• Tlač
  • Email

Ako jediný tréner vyhral titul v NBA aj v NCAA, na staré kolená odchádza do Talianska

Publikované Friday, 15. 6. 2018 o 07:25

Americký kouč Larry Brown by si mohol v pokoji vychutnávať dôchodok, ale basketbal ho stále veľmi baví a hoci v septembri oslávi už 78. narodeniny, bude aj naďalej pokračovať vo svojej bohatej trénerskej kariére. Pôsobiť bude v talianskom klube Fiat Turín, v ktorom v minulej sezóne hrával aj slovenský reprezentant Andre Jones.

Včera to na svojej oficiálnej stránke oznámil turínsky klub. Len dodávame, že pre člena basketbalovej siene slávy to bude prvý zahraničný angažmán. „Všetci sme sa zhodli na tom, že tréner Brown v sebe skrýva unikátnu kombináciu kvality, talentu a basketbalovej kultúry. To z neho robí brilantného kouča,“ povedal na margo nového šéfa lavičky Turína viceprezident klubu Francesco Forni.

„Sme presvedčení o tom, že nám pomôže vášeň pre tento šport ešte umocniť a že bude zároveň dôležitým prvkom pri rozvoji našich trénerov. Veríme, že basketbal je univerzálny jazyk a prichádza k nám majster, ktorý so sebou nesie skúsenosť a osobnostné kvality. Pre nás všetkých to bude veľká príležitosť, nielen z toho technického hľadiska, ale aj z toho ľudského,“ dodal Forni.

VYHRAL TITUL V NBA AJ V NCAA

Turínčania získali do svojho tímu ozajstnú legendu, Larry Brown je totiž jediný tréner, ktorý dokázal vyhrať majstrovský titul v NBA aj v NCAA. Univerzitný titul vyhral presne pred 30 rokmi s tímom Kansas Jayhawks, v ktorom vtedy žiaril Danny Manning. Zaujímavosťou je, že Larrymu Brownovi robil asistenta R.C. Buford, ktorý neskôr stál ako generálny manažér San Antonia Spurs pri všetkých piatich tituloch. Brown získal v NBA titul v roku 2004 ako kouč Detroitu Pistons.

VIAC AKO DVE TISÍCKY ZÁPASOV

Skúsený 77-ročný odborník absolvoval v NBA 2002 stretnutí ako hlavný tréner. Viac duelov odkoučovala už len štvorica Jerry Sloan, Bill Fitch, Don Nelson a Lenny Wilkens, ktorý je na čele historickej tabuľky s 2487 zápasmi. Je to prekvapivé, ale Larry Brown je jediným koučom v histórii NBA, ktorý počas jednej sezóny sedel na lavičke dvoch tímov. Bolo to v sezóne 1991/92, ktorú začínal v San Antoniu a dokončil ju v Los Angeles Clippers.

Larry Brown je aj niekoľkonásobný olympijský medailista. V roku 1964 vyhral ako hráč Spojených štátov zlatú medailu, druhé zlato získal ako asistent trénera v roku 2000 v Sydney, no v keď tím viedol v roku 2004 ako hlavný tréner na olympiáde v Aténach, USA získali len bronzovú medailu.Američania vtedy prehrali v semifinále s neskorším víťazom Argentínou.

Naposledy viedol Brown basketbalový tím na Southern Methodist University. V tejto chvíli ešte nie je isté, v ktorej európskej súťaži bude so svojím novým tímom Fiat Turín hrať. Je tu možnosť, že by turínsky klub dostal divokú kartu do Eurocupu, avšak talianske média preberajú aj možnosť, že by mužstvo „prestúpilo“ do Ligy majstrov, ktorú má pod patronátom FIBA.

AMERICKÁ STOPA V TALIANSKU

Dnes často počúvame o takzvanom basketbale run and gun, ktorý predvádza v NBA či už Golden State alebo Houston. Málokto ale vie, že jeho počiatky sú úzko späté s talianskou ligou, kam ho priniesol dnes už legendárny kouč Dan Peterson v 70. rokoch. Najprv s ním skúšal preraziť v tíme Virtus Bologna, najúspešnejšie obdobie však prišlo na lavičke klubu Olimpia Miláno, kde v tom čase hrali slávne mená ako Dino Meneghin, Roberto Premier, Vittorio Gallinari či Mike D’Antoni, ktorý bol ako rozohrávač realizátorom myšlienok kouča Dana Petersona na palubovke.

Tím amerického trénera vyhral v sezóne 1984/85 Koračov pohár a o dva roky neskôr aj Európsky pohár majstrov. Keď Mike D’Antoni v roku 1990 ukončil svoj 13-ročný hráčsky angažmán v Miláne, okamžite prešiel na trénerskú lavičku a Olimpiu trénoval v nasledujúcich štyroch sezónach. Po odchode z Milána pôsobil ešte tri sezóny ako hlavný kouč tímu Benetton Treviso. Do tohto klubu sa vrátil v sezóne 2001/02, celkovo tak strávil v Taliansku dvadsaťjeden ro­kov.




zdroj: basket.zoznam.sk

Napísal: 1.BK Michalovce  Friday, 15. 6. 2018 o 07:25
Upravil:  

Komentáre k článku