• Tlač
  • Email

Merci, Tony! Éra Veľkej trojky Spurs sa definitívne skončila

Publikované Friday, 15. 11. 2019 o 08:05


Patrili medzi to najlepšie, čo vyprodukovala moderná NBA. Obávané trio Tim Duncan, Manu Ginobili, Tony Parker ničilo súperov a v drese San Antonia vybojovalo množstvo titulov. Duncan ich má päť, zvyšní dvaja členovia Big Three – alebo ak chcete Veľkej trojky – vlastnia štyri majstrovské prstene.

Fanúšikovia ich zbožňovali – najmä tí mimo USA. Argentínčan Ginobili, Francúz Parker a rodák z Karibiku Duncan nepatrili medzi typické americké superstars. Pravda, len dovtedy, kým si Parker nezobral za manželku populárnu herečku Evu Longoriu. I tak im fandil celý svet. 



Prvý Európan ako Finals MVP

Teraz je ich éra oficiálne ukončená. Začiatkom týždňa sa po zápase s Memphisom uskutočnila milá udalosť. Organizácia Spurs si uctila Parkera, ktorý v lete oznámil koniec kariéry, vyvesením jeho dresu s číslom 9 pod strechu haly AT&T Center. Duncan s Ginobilim už svoje dresy pod strechou majú.

Ďakujem za všetky tie roky. Bola to bláznivá jazda,“ povedal Francúz počas ďakovnej reči.

Rodák z belgického mesta Bruggy hral za Spurs 17 sezón. Texasania ukázali výborný cit na výber podceňovaných hráčov, keď na drafte 2001 siahli po šikovnom rozohrávačovi. Parker išiel ako 28. hráč v poradí, na záver 1. kola, keď nikto si 19-ročnú európsku hviezdičku z Virtusu Bologna predtým nevybral.

Z titulov v rokoch 2003, 2005, 2007, 2014 si najviac cení ten tretí. Vtedy sa stal prvým Európanom histórie, ktorý vyhral cenu pre najužitočnejšieho hráča finálovej série – Finals MVP.

V klubovej hierarchii Spurs mu medzi rozohrávačmi patrí popredná priečka, v asistenciách je medzi hráčmi na prvom mieste (6829). Kariéru ukončil v drese Charlotte Hornets po minulej sezóne.

Prišli aj Henry a 10-násobný majster sveta

Keď ho poprosili, aby francúzskej časti publika vysvetlil ceremóniu vyvesovania dresu, trénerský mág Spurs Gregg Popovich reagoval: „V NBA, NFL, MLB – vo všetkých amerických športoch existuje tradícia, podľa ktorej tomu, kto mal skvelú kariéru na palubovke, bol dobrý a tímový spoluhráč, prospešný člen komunity a výnimočná osobnosť, sa dostane pocty vyvesenia dresu. Nedeje sa to veľmi často. Ale ak sa taká akcia koná, tak je to na počesť niekoho špeciálneho. A Tony taký určite je,“ vyznal sa Popovich.

V hľadisku počas ceremónie nechýbali ani Parkerovi exkolegovia Duncan, Ginobili, David Robinson, Bruce Bowen, Sean Elliott, krídelník Hornets a Parkerov spoluhráč z francúzskej reprezentácie Nicolas Batum či rozohrávač Milwaukee George Hill.

Prišli aj bývalý futbalový kanonier Thierry Henry, tréner Hornets James Borrego, asistent trénera vo Philadelphii Ime Udoka, generálny manažér Oklahomy Sam Presti či džudistická hviezda, 10-násobný majster sveta Teddy Riner.

Parkerova ďakovná reč trvala 17 minút a zakončil ju slovami: „Predtým, ako odídem, mám na vás – fanúšikovia Spurs – poslednú prosbu. Predstavte si, že sme v Alamo (Dome – stará hala Spurs). Mám 19 rokov. Len si predstavte – hráme proti Lakers, sú tu Kobe i Shaq… Všetko čo chcem, aby ste všetci povstali a spoločne zakričíme ´Go, Spurs, Go´. Raz, dva, tri!“

Fanúšikom nebolo treba viackrát hovoriť a halou sa ozvalo mohutné skandovanie. Potom všetci traja spoločne – Parker, Duncan, Ginobili – a zvyšok haly sledovali vyvesenie dresu s číslom 9.

ZDROJ: basket.zoznam.sk


Napísal: 1.BK Michalovce  Friday, 15. 11. 2019 o 08:05
Upravil: 1.BK Michalovce  Friday, 15. 11. 2019 o 08:38

Komentáre k článku