• Tlač
  • Email

Začína sa euroligové playoff. Kto postúpi? Podľa nás traja favoriti a jedno prekvapenie

Publikované Tuesday, 17. 4. 2018 o 14:00

Už dnes večer sa začína prvými dvoma súbojmi playoff v európskom pohári číslo jeden. V euroligovej vyraďovačke sa predstaví prvá osmička v zložení CSKA Moskva, Fenerbahce, Olympiakos, Panathinaikos, Real Madrid, Žalgiris, Baskonia a Chimki Moskva. Ktoré štyri kluby postúpia do belehradského Final Four? To sa dozvieme najneskôr v prvý májový deň, kedy sú na programe prípadné piate stretnutia. V tomto texte predstavuje Basket.sk jednotlivé dvojice a ku každej pripája aj tip na výsledok série.

CSKA MOSKVA – CHIMKI MOSKVA

Tréner CSKA Dimitris Itoudis je pragmatický človek, ktorý berie do úvahy všetky detaily, a preto sa musel veľmi potešiť, keď sa dozvedel, že súperom jeho tím bude mestský rival Chimki. Líder základnej časti tým pádom ušetrí veľa času a energie vďaka komfortnému cestovaniu v rámci hlavného mesta. Súboj s Chimki však nebude pre CSKA prechádzka ružovou záhradou. Ruskú konfrontáciu vnímame aj z pohľadu dvoch mikrosúbojov: v tom prvom hrajú hlavné úlohy najlepší strelci oboch tímov Nando De Colo a Aleksej Šved. Pre CSKA je výhodou to, že nie je tak veľmi závislé od De Cola ako Chimki od Šveda. Druhý súboj sa bude odohrávať na lavičkách, kde budú na oboch stranách grécki tréneri. Obaja majú na konte po jednom euroligovom triumfe v pozícii hlavného trénera. Itoudis v CSKA Moskva a jeho o päť rokov starší náprotivok Georgios Bartzokas ako tréner Olympiakosu.

Tip Basket.sk: 3:1 pre CSKA.

FENERBAHCE ISTANBUL – BASKONIA

Turecký tím je úradujúci európsky šampión a už toto samé o sebe je zastrašujci faktor pre každého protivníka. Legendárny tréner Željko Obradovič má v tejto sezóne šancu získať už svoj desiaty euroligový titul. Lenže treba byť opatrný, aj keď Baskonia je v tomto súboji outsiderom. Treba si však uvedomiť, že baskický klub postúpil do playoff aj napriek tomu, že vymenil trénera počas sezóny! Pod košom sa možeme tešiť na zaujímavú konfrontáciu dvoch špičkových euroligových hráčov: Jan Veselý na jednej strane a Tornike Šengelia na tej druhej. Kľúčovou stratou je pre Baskoniu rozohrávač Jayson Granger, ktorý nenastúpi minimálne do prvých dvoch duelov v Istanbule. Fenerbahce má obrovskú výhodu v tom, že jeho rotácia je širšia ako v prípade jeho súpera. Kľúčovým hráčom môže byť pre tím trénera Obradoviča taliansky pivotman Nicolo Melli, ktorý sa veľmi rýchlo adaptoval.

Tip Basket.sk: 3:1 pre Fenerbahce.

OLYMPIAKOS PIREUS – ŽALGIRIS KAUNAS

Žalgiris predvádzal v základnej časti výborné výkony a zaslúžene postúpil do vyraďovacej fázy. Navyše dostal súpera, ktorého dokázal v oboch prípadoch zdolať. Na palubovke súpera to bolo po veľkej dráme, ktorá vyvrcholila až po predĺžení. Lenže základná časť nie je playoff, je to celkom iná súťaž, v ktorej rozhodujú rôzne faktory počnúc skúsenosťami, a v tomto smere je Olympiakos ukážkový príklad. Spanoulis a spol. sú ako šití do playoff, v ktorom si dokážu naplno presadiť svoj defenzívny herný štýl založený na tvrdej a fyzickej hre. Litovčania ukázali, že sú dobre zohratý tím, kde nie je žiadna väčšia hviezda, ktorá by na seba pútala pozornosť. Vo vyraďovačke to však môže byť pre Žalgiris práveže nevýhoda. Mužstvo trénera Šarunaša Jasikevičiusa nemá hráča typu Vassilis Spanoulis, ktorý býva na konci zápasu mentálne pripravený rozhodnúť zápas. Uvidíme, ako si Žalgiris poradí.

Tip Basket.sk: 3:0 pre Olympiakos.

PANATHINAIKOS ATÉNY – REAL MADRID

Toto bude podľa nás najzaujímavejšia, najvyrovnanejšia a tiež najdramatickejšia dvojica v tohtoročnom playoff. Lídrom Panathinaikosu je rozohrávač Nick Calathes, ktorý odohral v základnej časti zatiaľ svoju najlepšiu sezónu v profesionálnej kariére. Okrem neho sú v tíme kľúčoví dvaja Američania: Chris Singleton a James Gist. Vďaka nim je hra gréckeho tímu rýchla a dynamická, čo nie je úplne ideálne pre Real Madrid, ktorý je nebezpečný pri postupných útokoch. Počas sezóny sa rozprávalo najmä o senzačnom tínedžerovi Lukovi Dončičovi, ktorý mal loptu vo svojich rukách najčastejšie. Stratou pre Real je zranenie na rozohrávke: celé playoff vynechá argentínsky špílmacher Facundo Campazzo. Toto bude viesť k tomu, že Dončič bude mať loptu ešte častejšie. Pre neho to bude skvelé, len či to bude mať rovnaký dopad aj pre celé mužstvo a jeho výsledky… Toto bude pekný súboj.



zdroj:basket.zoznam.sk

Napísal: 1.BK Michalovce  Tuesday, 17. 4. 2018 o 14:00
Upravil:  

Komentáre k článku