• Tlač
  • Email

Začína sa Euroliga. Real Madrid bude obhajovať titul, Barcelona sa chce vrátiť medzi elitu

Publikované Friday, 12. 10. 2018 o 19:17

Už zajtra sa začína nová sezóna v Eurolige, ktorá bude treťou od zavedenia súčasného formátu so šestnástimi mužstvami a dlhodobou základnou časťou. Tento súťažný ročník však bude posledný, v ktorom uvidíme spomínaný počet účastníkov. V sezóne 2019/20 sa totiž európsky pohár číslo jeden rozrastie o ďalších dvoch členov: divoké karty už majú prisľúbené Bayern Mníchov a ASVEL Lyon.

V tejto sezóne bude v Eurolige obhajovať titul Real Madrid, ktorý v dramatickom finále zdolal Fenerbahce 85:80. Kráľovskému klubu však už nebude k dispozícii jeho najlepší hráč z ostatnej sezóny Luka Dončič, ten už zarezáva v NBA, kde sa predstaví v drese Dallasu Mavericks. Inak Real vstúpi do sezóny s veľmi podobným kádrom ako naposledy. Väčšina zostala a pridala sa k nej dvojica Klemen Prepelič a Gabriel Deck, to je veľmi zaujímavý hráč, ktorý prichádza z Argentíny. V tíme bude aj naďalej 38-ročný veterán Felipe Reyes.

Ak sa nič vážne nestane, počas tejto sezóny sa z neho stane rekordér v počte štartov v tejto prestížnej súťaži. Momentálne má na svojom konte 322 zápasov, jeho bývalý kolega zo španielskej reprezentácie Juan Carlos Navarro ich nazbieral 341. Vynikajúceho strelca už v Eurolige neuvidíme, pretože sa rozhodol ukončiť kariéru, ktorú až na krátku prestávku – jednu sezónu hral v Memphise Grizzlies – absolvoval celú v katalánskom klube FC Barcelona. O veľkú legendu prišli aj v CSKA Moskva, kde už ďalej nebude pokračovať Viktor Chriapa.

Čo sa týka tímov, aj tam nastali dosť zaujímavé zmeny. V Eurolige už neuvidíme tradičného účastníka z Bambergu, ktorý v minulej sezóne nedokázal postúpiť do finále nemeckej ligy a o miestenku ho obral Bayern Mníchov. Nemci však prekvapili svojím rozhodnutím nehrať v Eurocupe, ale naopak, dohodli sa na viacročnej spolupráci s basketbalovou Ligou majstrov (tretia najvyššia súťaž v Európe), ktorú organizuje FIBA. Euroliga tento rok nebude ani v Belehrade, keďže víťazom v Jadranskej lige sa stal klub Budučnost Podgorica. Nováčikom v súťaži bude tím Gran Canaria, ktorý si účasť zabezpečil vďaka umiestneniu v španielskej lige.

V minulej sezóne všetkých prekvapil Žalgiris

Prvé dve sezóny v novom formáte spája jedna pozoruhodná vec. Počas sezóny budete často počuť/čitať o tom, ako sa chcú elitné mužstvá prebojovať do prvej štvorky, aby mali v play-off výhodu domáceho prostredia. Ani minulý rok, ani rok predtým však prvá štvorka nebola rozhodujúca, pretože trofej v oboch prípadoch zdvihol nad hlavu klub, ktorý sa po základnej časti umiestnil zhodne na piatom mieste. Najprv Fenerbahce a potom aj Real Madrid. Ak by sa to malo stať pravidlom, tak v tejto sezóne uvidíme veľký boj o piate miesto.

V Eurolige sa vždy všetko podstatné dialo až na turnaji Final Four, kam sa skoro každý rok dostali približne rovnaké mužstvá. CSKA, Fenerbahce, Real Madrid či Olympiakos, tieto mužstvá boli neustále pasované na víťaza. Vlani sa však udiala nevídaná vec, keď sa Žalgiris Kaunas prebojoval najskôr do play-off a potom tiež na záverečný turnaj, kde si dokonca vybojoval tretie miesto po výhre nad CSKA Moskva. Sme veľmi zvedaví na to, kam sa slávny litovský klub zaradí v novej sezóne a či bude schopný zopakovať postup do prvej osmičky.

Ako budú vyzerať tímy najväčších favoritov?

Pri veľkých kluboch je veľmi dôležitá kontinuita, a preto sa ich kádre menia len minimálne. Predviedol to aj zdolaný finalista Fenerbahce, ktorý sa rozlúčil s americkým triom Nunnally, Wanamaker a Thompson. Do kádra prišli dvaja noví hráči: na rozohrávku Kanaďan Tyler Ennis a pod kôš Francúz Joffrey Lauvergne. CSKA Moskva sa rátajú za úspechy len tituly a ruské mužstvo bude chcieť uspieť v tejto sezóne. Jeho tréner Dimitris Itoudis vstupuje do posledného roku svojej zmluvy a šéf klubu Andrej Vatutin jasne povedal, že vyjednávania o novom kontrakte sa budú realizovať až po konci sezóny a do úvahy sa bude brať jej úspešnosť.

Aj v prípade CSKA zostala väčšina z vlaňajšieho kádra, pribudol skúsený tvorca hry Daniel Hackett a kľúčovým hráčom by sa mal stať aj Alec Peters, pre ktorého to však bude premiérová sezóna starom kontinente. Uvidíme, kam sa v sezóne zaradí Olympiakos, ktorý počas letnej prestávky spravil výraznejšie zmeny ako jeho konkurenti v boji o titul. Je to pochopiteľné, pretože v gréckom klube brali to spomínané zlyhanie v play-off proti Žalgirisu ako veľké sklamanie. Odniesol si to tréner Ioannis Sfairopoulos, ktorého nahradil David Blatt. Tradičný grécka štvorka Mantzaris, Spanoulis, Papanikolaou a Printezis zostala, ale podstatne sa zmenilo všetko okolo nich.

Červeno-bieli získali päticu nových legionárov: Nigel Williams-Goss, Zach LeDay, Saša Vezenkov, Axel Toupane a Janis Timma. Títo borci sa budú snažiť o to, aby Olympiakos v novej sezóne dosiahol lepšie výsledky ako tomu bolo naposledy. V tíme však už nebude výborný obranca Ioannis Papapetrou, ktorého zlákal najväčší rival Panathinaikos. Uvidíme, kam to dotiahne tento klub. V jeho farbách budú hrávať Keith Langford a Stephane Lasme, obaja vynikajúci hráči. Veľa ľudí si však kladie otázku, či obaja vydržia celú sezónu vzhľadom na fakt, že majú 35 rokov. Pod košom bude hrávať navrátilec z NBA Georgios Papagiannis, ktorý by sa mal zaradiť k vedúcim postavám klubu.

Kvarteto tímov sa chystá na lepšiu sezónu

Tento ročník bude zaujímavý aj preto, lebo hneď niekoľko mužstviev zo spodnej osmičky ohlásilo útok na play-off. Sú to kluby, ktoré ešte pred pár rokmi patrili k elite, ale potom prišiel výrazný pokles v ich výkonnosti. Reč je o FC Barcelona, Maccabi Tel Aviv a istanbulskom Anadolu Efes. K nim však treba pripočítať klub Olimpia Miláno, ktorý v lete získal zaujímavých hráčov a chcel by sa konečne v Eurolige odlepiť od dna tabuľky. Či sa mu to podarí, je otázne. Najviac však čakáme od Barcelony, kde bude po novom hrávať aj naturalizovaný slovenský reprezentant Kyle Kuric. Spolu s ním prišiel do Katalánska aj Kevin Pangos či Chris Singleton. Kvalitu však mala Barcelona na súpiske aj v minulých sezónach, ale v konečnom dôsledku to nefungovalo. Sme preto zvedaví, ako si poradí v tomto súťažnom ročníku.

zdroj: basket.zoznam.sk

Napísal: 1.BK Michalovce  Friday, 12. 10. 2018 o 19:17
Upravil:  

Komentáre k článku