• Tlač
  • Email

Zosadí niekto dominujúce Golden State z trónu? Vyzývatelia to majú extrémne náročné

Publikované Wednesday, 18. 10. 2017 o 11:47

Hovoriť o dynastii vzhľadom na počet titulov je pri Golden State ešte trochu skoro. Podľa výsledkov však im toto označenie právom prináleží, keď už patria medzi najlepšie tímy histórie NBA.

Kto zažiari a získa ocenenia? Pozrite si predsezónnych kandidátov na trofeje NBA

Za tri roky získali dva tituly a v základnej časti vyhrali neuveriteľných 207 zápasov z 243 odohraných. Vlani k tomu pridali takmer dokonalé play-off, v ktorom prehrali len jediný zápas zo sedemnástich. Právom to z nich robí znova najväčších favoritov na titul.

Uznávaný analytik a niekdajší výborný tréner Jeff Van Gundy už v predstihu vyhlásil, že sústreďme sa na ďalší ročník, tento bude znova v znamení Warriors.

S jeho slovami sa dá s veľkej časti súhlasiť. Oaklandskému tímu sa podarilo udržať celú kostru tímu na čele so superhviezdami Kevinom Durantom so Stephenom Currym, naj obrancom roka Draymondom Greenom, skvelým strelcom Klayom Thompsonom, univerzálom Andrem Igoudalom, či ostatnými súčasťami skladačky. K tomu ešte pribudlo zopár zaujímavých mien na čele s nevyspytateľným strelcom Nickom Youngom či izraelským krídelníkom Omrim Casspim.

Ak ostanú Warriors zdraví, tak ich asi len ťažko niekto zastaví. Najdôležitejšie je pre trénera Steva Kerra udržať svojich zverencov pri zemi. Podľa niektorých vyhlásení Draymonda Greena to tak nemusí byť, čo sa môže dokonale vytvorenej tímovej chémii vypomstiť. Zatiaľ to Golden State vždy zvládli, nezlomilo ich ani vlaňajšie zranenie Duranta, ktorému najprv hrozilo, že nestihne play-off. Nakoniec ho stihol a vo finále bol najlepším hráčom.

Napriek takmer dokonalej stavbe kádra Warriors existuje zopár ich vyzývateľov. Pozreli sme sa na tých, ktorí to sú.

CLEVELAND CAVALIERS

Zabúdať na hociktorý tím LeBrona Jamesa by bolo neúctivé. Najlepší basketbalista súčasnosti sa udržuje aj pred 33. narodeninami v neuveriteľnej kondícii. Znova bude patriť do širšieho okruhu favoritov na cenu MVP. Tá ho však až tak nezuajíma. V tejto fáze kariéry mu ide len a len o tituly a logicky tlačí vedenie Cavaliers do toho, aby okolo neho postavilo čo najsilnejšiu zostavu. Veľký škrt cez rozpočet im spravil Kyrie Irving, ktorý už nechcel hrať druhú hviezdu tímu a trucom si vypýtal trejd. Napokon zamieril do Bostonu.

Je ešte veľmi priskoro tvrdiť, či je zostava Cavaliers silnejšia alebo slabšia ako tá vlaňajšia. Všetko bude záležať od toho, ako vážne je zranenie Isaiaha Thomasa. Rozohrávač je po operácii bedra a možno sa vráti až v januári. Ostatných kľúčových hráčov Cavs udržali. Veľká šanca na vzkriesenie hviezdneho statusu nastáva v tejto sezóne pre Kevina Lova.

Veľkou posilou je príchod Dwyana Wadea, ktorý už po boku Jamesa vyhral dva tituly v Miami. Uvidí sa, ako vydrží výborný rozohrávač zdravý. To isté sa očakáva od kedysi hviezdneho Derricka Rosea. Ten by mal vyplniť dieru minimálne do návratu Thomasa.

Výhodou Cavaliers je aj slabšia konferencia, keď sa Východ ešte viac oslabil na úkor Západu. To znamená, že by mal Cleveland bez väčších problémov skončiť na prvých dvoch miestach konferencie. V prípadnom štvrtom finále proti Warriors bude mať z vyzývateľov najväčšiu šancu. Všetko však záleží od zdravotného stavu jeho kľúčových hráčov.

HOUSTON ROCKETS

Houston už v minulej sezóne ukázal obrovskú silu. Strieľa ešte viac trojok ako Golden State a jeho ofenzíva orchestrovaná Jamesom Hardenom bola skvelá. Nie nadarmo skončil skvelý ľavák dvakrát druhý v bojoch o MVP. Postupne však bol v play-off veľmi unavený a svoj tím nedostal ani do finále konferencie. Aj z toho hľadiska mu vedenie prinieslo obrovskú posilu v podobe asi najlepšieho rozohrávača poslednej dekády Chrisa Paula. Ten by mal Hardenovi uľahčiť prácu a ponúknuť Rockets ďalšie možnosti na variovanie útoku. Tím plný strelcov a dobrých atlétov bude určite preháňať cez sezónu aj Golden State.

Je však otázne, či má dostatočnú tvrdosť a fyzickú obranu na to, aby zvládol aj boj v play-off, v ktorom vlani stroskotal na San Antoniu. V základnej časti budú Rockets určite patriť medzi favoritov, ale ťažko sa dá odhadnúť, či im to bude stačiť aj v nabitom play-off.

OKLAHOMA CITY THUNDER

Minulá sezóna bola v znamení Russella Westbrooka. Dynamický rozohrávač posadil všetkých na zadok, keď zakončil základnú časť s priemerom triple-double a získal cenu MVP. Podobne ako Houston by bola aj Oklahoma bez svojej superhviezdy stratená na chvoste konferencie.

Vedenie Thunder si zaslúži obrovskú pochvalu za to, čo sa mu cez leto podarilo. Nielenže priviedlo Westbrookovi skvelého univerzála a jedného z top desať najlepších hráčov lige v podobe Paula Georga, ale z New Yorku získalo aj výborného strelca Carmela Anthonyho. K tomu treba pripočítať pivota Stevena Adamsa, či viacero solídnych strelcov. Vychádza z toho ďalší favorit Západu.

Pri Oklahoma bude najdôležitejšia odpoveď na otázku, či sa hviezdy podriadia tímu. Westbrook miluje loptu a potrebujú ju mať stále pod kontrolou, aj preto od neho odišiel vlani Durant. Teraz je jeho šanca predviesť svoju nesebeckosť a urobiť spoluhráčov okolo seba lepšími. Slovo sebec vystihuje hru Anthonyho, ktorý má výbornú ruku, ale teraz sa bude musieť obetovať, ak chce zachrániť svoju upadajúcu kariéru.

Na hru Thunder bude veľmi zaujímavé pozerať. Tím však musí rýchlo nájsť spoločnú chémiu a obranu, ktorá Anthonymu nikdy nevoňala. Slabší v nej bol v minulom ročníku aj Westbrook. U neho to však bolo pochopiteľné, keď niesol na chrbte celý tím.

Celkovo sú však vyhliadky OKC priaznivé a môže to dotiahnuť až do bojov o finále konferencie.

SAN ANTONIO SPURS

Keď už hovoríme o finále konferencie, tak nikdy nemôžeme odpisovať San Antonio. Hovorí sa, že tím je starý, nezískal relevantné posily a nemal byť už hrať o prvé karty. Tréner Gregg Popovich sa tomu však môže zasmiať.

Aj vlani mal ustúpiť z pozícií. So Spurs ťahá neuveriteľných osemnásť sezón za sebou, keď dosiahli aspoň na 50 víťazstiev. Vlani ich mali 61 a dotiahli to znova až do konferenčného finále. V ňom boli štyrikrát za posledných šesť rokov. Nebyť zranenia Kawhiho Leonarda, tak by asi poriadne potrápili aj Golden State, ktoré po odstúpení lídra texaského klubu vyhralo 4:0 na zápasy.

Leonard vyrástol na legitímnu superhviezdu a nebudeme preháňať, keď napíšeme, že patrí medzi top5, keď nie top3 najlepších basketbalistov sveta. Mimoriadne zlepšil svoju ofenzívnu hru a v obrane len ťažko hľadá konkurenciu. Je jeden z mála hráčov, ktorý vie pribrzdiť aj LeBrona Jamesa. V San Antoniu pokračujú pri ňom rokmi ostrieľaní borci ako Tony Parker, Manu Ginobili a Pau Gasol.

Najdôležitejšie však bude, či prekročí svoj tieň LaMarcuse Aldridge. Pod košovéhé hráča sa Spurs snažili vymeniť, nakoniec s ním predĺžili spoluprácu. Tréner Popovich si veľa sľubuje aj od niekdajšej hviezdy Rudyho Gaya a mladého rozohrávača DeJounte Murrayho, ktorý by mal postupne nahradiť Parkera. To či to bude stačiť až na Warriors, je diskutabilné, ale uvidí sa.

BOSTON CELTICS

Posledný tím, ktorý prichádza podľa nás do úvahy, je Boston. Celtics prežili skvelý ročník. Vyhrali v základnej časti Východnú konferenciu a dotiahli to do finále konferencie, kde dokázali raz zdolať Cleveland aj bez zraneného Isaiaha Thomasa. Práve výmena drobného rozohrávača sa stala najväčšou vecou letného obdobia. Na jeho miesto získalo vedenie Kyrieho Irvinga. Ten ukázal v posledných troch finále, že sa môže porovnávať s úplne najlepšími z najlepších. V hre jedna na jedna momentálne nie je lepší rozohrávač v lige ako on. K tomu treba pripočítať príchod univerzálneho krídelníka Gordona Haywarda, ktorý prišiel do Bostonu z Utahu.

Otázne však je ako sa noví hráči zohrajú a či dokážu hrať tvrdú obranu, ktorá je pre play-off tak potrebná. V zostave už nie je Avery Bradley ani Jae Crawder. Krok dopredu sa očakáva od mladíkov Jaylena Browna či Terryho Roziera a aj od trojky draftu Jaysona Tatuma. V zostave zostal aj výborný pivot Al Horford a pribudol fyzický Marcus Morris. Celtics budú určite predvádzať pod vychádzajúcou trénerskou hviezdou Bradom Stevensom naďalej rýchly, dynamický basketbal. Na Cleveland aj Golden State to asi stačiť nebude, ale veci sa môžu rýchlo zvrtnúť. Čo ak to nebude klapať v New Orleans Anthonymu Davisovi s DeMarcusom Cousinsom? V januári môže prísť k ďalšej supervýmene, ktorej súčasťou by mohli byť Celtics. S Davisom v zostave by už boli hranicou len hviezdy…


zdroj:http://basket.zoznam.sk

Napísal: 1.BK Michalovce  Wednesday, 18. 10. 2017 o 11:47
Upravil:  

Komentáre k článku