• Tlač
  • Email

Začína sa EuroBasket 2017, tieto hviezdy musia na turnaji zažiariť

Publikované Friday, 1. 9. 2017 o 16:42

Majstrovstvá Európy sa tento rok budú niesť v znamení početných absencií. Aj napriek tomu ale bude na turnaji mnoho talentovaných hráčov, ktorí sa budú chcieť predviesť. Asi najviac sa toho popísalo o veteránovi Pauovi Gasolovi či tínedžerovi Lukovi Dončićovi. My sme však upriamili pozornosť niekde uprostred medzi nich a vybrali sme piatich hráčov, ktorí nie sú ani mladí, ale ani starí. Síce už teraz patria k tým najlepším basketbalistom, no ešte ani zďaleka nedosiahli svoj vrchol.

DENNIS SCHRÖDER, 23 rokov (NEMECKO)

Na EuroBaskete 2015 venovali ľudia pozornosť predovšetkým Dirkovi Nowitzkemu, lenže nemecký výber už nebol „jeho“ tímom. Lídrom tímu bol na palubovke šikovný rozohrávač Dennis Schröder, ten odvtedy spravil kus roboty a dnes patrí k najzaujímavejším tvorcom hry v NBA. Vedenie klubu Atlanta Hawks mu pred začiatkom minulej sezóny zverilo post stredného rozohrávača a Schröder nesklamal. V priemere na zápas zaznamenal viac než 17 bodov a 6 asistencií. Už pred dvoma rokmi bol druhým najlepším strelcom na turnaji a tentokrát to môže ešte vylepšiť a dostať sa na prvú priečku. Nemec bude strieľať body a vytvárať dobré príležitosti pre svojich spoluhráčov.

BOGDAN BOGDANOVIĆ, 25 rokov (SRBSKO)

Nová posila Sacramenta Kings bude mať spomedzi tejto pätice najťažšiu úlohu, pretože bude prvou voľbou v útoku v mužstve, ktoré chce zabojovať o tie najvyššie priečky. Keď to Bogdanović nezvládne, Srbi celkom určite zlyhajú. Preto musí srbský ostrostrelec na turnaji zažiariť. Nikto na EuroBaskete nebude pod takým obrovským tlakom ako Bogdan Bogdanović. Z basketbalového hľadiska je pripravený výborne, otázna je stále mentálna pripravenosť. V prospech 25-ročného Srba však hovoria skúsenosti, bude to už jeho tretí EuroBasket a okrem toho si zahral na majstrovstvách sveta a na olympijských hrách. Na každom podujatí absolvoval náročné zápasy vo vyraďovacej fáze.

EVAN FOURNIER, 24 rokov (FRANCÚZSKO)

Francúzsky tím bude na turnaji potrebovať body v útoku a Evan Fournier je schopný ich zaobstarať. Na rozdiel od Bogdanovića nebude krídelník pod veľkým tlakom, pretože na útočnej polovici má Francúzsko hneď niekoľko tromfov. Fournier je prirodzený talent, no fanúšikovia mu občas vyčítajú jeho nasadenie a ochotu „pobiť sa“ na palubovke. Súperi budú mať s Fournierom veľké problémy, pretože na dobrú príležitosť nemusí čakať. Vie si ju vypracovať aj sám. Obdivuhodný je predovšetkým jeho strelecký repertoár, kôš dokáže ohroziť z každej vzdialenosti. Dá sa očakávať, že to bude často skúšať spoza oblúka, no problém mu nerobia ani stredné vzdialenosti či agresívne vniky do podkošového územia.

DARIO ŠARIĆ, 23 rokov (CHORVÁTSKO)

Chorvátsky supertalent ešte nikdy nesklamal. Vyrovnanosť výkonov je v podaní Daria Šarića priam neuveriteľná. Rodák zo Šibeniku dokázal, že je schopný presadiť sa ako v Európe, tak aj v zámorskej profilige. Nie je to žiadne prekvapenie. Tento 208 cm vysoký playmaker je svedomitý pracant a navyše je veľmi chytrý, čo ho zvýhodňuje na hracej ploche. Šarića bude opäť vidno v štatistikách, bude dávať body, doskakovať lopty a pri útočení bude získavať mnoho asistencií. Aco Petrović, brat legendárneho Dražena, je ideálnym trénerom pre Daria Šarića. Problémom je však to, že 23-ročný fenomén nemá v mužstve dostatok basketbalových robotníkov, ktorí by boli ochotní na neho pracovať. Chorváti majú na súpiske dostatok kvality, no možno viac, ako by bolo treba…

KRISTAPS PORZINGIS, 22 rokov (LOTYŠSKO)

Z globálneho hľadiska bude o Porzingisa možno najväčší záujem, na jeho výkony sú zvedaví európski aj americkí fanúšikovia. V posledných dvoch sezónach ukázal, že na basketbal v NBA je ako stvorený. Ale seniorskom národnom drese sme ho nevideli, a preto sú ľudia pred začiatkom EuroBasketu v očakávaní. Lotyš meria 221 cm, avšak známy je najmä svojou presnou rukou spoza oblúka. Lenže to sú takmer všetci hráči v lotyšskom mužstve. Ak sa Porzingis nebude pohybovať aj pod košom, tak v podstate neprinesie do herného prejavu Lotyšov žiaden nový element. Samozrejme, bavíme sa výhradne o útoku. V obrannej činnosti bude Kristaps Porzingis veľkou posilou, jeho doskočené lopty a zablokované strely budú veľmi dôležité. Ak bude Lotyšsko hrať podľa papierových predpokladov, mali by sme talentovaného Porzingisa vidieť aj v playoff.

http://basket.zoznam.sk

Napísal: 1.BK Michalovce  Friday, 1. 9. 2017 o 16:42
Upravil:  

Komentáre k článku