• Tlač
  • Email

Bol majstrom Slovenska v skoku do diaľky, vytiahol sa parádnou streľbou proti Svitu

Publikované Tuesday, 31. 10. 2017 o 10:36

Niečo podobné vo svojej kariére ešte nezažil. Dvadsaťročný krídelník nováčikovskej Žiliny Roman Skvašik bude mať víkendový zápas proti bývalému klubu Iskre Svit dlho v pamäti. Zaznamenal stopercentnú úspešnosť v streľbe. Dosiahol 24 bodov, keď premenil všetkých deväť pokusov a dva trestné hody.

Rodák z Michaloviec odohral na palubovke niekdajšieho pôsobiska takmer 24 minút. Za ten čas uspel vo všetkých piatich streleckých pokusoch za dva body, padli mu všetky štyri trojbodové strely a nemýlil sa ani v dvoch trestných hodoch. Žilinské mužstvo prehralo 87:107, skvelý individuálny výkon však Romana potešil. Predtým nastúpil v lige na tri úvodné zápasy proti Karlovke, Košiciam a Spišskej Novej Vsi a pripísal si dohromady štyri body.

S čistou hlavou a precíznou znalosťou každého centimetra haly

Následne ho začali limitovať svalové problémy a menšie komplikácie s kolenom. Už je zdravotne v poriadku a sobotný návrat na palubovku proti Iskre bol skutočne vo veľkom štýle. „Proti niekdajšiemu tímu som bol absolútne namotivovaný. V tej hale som odtrénoval množstvo hodín, poznám každý jej centimeter. Vo Svite som nedostával veľa priestoru, chcel som sa preto ukázať v dobrom svetle. Mal som čistú hlavu, veril som si v každom pohybe a kontakte s loptou. Keď som mal šancu, zobral som to jednoducho na seba,” odhalil Skvašik tajomstvá streleckej stopercentnosti v úvode rozhovoru.

To, že proti podtatranskému tímu vie zahrať, znamenite potvrdil viackrát. V minulej sezóne ako hráč Nitry nastrieľal Svitu v poslednom vzájomnom dueli 20 bodov. A v lete za Žilinu v prípravnom dueli zaťažil konto súpera jedenástimi bodmi. „Po mentálnej stránke sa proti Svitu viem správne nastaviť. Verím, že mi to v podobnom štýle pôjde aj v ďalších zápasoch. Nechcem, aby boli vzájomné duely proti Svitu raritou a ľudia si povedia, že proti ostatným súperom štatisticky neviem zabrať. Musím však priznať, že ma tešia štyri úspešné trojky, pretože stopercentné štatistiky spoza trojkového oblúka som doposiaľ nikdy nemal,” pripojil spokojným hlasom 193-centimetrov vysoký krídelník.

Líder Svitu Avramovič dominuje lige, ohromne sa zlepšuje

Volanie po intenzívnejšom vyťažení žilinskej lavičky

Žilinčania sú po siedmich kolách na spodku tabuľky. Na konte majú jediné víťazstvo nad Košicami. V nováčikovskej pozícií nepredvádzajú z herného hľadiska tragické výkony. Je zrejmé, že doplácajú na minimum skúseností.

V kádri najmladšieho kouča súťaže Maroša Moravčíka je mnoho individualít. Druhým najlepším strelcom doterajšieho priebehu ligy a najlepšie bodujúcim Slovákom je talentovaný Róbert Rožánek. Na tréningoch s ním poväčšine Roman Skvašik tvorí parťácku dvojičku. „Doťahujeme sa medzi sebou, zároveň sa podporujeme, aby sme na sebe viac zapracovali. Myslím, že polčasy zápasov máme vcelku dobré. Potom často príde únava alebo strata koncentrácie. Aby to klapalo, viac sa musí vyťažiť lavička. Nie je možné, aby celý duel potiahli iba siedmi hráči nastupujúci na začiatok. Ak dostanú náhradníci priestor, urobia pre výsledok maximum,” zamyslel sa nad možným receptom vedúcim k úspechu.

Pomaly si zvyká na pozíciu hráča, ktorý dostáva značnejšiu dôveru. Viac ako útok preferuje obrannú činnosť, podľa jeho slov si najviac užíva agresívnu defenzívu. „Škoda, že sme niektoré skvelo rozbehnuté zápasy nedotiahli do víťazného konca. Možno to bola nováčikovská daň, ako sa nám to stalo napríklad proti Karlovke či s Levicami. Dostávame mnoho bodov. Ak sa v defenzíve zlepšíme, spolu s kvalitným útokom môžeme byť nebezpečnejším celkom.”

Veľký projekt sa skončil rýchlo, klubová legenda sa po troch zápasoch vzdala

Euroligu uprednostňuje viac než NBA

Počas telefonického rozhovoru sme Romana zastihli na päťhodinovej ceste vlakom z rodných Michaloviec do Žiliny. „Vlakom cestujem výnimočne. Som študentom na Žilinskej univerzite na Fakulte bezpečnostného inžinierstva, kde mám individuálny študijný plán. Treba občas využiť študentské výhody,” zasmial sa. Domov chodí málokedy. Zväčšia vtedy, ak jeho mužstvo hrá na východe republiky a on má možnosť na pár hodín navštíviť rodinu.

V minulosti skúsil hádzanú.

Málokto o Romanovi vie, že bol kedysi v žiackej kategórií majstrom Slovenska v skoku do diaľky. Atletické rysy sa snaží využiť priamo v zápasoch. Pozorne sleduje štart zámorskej NBA. Je priaznivcom hviezdneho Američana LeBrona Jamesa. Niet divu, že fandí Clevelandu Cavaliers. „Majú super zložený tím, a LeBron je najväčšia basketbalová osobnosť, akú som v živote vnímal. Videl som úvodný zápas proti Bostonu, v ktorom sa nešťastne zranil Gordon Hayward. Zranenia sú nočnou morou každého športovca. Prajem mu, aby sa z toho čo najskôr dostal,” pridal Skvašik sympatické želanie. Ako fanúšik defenzívnej hry najviac preferuje Euroligu. „Priznám sa, momentálne som uchvátený z výkonov tínedžera Luku Dončiča z Realu Madrid,” vyslovil uznanie na adresu slovinského supertalentu.


zdroj: http://basket.zoznam.sk

Napísal: 1.BK Michalovce  Tuesday, 31. 10. 2017 o 10:36
Upravil:  

Komentáre k článku