• Tlač
  • Email

Odstrieľa aj 1000 trojok za tréning, Krejčí žije intenzitu NBA, mesačne má len deň voľna

Publikované Monday, 28. 3. 2022 o 16:04

K už stálici Tomášovi Satoranskému sa pridal v tejto sezóne v NBA aj druhý český basketbalista Vít Krejčí. Mladík si dal minulý rok dokopy zranené koleno a v tomto ročníku dostal šancu od OKC. V poslednom čase hráva za Thunder slušné porcie minút. Zatiaľ nastúpil v 22 zápasoch priemerne na 18 minút, má priemer 4,8 bodov a 1,3 asistencie. V posledných desiatich dueloch však hráva viac, keď sa jeho priemer šplhá k siedmim bodom, 4 doskokom a 2 asistenciám. Nedávno zaznamenal aj svoj premierový double-double. O svoje dojmy sa podelil cez videohovor s novinármi. Jeho súčasťou bol aj Basket.sk. Tento týždeň vám prinesieme aj exkluzívnu epizódu našej nba šou Buzzer Beater s Krejčím.

„Je to super, keď dostávam väčší priestor a pripravujem sa na hráčov ako Tatum, Durant, Jokič. Je to splnený sen. Pomohlo mi aj to, že máme pár zranených hráčov. V posledných pár zápasoch sa mi k tomu darilo. Predtým som bol po zranení a teraz už mám späť aj sebavedomie, čo je na ihrisku vidieť. Som aj menej nervózny a cítim sa ako hráč NBA,“ rozhovoril sa Krejčí.

Paradoxom je, že pri nabitej sezóne zámorskej profiligy odohral mladík za mesiac už viac minút ako vo svojej kariére v španielskej ACB.

Rozohrávač zažíva výborný nováčikovský ročník vzhľadom k tomu, že ho Thunder draftovali až v druhom kole a podobní hráči miestami musia čakať dlhšie. „Sezóna nie je úplne taká, ako by som chcel. Mal som problémy s operovaným kolenom a tiež som pauzoval s členkom. Dúfal som, že budem mať väčší priestor v G-League, chvíľu mi to trvalo, ale už som spokojný.“


Výhodou univerzálnosť

Dvadsaťjedenročný rodák z Písku priblížil, na čo si najviac musel zvykať po prechode do najlepšej ligy sveta. „Vedel som, koľko zápasov nás čaká, ale nikdy som si nevedel predstaviť, aké to je namáhavé. Keď máme napríklad back to back zápasy a musíme do toho cestovať, je to namáhavé a nemáte čas na regeneráciu. Mám pravidlo, že po stretnutí mám dve hodiny, kedy môžem premýšľať nad tým, čo sa dialo, ale potom sa nastavím už na to, čo ma čaká. Všetko je viac individuálnejšie, máme k dispozícii desať trénerov.“

Český basketbalista rozprával zaujímavo aj o tom, na akých hráčov sa konkrétne pozerá. „Keď som odchádzal do Ameriky, vedel som, že budem hrať viac bez lopty. Snažil som sa pozerať na hráčov ako Klay Thompson. Záleží na tom, akú rolu práve dostanem. Je to jedna z mojich výhod, že viem hrať na viacerých pozíciách a dokážem rôzne veci. To sa páči aj vedeniu tímu."

Krejčí hovoril, čo zlepšil pri prechode do NBA. „Vedel som, že najviac musím zapracovať na streľbe. Hodiny tréningu počas toho, ako som bol zranený, sa vyplácajú. Celkom mi to tam padá, v NBA je extrémne dôležité mať strelu za tri body. Nevidím sa však len ako strelec, myslím, že toho môžem ponúknuť viac. Keď som na ihrisku so Shaiom Gilgeousom-Alexandrom, celá obrana sa sústredí na neho a mám viac otvorených striel.“


Pracuje na trojkách a vnikoch

Mladík pracuje najviac na technike streľby. „Na tom robím najviac, aj keď cez sezónu to je ťažké, pracoval som na tom najmä v lete. Snažím sa odstrieľať 500 pokusov denne, aj keď cez leto to bolo okolo 1000. Nezdá sa to, ale vzdialenosť medzi NBA a európskou trojkou je poznať, preto som musel upraviť strelu, ale práca sa vyplatila a ešte ma jej čaká veľa. Musím viac používať nohy, lebo keď som unavenejší, rukami by som nedohodil. Preto som cez leto strieľal najviac, keď som bol unavený. Urobiť desať šprintov a potom vystreliť desať striel. Pracujem viac aj na vnikoch do koša, lebo sa v nich ešte necítim najlepšie,“ vysvetlil.

Českému basketbalistovi sa žije lepšie v Oklahome ako predtým v Španielsku. „Predsa len obedy o tretej a večere o jedenástej, chodím radšej spať skoro a vstávam skoro, v Španielsku sme mávali tréningy aj do jedenástej večer. Sedí mi americký štýl, čo je viac podobný Česku, aj keď život je úplne iný. Všetko sa točí okolo NBA, na iné veci nemám čas. Za mesiac mám len jeden voľný deň, keď nerobím nič. Inak sú len tréningy, zápasy. Vtedy sa snažím vyprať, umyť si auto a vypnúť od basketu,“ pokračoval.

V Česku veria, že talentovaný basketbalista pomôže reprezentácii cez leto, ktoré bude vrcholom pre generáciu okolo Tomáša Satoranského, keďže v Prahe bude jedna zo skupín majstrovstiev Európy. „Dávame to práve dokopy, kedy by som prišiel. Snažíme sa určiť, či budem hrať aj kvalifikáciu majstrovstiev sveta alebo len európsky šampionát. Reprezentácii chcem pomôcť,“ dodal Vít Krejčí.

ZDROJ: basket.sk

Napísal: 1.BK Michalovce  Monday, 28. 3. 2022 o 16:04
Upravil:  

Komentáre k článku