• Tlač
  • Email

Začína sa šampionát plný absencií. Týchto desať hráčov sa však oplatí pozorne sledovať

Publikované Monday, 2. 9. 2019 o 08:22

Dátum 31. august 2019 je pre všetkých fanúšikov basketbalu špeciálny. Začínajú sa totiž majstrovstvá sveta, ktoré organizuje Čína. Hoci na tomto turnaji bude chýbať množstvo skvelých hráčov, aj tak sa bude načo pozerať, pretože na súpiskách budú kvalitní basketbalisti. My sme pred začiatkom šampionátu vybrali desiatich, ktorých sa oplatí sledovať. Sú medzi nimi veľké mená, no i hráči, ktorí u nás nie sú až takí známi.

Giannis Antetokounmpo (24) Grécko

Nemôžme začať nikým iným ako Giannisom Antetokounmpom, ktorý získal v uplynulej sezóne NBA cenu MVP pre najužitočnejšieho hráča. Grék odohral v zámorí fantastickú sezónu, v ktorej zaznamenal v priemere na zápas viac ako 27 bodov, 12 doskokov a 5 asistencií. Môžeme pokojne skonštatovať, že na tomto šampionáte nebude väčšej hviezdy ako je Greek Freak. Aký silný bude jeho tím, to sa uvidí už v základnej skupine, v ktorej majú Gréci Brazíliu, Nový Zéland a Čiernu Horu.

Marc Gasol (34) Španielsko

Španielsky tím nebude mať v Číne hráčov ako Sergio Rodriguez, Serge Ibaka, Nikola Mirotič či Pau Gasol. Najskúsenejším hráčom a lídrom tímu bude Marc Gasol, ktorého počas sezóny vytrejdovali z Memphisu do Toronta, kde sa stal súčasťou mužstva, ktoré opanovalo NBA. Skvelý pivot má 34 rokov a je dosť možné, že toto bude jeho posledný svetový šampionát. Určite preto bude chcieť dosiahnuť čo najlepší výsledok. K nemu môžu dopomôcť aj jeho výnimočné prihrávky.

Rudy Gobert (27) Francúzsko

Keď Francúzi získali pred piatimi rokmi v Španielsku bronz, bolo to aj zásluhou vysokánskeho centra Rudyho Goberta, ktorý hral výborne. Za ostatných päť sezón spravil rodák zo Saint-Quentin obrovský progres a dnes už patrí k najväčším hviezdam svetového basketbalu. V NBA sa vypracoval na špičkového obrancu. Toto má aj na papieri, keďže v posledných dvoch sezónach ho vyhlásili za najlepšie brániaceho hráča v lige. S Gobertom v zostave môžu Francúzi pomýšľať na cenný kov.

Rui Hačimura (21) Japonsko

Japonci majú v skupine USA, Turecko a Českú republiku, čo im dáva malé šance na postup, avšak v tíme budú mať hráča, s ktorým bude mať problémy každá obrana. Rui Hačimura si spravil meno v NCAA na univerzite Gonzaga, na ktorej strávil posledné tri roky. V tej uplynulej strieľal trojky s viac ako 40-percentnou úspešnosťou. Aj vďaka tomu si Hačimuru, ktorého otec pochádza z Beninu, vybral v prvom kole draftu z 9. miesta klub Washington Wizards. Na jeho výkony sme veľmi zvedaví.

Nikola Jokič (24) Srbsko

Najväčšiu kvalitu budú mať Srbi pod košom, kde im budú k dispozícii Boban Marjanovič, Nikola Milutinov a predovšetkým Nikola Jokič. Najlepšie výkony sa budú očakávať práve od „srbského Sabonisa“, ktorý v NBA žiaril ako nikdy predtým. Najmä vďaka nemu sa klub Denver Nuggets dostal v play-off do druhého kola, kde však prehral s Portlandom 3:4 na zápasy. Za individuálne výkony si Jokič vyslúžil nomináciu do ideálnej päťky súťaže, kde sa ocitol v spoločnosti Giannisa Antetokounmpa.

Dennis Schröder (25) Nemecko

Lídrom nemeckého národného tímu bude rozohrávač Dennis Schröder, ktorý už svoje kvality ukázal na dvoch európskych šampionátoch v rokoch 2015 a 2017. Teraz sa na niečo podobné chystá na svetovom fóre, kde Nemci určite nepatria medzi favoritov, no veľmi radi by prekvapili. Základ, ktorým je v dnešnej dobe špičkový tvorca hry, majú v osobe Schrödera. Dá sa očakávať, že tento šikovný šplímacher bude patriť k najlepším hráčom na šampionáte, no kľúčové bude to, ako zahrajú jeho spoluhráči.

Jonas Valančiunas (27) Litva

O Litve sa pred začiatkom tohto turnaja veľa nerozpráva, ale to neznamená, že by tento tím nemal kvalitu. Má ju a okrem toho má aj veľa skúseností, ktoré sú na veľkých podujatiach mimoriadne potrebné. Vedúcou postavou je v litovskom tíme pivotman Jonas Valančiunas, ktorý bol súčasťou už spomínaného trejdu s Marcom Gasolom. Po odchode z Toronta dostal v Memphise omnoho viac priestoru na to, aby sa realizoval. Odrazilo sa to aj na jeho číslach. Na jar ho však pribrzdilo zranenie členka.

Nikola Vučevič (28) Čierna Hora

Ďalším skvelým podkošovým hráčom bude v Číne čiernohorský pivot Nikola Vučevič, ktorý má za sebou z individuálneho hľadiska jednoznačne najlepšiu sezónu v NBA. Absolvent USC bol na zámorských palubovkách veľmi efektívny, o čom svedčia aj jeho čísla. V priemere na zápas zaznamenal viac ako 20 bodov, 12 doskokov a 3 asistencie. Jeho zlepšené výkony ho premiérovo dostali aj na zápas hviezd. Vučevič je v top forme a mal by patriť k najlepším hráčom na tohtoročnom šampionáte.

Kemba Walker (29) Spojené štáty americké

O americkom tíme sa rozpráva ako o jednom z najslabších v histórii, avšak v kádri jehneď niekoľko veľmi kvalitných basketbalistov. K nim patrí aj rozohrávať Kemba Walker, ktorý bude na palubovke predĺženou rukou kouča Gregga Popovicha. Walker strávil celú doterajšiu kariéru v klube Charlotte Hornets, no v lete sa rozhodol zmeniť pôsobisko a dohodol sa na spolupráci s Bostonom Celtics. Rodák z Bronxu oslávil v máji 29. narodeniny a je tak v nalepšom veku. Jeho sa rozhodne oplatí sledovať.

Wang Če-lin (25) Čína

Kvalitných hráčov bude mať vo svojom tíme aj domáca Čína. Najznámejší je z nich je I Ťien-lien, ktorý si v najkvalitnejšej lige sveta obliekol dres Milwaukee, New Jersey, Washingtonu a Dallasu, avšak najlepšie výkony podával v minulej sezóne 213 cm vysoký center Wang Če-lin. Tento podkošový basketbalista získal cenu MVP pre najužitočnejšieho hráča čínskej ligy. V nej dominoval, keď v priemere na jeden zápas zaznamenal viac ako 24 bodov a 13 doskokov.

zdroj:basket.zoznam.sk

Napísal: 1.BK Michalovce  Monday, 2. 9. 2019 o 08:22
Upravil:  

Komentáre k článku