• Tlač
  • Email

Tabak: Fyzicky a mentálne sme dali do zápasu rovnaké úsilie, nepremenili sme strely z vonku

Publikované Sunday, 29. 11. 2020 o 23:06

Slovenskí basketbalisti znegovali výborný výkon proti Kosovu v bratislavskej bubline, keď nestačili na Luxembursko a výrazne si skomplikovali rozbehnutú cestu za postupom z predkvalifi­kácie.

Nášmu tímu chýbala ľahkosť z prvého duelu, keď nepremieňal otvorené strely a nechal si vnútiť od súpera jeho štýl hry plný streľby z vonku a hry jeden proti jednému.

„Fyzicky aj mentálne sme dali do zápasu rovnaké úsilie ako vo štvrtok. Nemôžem povedať nič o príprave hráčov na zápas a chuti zabojovať. Odovzdali na ihrisku všetko. Súper bol iný, fyzickejší. Toto je tím, ktorý zavrel podkošový priestor. Minuli sme množstvo ľahkých striel, dvojtaktov,“ hovoril Žan Tabak.

S menšou zostavou

Luxemburčania majú menších hráčov, preto hrajú small ball. Aj slovenský tím nastúpil v menšej zostave, keď na pozícii päť alternovali Vladimír Brodziansky s Richardom Kornerom. Hrdina duelu s Kosovom Tomáš Pavelka odohral len štyri minúty. „Oni hrajú small ball, lebo nemajú vysokých hráčov. Máme vysokých hráčov, ale mali sme rovnaký problém ako Island, ktorý tiež bojoval s ich nižšími hráčmi, preto sme sa im snažili vyrovnať. Nemyslím si, že sme mali problém v defenzíve, ale v ofenzíve,“ doplnil chorvátsky tréner. (Len dodávame, že Island zdolal Luxembursko 90:76. Ich líder, obrovitý pivot Tryggvi Hlinason hral takmer 33 minút a so 17 bodmi bol najlepším strelcom svojho tímu, pridal aj 11 doskokov.)

Slováci si skomplikovali situáciu pred februárovým záverom predkvalifikácie, ktorý by sa mal hrať v kosovskej Prištine. Okrem domácich nás čaká zrejme najsilnejší tím našej skupiny Island. „Musíme vyhrať oba zápasy. Vždy chcem vyhrať viac zápasov ako súper. Rád by som poďakoval SBA, že sme mohli hrať terajšiu bublinu v Bratislave,“ pokračoval chorvátsky tréner.

Najsmutnejší zo slovenskej zostavy bol očividne Šimon Krajčovič. Líder Levíc bojoval. Nastrieľal 19 bodov, pridal 8 doskokov, 5 asistencií, ale nestačilo to na lepší výsledok. „Ťažko sa mi to hodnotí, táto prehra veľmi bolí. Pripravovali sme sa, mali sme dosť energie. Bohužiaľ to nevyšlo. Prehrávali sme veľa akcií jeden proti jednému či na doskoku. Zlyhali sme v základných veciach,“ vravel rozohrávač.

Len traja výraznejší strelci

K lídrovi Patriotov sa pridali len najlepší strelec nášho tímu Mário Ihring, ktorý mal 22 bodov a 8 doskokov a tradične spoľahlivý Vladimír Brodziansky. Ten aj napriek tomu, že ho súperi zdvojovali a často aj strojovali, dal 20 bodov, pridal 6 doskokov a 3 bloky.

„Nepremenili sme otvorené strely ako proti Kosovu. Spravili sme aj chyby, dali sme do toho stopercent, ale nevyšlo to,“ uviedol Ihring.

Luxemburský súper očividne vnútil Slovákom svoju hru. „Počítali sme, že upchajú podkošový priestor, kde to zdvojujú a budeme mať voľné strely. Každý útok sme mali otvorenú strelu, ale nepremenili sme ich. Kvôli obrane sme hrali viac small ball aj my,“ pokračoval Krajčovič.

„Majú špecifický systém. Hrajú veľa jedna na jedna či cutujú sety. Nevyhovovali nám už v prvom vzájomnom zápase. Zbytočne sme sa prispôsobili ich štýlu. Chceli sme doma vyhrať, ale nestačilo to. Mrzí nás to, lebo bublina bola zorganizovaná výborne,“ hovoril Ihring.

Chcú ďalej bojovať

Slovenský tím nebol úspešný aj v zóne, ktorú Luxemburčania trestali najmä v druhom polčase úspešnými trojkami.

Rozohrávači veria, že sa tím do februára otrasie. „Skomplikovali sme si cestu, ale do ďalšieho reprezentačného okna ideme s cieľom zvíťaziť. Dnešná prehra veľmi mrzí, lebo sme chceli. Zbrane však neskladáme. Ešte to máme vo vlastných rokoch. Neukazujeme prstom na nikoho, neobviňujeme sa,“ hovoril Krajčovič.

„Musíme dať hlavy hore a ísť do ďalšieho boja. Šanca stále je,“ doplnil ho Ihring.


zdroj:basket.sk


Napísal: 1.BK Michalovce  Sunday, 29. 11. 2020 o 23:06
Upravil:  

Komentáre k článku