• Tlač
  • Email

VIDEO Doležaj začal v Syracuse sľubne, tlieskalo mu 21 tisíc divákov

Publikované Monday, 13. 11. 2017 o 10:16

Presadiť sa ako nováčik z Európy v špičkovom tíme univerzitnej NCAA býva veľmi ťažké. „Zelenáči“ zväčša len zohrievajú lavičku náhradníkov a čakajú aspoň na pár minútovú šancu. Zo Slovákov to zažili Boris Bojanovský či Michal Čekovský.

Jones neberie našu reprezentáciu na ľahkú váhu, s Kuricom chce bojovať

Preto je veľmi pozitívnou správou ako začal v Syracuse Marek Doležaj. Zdá sa, že jedna z najväčších nádejí slovenského basketbalu nabehne do rotácie tímu od úvodu. V prvom stretnutí sezóny zdolali Syracuse Cornell 77:45 a 21 tisíc divákov tlieskalo aj slovenskému reprezentantovi.

Ten dostal šancu na palubovke na 23 minút, za ktoré dal 8 bodov, doskočil 6 lôpt, z toho päť v útoku a pripísal si aj asistenciu a blok. Priestor je to výborný na to, že nastúpil ako striedajúci hráč. Syracuse boli v predsezónnom rebríčku NCAA na výbornom desiatom mieste.



Fanúšikom sa páči

Fanúšikovia „Cuse“ ako slávnu basketbalovú školu prezývajú, sú z 206 centime­trového univerzála nadšení a veria, že sa postupne zlepší.

Marek sa každým týždňom zlepšuje. To, čo mu poviem, splní. Európski hráči sú v týchto veciach veľmi disciplinovaní,“ povedal pre dailyorange.com jeden z trénerov Syracuse Adrian Autry.

Pritom slovenský basketbalista je prvým Európanom na škole za posledných desať rokov. „Musí zapracovať na sile, to je základ, ale basketbal sa už nehrá ako pred dvadsiatimi rokmi. Je to rýchla, atletická hra, čo Marekovi vyhovuje,“ pokračoval kouč.

Kováčik: Najsilnejší tím chceme postaviť až po tejto fáze kvalifikácie

Musí zosilnieť a zlepšiť streľbu

Američanom sa páči jeho štýl. Síce mu chýba trojbodová streľba a musí zapracovať aj na streľbe zo stredných vzdialeností, ale má výborný vnik a orientáciu pod košom. Tam využíva svoju najväčšiu zbraň, ktorou je skvelý útočný doskok, čo predviedol už v prvom stretnutí sezóny.

„Musí zosilnieť a naučiť sa americký štýl basketbalu. Má však obrovský potenciál,“ vravel skaut Evan Daniels.

Doležaj má takisto výborný cit pre obranu, kde dokáže zblokovať súpera. Vďaka dlhým rukám sa presne hodí do zónovej obrany Syracuse, ktorú škola praktikuje dlhé roky.

Zámorskí novinári ho prirovnávajú k niekdajšiemu hráčovi NBA Hakimovi Warrickovi, ktorý prišiel na školu podobne chudý ako slovenský basketbalista. „Nie je ešte najlepším strelcom z dlhších vzdialeností, ale výborne sa orientuje pod košom. Myslím si, že je ideálnym krídlom pre systém hlavného trénera Jima Boeheima,“ dodal pivot Syracuse Paschal Chukwu.


zdroj: basket.zoznam.sk

Napísal: 1.BK Michalovce  Monday, 13. 11. 2017 o 10:16
Upravil:  

Komentáre k článku