• Tlač
  • Email

Teodosič: Najväčší dojem na mňa spravil Irving. Z každého jeho kroku sa treba učiť

Publikované Thursday, 16. 8. 2018 o 08:22

Srbský rozohrávač Miloš Teodosič patrí k najlepším európskym hráčom súčasnosti. O jeho prípadnom odchode do NBA sa rozprávalo dlhé roky, ale napokon sa pre tento krok odhodlal až počas minulého leta. V tom čase 30-ročný basketbalista podpísal kontrakt s klubom Los Angeles Clippers. Vo svojej nováčikovskej sezóne odohral kvôli zraneniu chodidla len 45 zápasov s priemerom 9,5 bodu a 4,6 asistencie.

Pred pár dňami poskytol Teodosič veľký rozhovor srbskému portálu Basketball Sphere, v ktorom vyrozprával detaily zo svojho nového života v Kalifornii. Tu, pochopiteľne, nie je až taký známy ako v Európe, čo má pozitívne dôsledky. „Po toľkých rokoch, čo som bol pod neustálym tlakom, je skvelé ísť do mesta ako je Los Angeles. V pokoji môžem ísť hocikedy von, sadnúť si v reštaurácii a nikto si ma nevšimne a nevenuje mi pozornosť. Tento pokoj je úžasný,“ povedal na úvod Miloš Teodosič, ktorý si na starom kontinente spravil dobré meno ako hráč Olympiakosu a CSKA Moskva.

V NBA o neho malo záujem viacero tímov, prečo padla voľba práve na Clippers? „V Moskve som strávil šesť nádherných rokov, ale z pohľadu počasia to nebolo ideálne. V Los Angeles je takmer po celý rok 25 – 30 stupňov a je to najkrajšie mesto, v ktorom som kedy žil. Samozrejme, že spolu Belehradom,“ odvetil 196 cm vysoký basketbalista.



Európu a NBA zvyknú basketbaloví odborníci často porovnávať z viacerých aspektov. Vo väčšine prípadov sa rozpráva o štýle hry či fyzickej pripravenosti, Miloš Teodosič však do debaty vniesol prehry a ich rozdielne vnímanie. „Na oboch stranách boli vždy výhody aj nevýhody. V Európe som cítil o čosi väčší tlak, pretože každý jeden zápas bol dôležitý. V Amerike je to iné, na prehry sa tu pozerajú inak. Pomaly si na to začínam zvykať. Zvláštne to bolo pre mňa predovšetkým v začiatkoch, keď sme v zápase prehrali a ľuďom to prišlo normálne. Sezóna je veľmi dlhá, keďže trvá 82 zápasov. My sme mali dosť problémov so zraneniami,“ skonštatoval euroligový MVP z roku 2010.

O hráčoch NBA sa hovorí, že svoj život prakticky trávia v lietadle pri presunoch na zápasy. Ale ako ozrejmil Teodosič, vyzerá to tak len na prvý pohľad. „V Spojených štátoch je to tak, že keď cestujeme na východné pobrežie, niekoľko duelov je spojených do šnúry a v tom prípade nie je ťažké byť desať dní na cestách. Určite to je jednoduchšie, ako keď sme z Moskvy leteli do Barcelony, potom sa vrátili naspäť a krátko nato sme už cestovali do Krasnodaru.“

V CSKA Moskva prežil Miloš Teodosič najdlhší angažmán a vyhral s ním aj euroligový titul v roku 2016. O tomto klube sa rozpráva, že to v ňom funguje takmer ako v NBA. Ako to vidí srbský špílmacher?„Od štandardov klubov NBA je to veľmi vzdialené. Omnoho viac pozornosti sa tu prikladá starostlivosti o hráčov a ich rodiny, všetko je nám tu podriadené. Pre nás zostáva už len ísť na palubovku a hrať. CSKA má vo všeobecnosti fantastické podmienky a je najbližšie Amerike, minimálne čo sa týka toho cestovania,“ myslí si rozohrávač, ktorý má striebornú medailu z OH, ME aj MS.



Klub Los Angeles Clippers je po odchode trojice najväčších hviezd Jordan, Paul, Griffin v prestavbe, a preto nebolo dlho jasné, čo bude s Milošom Teodosičom, ktorý mal zmluvu postavenú 1+1. Po garantovanej sezóne tu bola možnosť spoluprácu predĺžiť. Ako však zdôraznil, konkrétny ponuky z iných klubov na stole neboli. „Mal som v mojej zmluve opciu a do 24. júna som sa mohol rozhodnúť, či zostanem. Táto sezóna je špecifická v tom, že väčšina klubov v NBA má plné kádre a zápasí s platovým stropom. Podobná situácia bola aj v Európe, kde nebolo veľa mužstiev, ktoré by z hľadiska financií mohli ponúknuť niečo zaujímavé. Myslím si, že rozhodnutie zostať bolo pre mňa správne. S Clippers mám ešte rok zmluvu, potom uvidíme čo ďalej.“

V tíme Clippers je momentálne viacero európskych hráčov. Okrem Teodosiča je v kádri aj jeho krajan Boban Marjanovič, Poliak Marcin Gortat či Talian Danilo Gallinari. Európske skúsenosti má aj Patrick Beverley, s ktorým si Srb zahral za Olympiakos Pireus. Práve on bude najväčšou konkurenciou pre Miloša Teodosiča na pozícii číslo jeden. „S Beverleym môžeme hrať aj spolu vo dvojici. S Docom Riversom som sa rozprával, keď sa rozhodlo, že zostávam v tíme. Moja úloha bude viac-menej rovnaká ako v tej uplynulej sezóne. Čo sa týka minutáže, bol som s ňou spokojný. Špeciálne ak sa bavíme o prvom roku v NBA. Ak zostane rovnaká, budem šťastný,“ zaželal si Miloš Teodosič, ktorý v marci oslávil 31. narodeniny.

NBA je najkvalitnejšia liga na svete, pretože v nej hrajú tí najkvalitnejší basketbalisti na svete. Ktorý z nich však najviac upútal Teodosičovu pozornosť? „Westbrook je z fyzického hľadiska dominantný a je to fantastický hráč, rovnako ako James a Durant. Všetci sú to majstri. Najväčší dojem však na mňa spravil Kyrie Irving. Každý krok, ktorý na palubovke spraví, je treba pozorne sledovať a učiť sa od neho.“



zdroj: basket.zoznam.sk

Napísal: 1.BK Michalovce  Thursday, 16. 8. 2018 o 08:22
Upravil:  

Komentáre k článku