• Tlač
  • Email

Komentár: Curry skončí v top10, môže mať lepšiu kariéru ako Shaq O'Neal či Chamberlain

Publikované Saturday, 18. 12. 2021 o 13:29

2977 trojok v 789 zápasoch je dych vyrážajúci počin. V priemer to činí 3,8 trojky na zápas. Pritom Steph Curry nie je žiadny sebec, ktorý by hral len na seba. Prekonanie rekordu Raya Allena sa mu nemohlo podariť v lepšej aréne. Nechal si ho do najlegendárnejšieho stánku histórie. Ťažko by ste našli slávnejšiu halu ako je Madison Square Garden. Počin nevysokého rozohrávača sledovali jeho rodičia, ale aj Allen s Reggiem Millerom, ktorých považovali za najlepších trojkárov histórie.

Jasné, že dnes sa strieľa spoza oblúka viac, ale pri všetkej úcte, Curry je úplne inde ako spomínaná dvojica. Veď na rekord Allena potreboval o 500 zápasov me­nej!

Kariéra legendy Golden State je úžasným príbehom a dôkazom, že hráč nemusí byť len vysoký, silný a atletický. Veď Curry smečuje minimálne, má len 188 centimetrov a na začiatku prechodu k profesionálom nebol nikto presvedčený, že bude hviezdou. Dokonca ani po prvých troch sezónach v NBA. Warriors ho draftovali zo siedmeho miesta v 2007 po výbornej kariére na univerzite Davidson. Mladíka však sprevádzali chronické problémy s členkami. V svojej tretej sezóne v profilige odohral len 26 zápasov. Dal sa však do poriadku, kalifornský klub okolo neho postavil správnych hráčov, čoho výsledkom je jediná dynastia v NBA za poslednú dekádu.

LeBron James, Kevin Durant, Giannis Antetokounmpo či Kawhi Leonard dominujú silou, výškou a šikovnosťou. Nikto z nich však nezmenil celú profiligu ako Curry. Jeho trojbodová streľba sa stala takou zbraňou ako obyčajný dvojtakt. Pri množstve pokusov, ktoré vystrelil, si drží dych vyrážajúcu úspešnosť 43,1% spoza oblúka. Deti a fanúšikovia chodia do arény už hodiny pred zápasom, len aby videli jeho rozcvičku a ďalekonosné strely.

Najlepšie na tom celom je, že po dvoch tituloch MVP, piatich finále NBA za sebou a troch tituloch šampióna to nevyzerá, že Steph má za sebou vrchol kariéry. V posledných dvoch sezónach nespomaľuje, práve naopak. Jeho vrchol môže prísť možno až o dva roky, keď bude mať 35.

Viera a pokora sú veci, ktoré poháňajú rodáka zo Charlotte. Nikdy sa nevyvyšuje nad súpermi. Radšej zdokonaľuje svoj workout pomocou tvrdej driny a aj techniky, kde hľadá s trénermi všetky možné uhly, aby čo najlepšie skóroval. Najnovšie trénuje tak, že za kôš považuje len čistú strelu, ktorá sa nedotkne obrúčky.

Kyrie Irving, Damian Lillard či Donovan Mitchell sú skvelí rozohrávači, ale ani jeden nedosahuje streleckých kvalít Curryho, ktorý dokáže parádne strieľa on ball, aj off ball (58% jeho striel prichádza po catch and shoot). Jeho neustály pohyb, stavanie clôn a uvoľňovanie sa, sú až poézia. Pritom sa vie minimálne od roku 2013, že súperi majú dočinenia so superstrelcom.

Trojkový oblúk je od koša v NBA vzdialený 7,24 metra. Legendárny Magic Johnson nastrieľal vo svojej kariére 325 trojok, Curry ich podľa The Athletic premenil 350 zo vzdialenosti minimálne 8,5 metra od obrúčky!

Žiadny strelec v histórii nepriniesol tak obrovskú sústredenosť tímov na obranu ako to robí Curry, ktorého je stále ťažké prečítať a odhadnúť, odkiaľ je schopný vystreliť. Jeho parádna kondícia a pohyb z neho robia neskutočnú zbraň, o čom svedčí aj to, ako začalo Golden State sezónu. Pritom má stále zraneného Klaya Thompsona.

Pri výkonoch Curryho sa pýta otázka, kde ho zaradiť pri výpočte najväčších hviezd histórie. Dá sa argumentovať, že rozohrávač klope na dvere top10. Ešte však potrebuje pokračovať vo výkonoch a získať aspoň jeden titul, aby sa do nej mohol pozrieť. Reálne sa bude dať argumentovať, že jeho kariéra je na úrovni Shaquilla O'Neala či Wilta Chamberlaina, ktorí sa spomínajú na konci elitnej desiatky. Shaq bol dominantná sila NBA a na prelome tisícročia nemal konkurenciu. S Lakers získal tri tituly po sebe a neskôr pridal štvrtý s Miami. Chamberlain zas mával úžasné strelecké sezóny, mal priemer 50 bodov na zápas, stobodový duel, ale vyhral v kariére len dva tituly.

Shaqova kariéra však začala po 33. roku života klesať, trápili ho zranenia a už nebol dominantný ako kedysi. Podobne aj Chamberlain. Ak Curry vydrží v tejto forme a pridá ešte aspoň jeden spomínaný titul, nebude dôvod, prečo by nemal patriť medzi desať najlepších basketbalistov histórie NBA.


zdroj: basket.zoznam.sk

Napísal: 1.BK Michalovce  Saturday, 18. 12. 2021 o 13:29
Upravil:  

Komentáre k článku