• Tlač
  • Email

Bez Teodosića, Udoha či Bogdanovića. Začína sa nová euroligová sezóna

Publikované Friday, 13. 10. 2017 o 16:01

Dnes sa prvými piatimi zápasmi začína nový súťažný ročník basketbalovej Euroligy, ktorá vlani prešla veľkými zmenami. V najprestížnejšej klubovej súťaži na starom kontinente hrá proti sebe šestnásť tímov z deviatich krajín.

Oproti minulej sezóne nastali v zozname účastníkov tri zmeny: v súťaži tento rok nebude hrať Galatasaray (víťaz Eurocupu), UNICS Kazaň (finalista VTB ligy) a Darussafaka, ktorá dostala takzvanú divokú kartu. Zhodou okolností práve tieto tri mužstvá prilákali najmenej divákov spomedzi všetkých šestnástich klubov v Eurolige.

Stále platí, že víťaz Eurocupu získa miestenku do Euroligy, a tak sa v lige predstaví španielsky tím Unicaja Málaga. Vicemajstrom VTB ligy je tento raz moskovský klub Chimki a tretím nováčikom bude Valencia, tá nemusela čakať na divokú kartu, pretože senzačne vyhrala v španielskej lige, keď vo finálovej sérii zdolala madridský Real 3:1 na zápasy.

Čo sa národnostného zloženia týka, najväčším skokanom sú práve spomínaní Španieli, ktorí budú mať v súťaži až päť zástupcov. Najviac zas stratili Turci, tí budú mať po novom dvoch zástupcov.Na to, aby v Eurolige uspeli, museli sa všetci traja nováčikovia posilniť. Valencia získala nemeckého dlháňa Tibora Pleißa a výborného strelca Ericka Greena. Z celkového pohľadu však môže byť najväčšou posilou uznávaný tréner Txus Vidorreta, ten v minulej sezóne vyhral s Tenerife Ligu majstrov, ktorú organizuje FIBA.

Málaga by mala mať taktiež svoju kvalitu, pod košom totiž bude hrávať skúsený James Augustine a rozohrávku si zoberie na starosť Ray McCallum, pre ktorého to bude prvý európsky angažmán. Pozornosť však chceme upriamiť najmä na mužstvo Chimki, keďže Moskovčanom sa podarilo získať niekoľko cenných posíl. S nimi môžu patriť Rusi k tým najlepšie brániacim tímom. Okrem strelca Jamesa Andersona totiž do kádra pribudli napr. Charles Jenkins, jeden z najlepších doskakovačov z minulej sezóny Tyler Honeycutt či defenzívna „jednotka“ Stefan Marković.

Veľkou posilou môže byť najmä americký pivot Thomas Robinson, ktorý v NBA odohral viac než tri stovky zápasov. „Päťka“ draftu z roku 2012 má potenciál stať sa jedným z najlepších hráčov v Eurolige.

TROJICA LICENCOVANÝCH VLANI SKLAMALA

Nový euroligový formát je postavený na desaťročnej zmluve, ktorú podpísalo jedenásť klubov: Baskonia, Real Madrid, Barcelona, Olympiakos, Panathinaikos, CSKA Moskva, Anadolu Efes, Fenerbahce, Maccabi Tel Aviv, Olimpia Miláno a Žalgiris Kaunas. Týchto jedenásť tímov bude hrať Euroligu ešte ďalších deväť sezón bez ohľadu na ich formu v národných súťažiach. Takto je postavená zmluva a každý to musí preto rešpektovať.

Myslíme si však, že táto jedenástka „privilegovaných“ mužstiev by mala byť za každých okolností garantom basketbalovej kvality. Lenže to sa v minulej sezóne nestalo, môžu za to najmä tri kluby, ktoré hrali výrazne pod svoje možnosti. Najhoršie obstál tím Olimpia Miláno, ktorý vyhral v 30-zápasovej základnej časti len osem duelov a umiestnil sa tak na poslednom mieste v tabuľke. Milánčania v lete zareagovali a na pozíciu hlavného kouča prišiel muž, ktorý zažil veľké úspechy s niekdajším klubom Montepaschi Siena Simone Pianigiani.

V sezóne 2015/16 – ešte v starom formáte – sa Maccabi Tel Aviv nepodarilo postúpiť zo základnej skupiny, čo bol v tom čase veľký šok. V tej minulej sezóne sa Izrealčania chceli revanšovať svojim fanúšikom, avšak znova to dopadlo fiaskom. Maccabi vyhralo desať stretnutí a od vyraďovacej fázy tak zostalo na míle vzdialené. Ďaleko od playoff zostala aj Barcelona, ktorá zakončila sezónu s bilanciou 12–18. Klub s takým veľkým rozpočtom ako je Barca, sa jednoducho musí dostať do playoff.

V lete bol preto v klube veľký prievan, začnime na pozícii hlavného trénera. Ním sa stal Sito Alonso, ktorý prichádza z Baskonie. Do katalánskeho mužstva prišli traja Francúzi: Adrien Moerman, Kevin Séraphin a jeden z najlepších euroligových rozohrávačov Thomas Heurtel.Plnohodnotnú šancu by mal tiež dostať bulharský reprezentant Saša Vezenkov a do tímu sa tlačí aj lotyšský talent Rodions Kurucs, s ktorým počítajú v ďalšom drafte do NBA. Do kádra pribudol aj najlepší obranca minulej sezóny, Maďar Ádám Hanga.

O TITUL SA POBIJE (OPÄŤ) KVARTETO FAVORITOV

V minulej sezóne sa na záverečnom turnaji Final Four predstavili štyri tímy: Fenerbahce, CSKA Moskva, Real Madrid a Olympiakos. Bolo by obrovským prekvapením, ak by víťaz nového súťažného ročníka nevzišiel z tejto štvorice. Najväčším favoritom bude istanbulský klub Fenerbahce, ktorý pred začiatkom sezóny podpísal s holdingovou spoločnosťou Doğuş Group zmluvu na tri sezóny v hodnote 45 miliónov eur. To je najväčšia sponzorská dohoda v histórii európskeho basketbalu.

Fenerbahce prišlo v lete o trojicu dôležitých hráčov, keďže Pero Antić odišiel do Crvenej zvezdy a hviezdne duo Bogdan Bogdanović – Ekpe Udoh sa presunulo do NBA. Turci sa však dobre posilnili, na rozohrávku prišiel Sinan Güler a na „dvojku“ získali Istanbulčania okrem Marka Gudurića aj Brada Wanamakera. Pod košom budú hrávať Talian Nicolo Melli, ktorý sa minulý rok dostal do druhého tímu Euroligy a 31-ročný Američan Jason Thompson, ten odohral v NBA takmer 600 zápasov.

Tak ako v každej sezóne, aj teraz má tie najvyššie ambície CSKA Moskva. Mužstvo však vstupuje do novej sezóny s novou rozohrávačskou dvojicou. V hlavnom meste Ruska už viac nepôsobia Miloš Teodosić (Los Angeles Clippers) a Aaron Jackson (Beijing Ducks). Na ich miesta prišli Španiel Sergio Rodríguez a Francúz Léo Westermann. Nováčikmi v tíme sú aj dvaja americkí basketbalisti Othello Hunter a Will Clyburn.

Real Madrid to bude mať veľmi ťažké, pretože mimo hry bude minimálne do marca MVP z minulej sezóny Sergio Llull, ktorý si vážne poranil koleno. Na „jednotke“ sa tak budú meniť viacerí hráči: slovinský supertalent Luka Dončić, Facundo Campazzo či nová posila z USA Chasson Randle. Real získal tiež spoľahlivého strelca Fabiena Causeura a pivota Ognjena Kuzmića. Zrejme posledná sezóna čaká na podkošového veterána Felipeho Reyesa, na jar totiž dlhoročný kapitán kráľovského klubu oslávi 38. narodeniny.

Čo sa týka obrannej činnosti, európskym trendsetterom je už niekoľko rokov Olympiakos Pireus. Práve vďaka výbornej obrane bude patriť grécky klub medzi topfavoritov aj teraz. Základná zostava v zložení Mantzaris, Spanoulis, Papanikolaou, Printezis a Milutinov sa meniť nebude, červeno-bieli však majú komplet novú „druhú čatu“. V nej budú Američania Brian Roberts, Jamel McLean, Hollis Thompson, Francúz Kim Tillie a taktiež Lotyš Janis Strelnieks.


zdroj: basket.zoznam.sk

Napísal: 1.BK Michalovce  Friday, 13. 10. 2017 o 16:01
Upravil:  

Komentáre k článku