• Tlač
  • Email

Brodziansky s Doležajom si možno zahrajú proti sebe v špičkovom „marcovom šialenstve“

Publikované Tuesday, 13. 3. 2018 o 10:12

March Madness alebo lepšie povedané finálový turnaj basketbalovej NCAA je jedno z najsledovanejších športových podujatí v Amerike. Zahrať si na ňom je veľká prestíž. Každý zápas sleduje množstvo fanúšikov, skautov z NBA či iných súťaží. V posledných dňoch sa dohrávali finálové zápasy v jednotlivých konferenciách. Ich víťazi postúpili priamo do 64 členného pavúka, v ktorom sa tímy stretnú formou vyraďovačky.

Ostatné kluby nasadila komisia NCAA podľa výkonov v sezóne. V nedeľu sa preto s napätím čakalo, kto sa medzi vyvolených dostane. Po výsledkoch môžu mať radosť aj slovenskí fanúšikovia. Priamo medzi 64 tímov sa dostala texaská univerzita TCU. Jedným z lídrom školy je talentovaný pivot Vladimír Brodziansky. V jeho tíme zavládla obrovská radosť, lebo Frogs si zahrajú „March Madness“ po dvadsiatich rokoch. Pred odchovanca Prievidze to je veľké zadosťučinenie v jeho poslednom ročníku na univerzite.

Syracuse potrebuje uspieť v predkole

Šancu na prestížny turnaj dostalo aj Syracuse. Dres známej školy zo štátu New York oblieka Marek Doležaj, ktorý si vyskúša najvyšší level už ako nováčik. Cuse musia zvládnuť predkolo, v ktorom vyzvú v stredu Arizonu State. Ak by sa im podarilo vyhrať, tak v prvom kole turnaja vyzvú práve TCU!

Obaja Slováci patria medzi ťahúňov svojich škôl. V posledných zápasoch odohrajú okolo tridsať minút. Dvadsaťtriročný Brodziansky stupňuje svoje výkony. S priemerom 15,1 bodov na zápas je najlepším strelcom svojho tímu. Doležaj dáva 5 bodov a doskočí 5 lôpt. Pred pár dňami prišiel jeho najlepší zápas v sezóne, keď nastrieľal pri dôležitej výhre nad Wake Forest 20 bodov.

V minulosti si zahrali na prestížnom March Madness zo Slovákov aj Martin Rančík či Julián Beťko. Oboch teší úspech krajanov.

„S Iowou State sme sa kedysi dostali medzi najlepšiu osmičku, kde sme prehrali s neskoršími víťazmi Michigan State. Je to nezabudnuteľná skúsenosť. Celá škola a kampus tým neskutočne žili. Zápasy sledovala celá Amerika. Obrovské bolo aj mediálne pokrytie,“ povedal nám Rančík, ktorý dúfa v súboj Slovákov.

Verím, že Syracuse postúpia z predkola. Mali by sme potom istotu, že by si jeden Slovák zahral najlepšími 32 tímami, čo by bola obrovská vec. Prajem to Marekovi aj Vladovi. Skôr si myslím, že väčšie šance má TCU, ktorá podáva stabilnejšie výkony ako Syracuse,“ dodal jeden z najlepších slovenských basketbalistov v histórii.

Beťko: Pracant Brodziansky a ideálne parametre Doležaja

Zážitky z veľkého turnaja má za sebou tiež Beťko, ktorý dnes vedie v Prahe úspešnú basketbalovú akadémiu. „S Butlerom sme sa dostali na turnaj dvakrát. Prvý raz sme sa prebojovali medzi najlepších šestnásť, kde sme tesne prehral s víťazmi z Floridy, kde boli neskorší hráči NBA ako Joakim Noah či Al Horford. Bolo to skvelé a nezabudnuteľné,“ hovoril niekdajší výborný krídelník.

Beťko pridal aj svoj pohľad na hru dvoch našich basketbalistov. „Vlado Brodziansky sa mi páčil už ako osemásťročný, keď bol fyzicky slabučký, ale mal potenciál. Vidím u neho veľkú budúcnosť. Tvrdo na sebe pracuje a zlepšuje sa každým rokom. Má šancu byť výborným európskym hráčom. Podľa mojich informácií dostal aj pozvánku na kemp pred draftom do NBA. Uvidíme, ako sa mu zadarí,“ pokračoval basketbalový odborník, ktorý zhodnotil tiež Doležaja.

„Pre Mareka je dôležité, že hráva. Naskytla sa mu príležitosť, keďže Syracuse neponúkli hráčom toľko štipendií. Myslím si, že to využil výborne. Bodaj by sme mali podobných hráčov viac. Doležaj má veľký cit pre hru a útočný doskok. K tomu je atletický a vysoký, čo je ideálne pre americký štýl basketbalu. Otázkou je, ako ho budú zlepšovať v Syracuse, keďže je to bohatá škola, ktorá chce prinášať každý rok nových basketbalistov. Ak však bude na sebe pracovať tak ako ako Brodziansky, tak nemá so svojim potenciálom limity,“ zakončil Beťko.


zdroj:basket.zoznam.sk

Napísal: 1.BK Michalovce  Tuesday, 13. 3. 2018 o 10:12
Upravil: 1.BK Michalovce  Tuesday, 13. 3. 2018 o 10:13

Komentáre k článku