• Tlač
  • Email

Golden State vrátilo Clevelandu prehru a oslavuje titul

Publikované Friday, 16. 6. 2017 o 07:05

Basketbalisti Golden State Warriors získali druhý titul v NBA za tri roky. Rozhodujúci zápas vyhrali nad Clevelandom 129:120 a celú sériu 4:1 na zápasy.

Golden State dokázali, že sú najlepším tímom na svete v posledných troch rokoch. Napravili vlaňajšie zaváhanie, keď premrhali vedenie 3:1 na zápasy a Cavaliers otočili finále na 4:3.

Tentokrát však nezaváhali. Cleveland ich síce vysoko zdolal vo štvrtom stretnutí, ale celkovo nemal nárok. Warriors predviedli úžasnú jazdu play-off, keď napodobnili Los Angeles Lakers. Tí vyhrali v roku 2001 15 zápasov a prehrali len jediný. Tím z Oklandu dokonca zvíťazil v 16, keďže predtým sa hralo prvé kolo len tri víťazstvá a prehral jeden.

V rozhodujúcom piatom súboji predviedli zverenci trénera Steva Kerra znova svoju fantastickú ofenzívu. Tú viedli Kevin Durant so Stephenom Currym. Prvý menovaný dal 39 bodov pri úžasnej 70 percentnej streľbe, pridal 7 doskokov, 5 asistencií. Rozohrávač pridal 34 bodov, 10 asistencií a 6 doskokov.

MVP finále Durant

Durant sa podľa predpokladov stal MVP finálovej série, keďže hral neuveriteľne. Zakončil tak najlepšie ako mohol svoj prestup z Oklahomy do Golden State.

Nemohol som spať dva dni, bol som vzrušený. Cleveland hral skvele, LeBron s Kyriem sú úžasní hráči, ale boli sme lepší, sme šampióni. Je skvelé oslavovať titul doma. Titul venujem mame, ktorá tu bola vždy pre mňa. V Golden State som našiel skvelých fanúšikov a úžasných spoluhráčov. Som šťastný, že môžem byť súčasťou tohto tímu,“ vravel Durant, ktorého poháňal aj súboj s Jamesom. „LeBron bol jediný, koho som sledoval od roku 2012. Bol to obrovský boj, nejde ho zastaviť, ale bojovali sme a vyhrali.“

Obrovskú zásluhu na titule mal aj Curry, ktorý mal priemery na hranici triple-double. „Poučili sme sa z minulého roka. Boli sme vo finále tri roky a máme dva tituly. Sú to úžasné pocity. Som šťastný, že sme vyhrali a chcem vyhrať zas,“ vravel Curry.

Skvelý Igoudala

Obe najväčšie hviezdy výborne doplnili v rozhodujúcom zápase aj ďalší hráči. Skvele hral najmä líder lavičky Andre Iguodala, ktorý dal 20 bodov.

„Mali sme málo talentu, bolo to hlavne o trénovaní,“ vtipkoval v pozápasovom rozhovore tréner Steve Kerr a pokračoval. „Mám najlepšiu prácu na svete. Naši hráči sú výborní, kolektívni, doprajú si navzájom. Moje špeciálne ďakujem patrí Mikeovi Brownovi a všetkým mojim asistentom.“

Nestačil ani Jamesov priemer triple-double

V drese Clevelandu znova žiaril nezastaviteľný LeBron James. Na úspech však nestačilo ani jeho 41 bodov, 13 doskokov a 8 asistencií. Pridali sa k nemu Kyrie Irving s 26 bodmi, JR Smith s 25 a Tristan Thompson, ktorý dal 15 bodov a mal 8 doskokov.

„Golden State predviedli skvelé výkony posledné roky. Ich tím bol budovaný, aby uspel. Snažil som sa robiť všetko preto, aby sme uspeli. Spoluhráči mi skvele pomáhali, ale tentokrát to na titul nestačilo. Nie vždy sa dá vyhrávať," povedal James, ktorý hral už ôsme finále NBA, vyhral z nich 3. V tohtoročnom mal priemer triple-double.

„Je to veľké sklamanie, cez leto budeme musieť popracovať na viacerých veciach. Golden State si zaslúži rešpekt, zdolali nás férovo. Boli lepší ako my. Bol to najdlhší rok a pol v mojom živote. Už som na konci cítil chrbát a koleno. Snažil som sa otriasť. O našej prehre však rozhodli iné veci. Nechceme sa na nič vyhovárať. Warriors sú úžasným klubom," dodal Kyrie Irving.

„Myslím si, že sme boli dobre pripravení, ale nevyhrali sme. Najdôležitejším momentom bolo množstvo strát a zlých striel. Bolo ťažké vzdorovať Golden State vzhľadom k ich rýchlosti,“ hovoril tréner Cavaliers Tyronne Lue.

Finále play-off NBA – pondelok (hralo sa na štyri víťazstvá):

Golden State Warriors – Cleveland Cavaliers 129:120 (33:37, 38:23, 27:33, 31:27)
Warriors: Durant 39 (5 trojok), Stephen Curry 34 (10 asistencií), K. Thompson 11, Draymond Green 10, Pačulia 0 (Iguodala 20, McCaw 6, Livingston 5, David West 4, M. Barnes 0)
Cavaliers: L. James 41 (13 doskokov), Irving 26, J.R. Smith 25 (7 trojok), T. Thompson 15, Love 6 (10 doskokov) (R. Jefferson 4, Korver 3, Shumpert a Deron Williams po 0)

Konečný výsledok série 4:1, titul pre Golden State!

Napísal: 1.BK Michalovce  Friday, 16. 6. 2017 o 07:05
Upravil:  

Komentáre k článku