• Tlač
  • Email

San Antonio malo byť už staré, prichádza so supertímom

Publikované Wednesday, 8. 7. 2015 o 19:34

Päť titul za štrnásť rokov, šesť finále, deväť finále konferencie, k tomu 18 sezón po sebe s postupom do play off NBA a šestnásť sezón s aspoň 50 víťazstvami. To je obrovská sila, ktorú roky reprezentuje San Antonio Spurs.

V profilige nie je tím, ktorý si drží stabilitu výkonov tak dlhodobo ako texaský klub. Zostava trénera Gregga Popovicha hrá výborný basketbal a každý rok patrí medzi najväčších kandidátov na titul. Budúci rok ich cena ešte stúpne. Mnohí si mysleli, že zostava okolo Tima Duncana je už stará, ale nákupmi počas leta dostala nový nádych.

Prišiel Aldridge, West odmietol 11 miliónov dolárov

Nielenže v nej zostáva legendárne trio veteránov Duncan, Manu Ginobili, Tony Parker, ale kontrakt predĺžil aj najlepší obranca súčasnej NBA a možno najviac nedocenená hviezda Kawhi Leonard. K nemu ešte Spurs zvýšili svoju kvalitu príchodom jedného z najlepších pod košových hráčov ligy LaMarcusom Aldridgom a skúseným Davidom Westom.

O tom, že za Spurs by chcel hrať skoro každý, svedčí fakt, že West nevyužil opciu s Indianou, ktorá by mu vyniesla 12 miliónov dolárov. Namiesto toho podpísal v San Antoniu za veteránske minimum 1,5 milióna dolárov. Pritom viac mu ponúkali úradujúci šampióni Golden State či Washington.

Niečo podobné spravil naposledy Karl Malone, keď nepredĺžil zmluvu s Utahom, aby mohol hrať za Lakers s Garym Paytonom, Kobem Bryantom a Shaquillom O´Nealom.

K tejto zostave San Antonia treba pripočítať aj výborného strelca za tri body a výborného obrancu Dannyho Greena. Dokopy z toho právom vychádza supertím, ktorý bude asi najväčším kandidátom na titul v budúcej sezóne.

Legendárna Popovich

Obrovskou devízou pre Spurs je najmä Popovich, ktorý je v súčasnosti najlepším trénerom v NBA a žijúcou legendou. Milovník druhej svetovej vojny a histórie sa stále dokáže svojim štýlom prispôsobiť moderným trendom.

Tým je napríklad preferovanie malej zostavy, ktorou zastavilo Golden State v poslednom finále snahu Clevelandu. Aj na tú majú Spurs ako reagovať, keď okrem novej posily Westa môžu na poste pivota využiť univerzálneho Francúza Borisa Diawa, ktorý bol jedným z kľúčových mužov zostavy pri titule 2014.

Skvelým faktom je loajalita najväčších hviezd Spurs, ktoré boli ochotné podpísať už v minulosti lacnejšie zmluvy preto, aby sa klub posilnil. Duncanovi s Westom nerobilo problém obetovať svoje peniaze na zisk lepších spoluhráčov. To sa dá ťažko povedať o hráčoch ako Kobe Bryant či Carmelo Anthony, ktorých tímy trpia na ich drahé zmluvy.

Lídri starnú

Kritici ukazujú najviac na vek Spurs a stratu sily lavičky, keď museli obetovať viacerých hráčov, aby podpísali nových lídrov. Duncan má už 39, Ginobili bude mať 38 a aj Parker má 33. Adridge má určite pár rokov na vrchole pred sebou. Bude mať tridsať, ale na druhej strane zatiaľ vyhral v play off len jednu sériu.

Plus problémom môže byť aj strata viacerých šikovných náhradníkov, keď z tímu odišli Tiago Splitter, Cory Joseph, Marco Belinelli a Aron Baynes.

Negatívom je tiež post rozohrávača. Tony Parker neodohral od sezóny 2010/2011 nikdy viac ako sedemdesiat zápasov a zranenia trápili aj náhradného tvorcu hry Patty Millsa, ktorý sa okrem toho lepšie cíti na pozícii dva.

Stále majú v sebe oheň

Napriek tomu je oveľa viac pravdepodobná skvelá sezóna, ktorá môže skončiť pre Spurs šiestym titulom šampiónov. Tím okolo Tima Duncana si išiel vždy svojou cestou a súperi sa prispôsobovali jeho hre, ako on ich.

Tréner Popovich zakladá svoj štýl na výbornej obrane, ale k nej vie adaptovať výbornú ofenzívu založenú na kolektívnej hre. Skvele do nej napríklad zaradil prvky Phoenixu, ktorý hral ešte pod Mikeom D´Antonim výborne na obvode, čím si vytváral veľké množstvo striel. San Antonio to využíva po vnikoch Parkera či Ginobiliho, ktorí vedia vyhodiť loptu na strelcov z bočnej strany trojky, ktorými sú najčastejšie Leonard či Green.

„Náš tím je niečo špeciálne z hľadiska celej NBA a jej histórie. Stále máme v sebe oheň. Chcem si to ešte užiť a prežiť to. Je to naša veľká šanca,“ povedala argentínska legenda Manu Ginobili.

zdroj: basket.sk

Napísal: 1.BK Michalovce  Wednesday, 8. 7. 2015 o 19:34
Upravil:  

Komentáre k článku