Ivana Rudeža potešil najmä fakt, že jeho zverencov nepoložili chyby plynúce z priebehu hry a že mužstvo udržaním náskoku ukázalo mentálnu silu. „Švédi hrali agresívne, pressovali po celom ihrisku. Hráči, ktorí hrajú v slovenskej lige, na to nie sú zvyknutí. Jasné, že chyby potom prídu. Ale, predtým sme takéto zápasy prehrávali a dnes sme ukázali mentálnu silu, zápas udržali a vyhrali ho. To je veľké plus,“ hodnotil Rudež.

Zároveň vymenoval štyri veci, ktoré rozhodli o triumfe jeho tímu: „Útočný doskok, obrovská energia v obrane, tímová komunikácia v defenzíve a veľká nesebeckosť v útoku.“ Rudež verí, že stredajší výsledok vrátil mužstvo do boja o postup zo skupiny. „Verím, že sa nám otvorili dvere k postupu. Fanúšikovia dostali tú najlepšiu pozvánku na to, aby v sobotu prišli opäť a povzbudili nás v súboji proti Arménsku. Chalani bojovali po celý zápas, čo viac si fanúšik môže želať,“ dodal kouč SR.

Slovensko - Švédsko, Radoslav Rančík (11) (Foto: Vladimír Dorňák)

Veľmi solídne zahrali podkošoví hráči SR, obzvlášť Radoslav Rančík s Michalom Baťkom. Obaja dosiahli double-double. Prvý menovaný mal 15 bodov a 15 doskokov, Baťka 15 bodov a 11 doskokov. Rančíkovi príliš nešla streľba z poľa, ale bol stopercentný zo šestiek a pod košom vybojoval viacero dôležitých doskokov.

Rozhodol náš tímový duch, naša kolektívna hra. Každý hráč nejakým spôsobom prispel k výhre. Hoci sme v závere urobili veľa chýb, dobre sme bránili, dobre doskakovali a to bol základ úspechu,“ hodnotil Rančík, ktorý sa k tímu pripojil tesne pred začiatkom predkvalifikačného cyklu ako náhrada za zraneného Richarda Körnera.

S podobným výkonom majú podľa neho Slováci šancu aj proti Arménov. „Trúfame si na nich. Ak by sme si neverili, môžeme to zabaliť. Každý z nás chce podať čo najlepší výkon za našu krajinu. Verím, že s pomocou fanúšikov ich môžeme zdolať,“ dodal Rančík.

Slovensko - Švédsko, Rančík (11) vs. Massamba (9) (Foto: Vladimír Dorňák)

Mladší z bratskej dvojice Rančíkovcov sa v stredu na palubovke stretol s jedným zo svojich bývalých spoluhráčov. S Thomasom Massambom vyhrali pred troma rokmi v drese Nymburku českú ligu i pohár. Skúsený rozohrávač v službách Švédska chlapsky uznal kvality súpera. „Slováci hrali dobre. Zápas sme si prehrali stratenými loptami a najmä na doskoku. Nedarila sa nám streľba za tri body. Naopak, súperovi kvalitne zahrali podkošoví hráči. Navyše umne zmenili taktiku v polčase a tá im priniesla úspech,“ povedal nám k zápasu Massamba.

Po zápase strávil niekoľko minút v družnom rozhovore s Martinom Rančíkom. „Obaja sú pre mňa ako bratia. Rado je výnimočný hráč. S ním na palubovke sú Slováci oveľa silnejší. Mohli ste to vidieť aj dnes. Keď sme sa dostávali späť do zápasu, Rado urobil dôležitý doskok alebo trafil kľúčové trestné hody. Je tým správnym lídrom, hovoria za neho jeho výkony na palubovke,“ dodal rodák z Konga.

Slovensko - Švédsko, Ihring (4) vs. Massamba (9) (Foto: Vladimír Dorňák)


zdroj: basket.zoznam.sk


Napísal: 1.BK Michalovce  Monday, 14. 8. 2017 o 09:26
Upravil: 1.BK Michalovce  Monday, 14. 8. 2017 o 09:31

Komentáre k článku