• Tlač
  • Email

Veľký talent Pavelka smeruje z Prahy do špičkového španielskeho klubu

Publikované Friday, 7. 9. 2018 o 10:47

Tomáš Pavelka sa ohromne posunul za poslednú sezónu. 217 centimetrov vysoký pivot bol vlani len striedajúcim hráčom v reprezentácii do 18 rokov na premiérových majstrovstvách Európy elitnej kategórie. Do nominácie sa prebojoval na poslednú chvíľu. Po turnaji odišiel šikovný podkošový hráč do GBA akadémie v Prahe.

Tam sa pod vedením Slováka Juliána Beťka a ďalších trénerov výkonnostne posnul tak, že teraz po ňom siahla Valencia. Sedemnásťročný odchovanec Malaciek by mal podpísať so španielskym klubom päťročný kontrakt.

Pavelka hral za osemnástku aj v tejto sezóne. Na turnaji B divízie v Skopje mal priemer 9 bodov a 8 doskokov na stretnutie.

Valencia patrí medzi top tímy v španielskej lige, kde sa umiestňuje medzi ôsmimi najlepšími klubmi.

Lotyšský agent Arturs Kalnitis označil Pavelku ako jedno z najzaujímavejších mien medzi mladými pivotmi v Európe. Mladík už v minulosti v Španielsku pôsobil, keď bol na známej akadémii na Kanárskych ostrovoch.

„Som hrdý na to, čo za jeden rok u nás Tomáš odviedol. Veľmi mu držím palce. Je to určite úspech, ale iba v danom momente. Úspech pre slovenský basketbal to bude, keď sa vo Valencii presadí. Potrebuje ešte veľa pracovať. Musí mať aj šťastie, byť zdravý a starať sa o seba a začleňovať sa pomaly do A-tímu. Bude hrať štvrtú ligu, ale bude takisto trénovať s prvým tímom, čo je veľká príležitosť. Aj keď možno by mu ešte rok v našej akadémii prospel. Na druhej strane veríme v GBA v to, že keď hráč dostane skvelú príležitosť, tak by ju mal využiť. Je to španielsky veľkoklub a ešte raz mu gratulujem. Zároveň by som chcel poďakovať jeho rodine za to, že nám ho zverili do akadémie a takisto jeho materskému klubu z Malaciek, ktoré sú liahňou pre vysokých hráčov. Tomáš nie je prvý a verím, že ani posledný, ktorý z tohto tímu vyšiel,“ povedal nám šéf GBA Julián Beťko.

S Pavelkom počítajú vo Valencii do B tímu, ktorý pôsobí vo štvrtej lige. „Dlho sme komunikovali s vedením klubu a nakoniec sme sa dohodli. Valencia má jeden z najlepších programov pre mladých hráčov v Európe. Klub má vytvorené skvelé prostredie pre mladých hráčov, čo sa týka hál, trénerov a všetkého potrebného. Je to skvelá príležitosť pre Tomáša, aby napredoval,“ povedal nám Kalnitis, ktorý pridal pochvalu pre pražskú akadémiu.

„Rád by som poďakoval Julovi Beťkovi, ktorý odviedol v GBA s Tomášom výbornú prácu. Boli nápomocní aj pri vykúpení Pavelkovho kontraktu. Verím tomu, že toto nie je veľký krok len pre samotného hráča, ale pre celý slovenský basketbal,“ dodal agent.

Lotyšský zástupca slovenského basketbalistu vidí jeho budúcnosť svetlo. „Ak bude Tomáš na sebe tvrdo pracovať, tak má šancu aj na draft NBA. V minulosti sme posunuli do Brooklynu Rodinsa Kurusca, Davisa Bertansa do San Antonia a pred rokom draftovala v prvom kole Philadelphia Anzejsa Pasecniksa. Všetci pritom hrali v určitých častiach kariér v Španielsku. Postarám sa o to, aby Pavelku videli NBA tímy, keď príde jeho čas. Momentálne je prioritou, aby sa prebojoval do prvého tímu Valencie a šiel krok po kroku,“ pokračoval Kalnitis.



zdroj:basket.zoznam.sk

Napísal: 1.BK Michalovce  Friday, 7. 9. 2018 o 10:47
Upravil:  

Komentáre k článku