• Tlač
  • Email

V NCAA žiari Prievidžan Brodziansky

Publikované Wednesday, 18. 1. 2017 o 21:18

V tejto sezóne hrá v prvej divízii zámorskej NCAA viacero slovenských basketbalistov. Veľmi dobré zápasy mal Michal Čekovský v Marylande, Norbert Janíček v Utahu State, ktorý istý čas viedol aj úspešnosť streľby v celej lige či Jakub Petráš, ktorý sa pomaly presadzuje v Stony Brook. Najvýraznejšie je však počuť o Vladimírovi Brodzianskom z texaskej TCU.

Prievidzský odchovanec pôsobí na škole z prestížnej konferencie Big 12 druhú sezónu a vypracoval sa medzi lídrov tímu. V sezóne má priemer 12,6 bodov, 6 doskokov a 3 bloky na zápas. Najväčším pozitívom však je, že sa neustále zlepšuje. Zažiaril proti Kansasu, ktorému nastrieľal 28 bodov a ešte lepší zápas prišiel proti bývalej univerzite Martina Rančíka z Iowy State, ktorej dal 25 bodov, pridal 14 doskokov a 3 bloky.

Hráč týždňa v Big12

Jeho výkony si všimlo aj vedenie súťaže, ktoré ho vyhlásilo za hráča týždňa konferencie Big 12. „Ocenenie si veľmi vážim. Je to prestížna vec. Výhry nad oboma školami sú cenné, keďže náš tím ich roky nezdolal. Prvýkrát v histórii máme pozitívnu bilanciu v konferencii,“ povedal Brodziansky, ktorý túži so spoluhráčmi po postupe do prestížneho March Madness.

Jeho škola má v Big 12 bilanciu 3:2, čo sa jej ešte v histórii nikdy nepodarilo. Basketbalisti hrajú v jednej z najlepších konferencií v NCAA len piatu sezónu.

Výhodou slovenského basketbalistu je univerzálnosť, keď môže hrať na oboch pod košových pozíciách. Má cit pre loptu a veľmi slušnú streľbu z diaľky, okrem toho môže hrať aj pod košom pre svoje výborné parametre. Meria 208 centimetrov a váži okolo 110 kilogramov.

„Momentálne hrávam viac na päťke, ale alternujem aj na štvorke. Pôsobím väčšinou pod košom, odkiaľ prichádza najviac mojich bodov, ale nemám zakázané strieľať z diaľky,“ dodal 22 ročný basketbalista, ktorý má svoje sny, ale sústredí sa v prvom rade na TCU. Za texaskú školu môže hrať ešte budúci rok. „Chcem podávať čo najlepšie výkony na univerzite, o budúcnosti sa bude rozhodovať neskôr,“ dodal.

Jeho výkony chvália aj spoluhráči. „Ako Vlad prišiel, tak sme si z neho robili vtipy, že je mäkký, ale nabral silu a kilogramu a už je oveľa tvrdší. Teraz je mašinou na body,“ pochválil Slováka pre star-telegram.com spoluhráč Alex Robinson.

Okrem spomínaných zápasov podal náš hráč výborný výkon aj proti silnému Texasu (bývalý tím Kevina Duranta). TCU vyhrala na jeho palubovke 64:61, čo sa jej nepodarilo 30 rokov. Brodziansky k tomu pomohol 19 bodmi, 6 doskokmi a 3 blokmi. Strelil aj dôležitý kôš v závere zápasu, ktorý znamenal nakoniec víťazstvo.

Prievidzský odchovanec je najlepším strelcom svojho tímu, v konferencii Big12 vedie štatistiku v blokoch a s takmer 62 percentnou úspešnosťou streľby je druhý.

„Už vlani bol veľmi dobrý, ale tento rok ukazuje svoje kvality výraznejšie. Určite patrí medzi hráčov s najlepším zlepšením v konferencii,“ pochválil šikovného pivota rozohrávač Iowy State Naz Mitrou-Long.

Zlepšovanie sa Brodzianskeho pozorne trénuje aj Ľuboš Jelačič, ktorý ho trénoval počas mládežníckych rokoch v Prievidzi. „Stále som v kontakte s Vladovou mamou, teší ma, že takto napreduje. Jeho rast sledujem. Vždy sa na neho pýtam. Podľa mňa sa v budúcnosti môže presadiť pri troche šťastia v Eurolige. Má cit na loptu, v Amerike nabral svalovú hmotu," povedal nám Jelačič.

Tréner s ním pracoval individuálne

Ku napredovaniu Brodzianskeho pomohol nový tréner TCU Jamie Dixon. „Keď som prišiel do tímu, tak som si hneď všimol, že je Vlad dobrým strelcom. Potom však prišlo zranenie a nepodával dobré výkony, bolo to zlé obdobie,“ priznal kouč.

Dixon však Slovákovi veril, pracoval s ním na individuálnych drilloch a s uzdravením prišli výborné výkony. „Potreboval to, aby dostal istotu. Jeho napredovanie ide fakt skvele,“ pokračoval tréner texaskej univerzity.

Brodziansky začal pomalšie, v prvom zápase sezóny nedal ani bod a v novembri sa trápil. Potom však dostal výraznejšiu šancu a odvtedy patrí do základnej päťky svojho tímu. „Najdôležitejšie je pre neho ostať silný a zdravý. Jeho limity sú ešte ďaleko. Neskončili sme, má priestor na rast. Skvelé je, že si nechá povedať a chce na sebe tvrdo pracovať,“ dodal Dixon.


zdroj:http://basket.zoznam.sk 



Napísal: 1.BK Michalovce  Wednesday, 18. 1. 2017 o 21:18
Upravil: 1.BK Michalovce  Wednesday, 18. 1. 2017 o 22:57

Komentáre k článku