• Tlač
  • Email

CSKA Moskva začína novú éru, kľúčovou postavou bude francúzsky playmaker

Publikované Sunday, 16. 7. 2017 o 13:51

Francúzsky basketbalista Léo Westermann bol na začiatku svojej kariéry považovaný za jeden z najväčších talentov v Európe. Na jeseň roku 2013 si však vážne poranil koleno a dlho sa dával do poriadku. Teraz je konečne zdravý a po výbornej sezóne v klube Žalgiris Kaunas dostal šancu od moskovského CSKA.

Individuálne ocenenia dostávajú na šampionátoch poväčšinou hráči z víťazného tímu. Na majstrovstvách Európy hráčov do 20 rokov v roku 2012 to však neplatilo. Titul síce vybojovali Litovčania, ktorí vo finále zdolali Francúzov 50:49, ale najužitočnejším hráčom turnaja sa stal francúzsky rozohrávač Léo Westermann. Mimochodom, okrem neho sa do najlepšej päťky turnaja dostal tiež pivot Rudy Gobert.

Na spomínanom turnaji v Slovinsku predviedol Westermann svoj veľký talent, ale záujemcovia o jeho služby mali smolu. Francúz sa totiž už pred začiatkom šampionátu upísal Partizanu, kde sa ako 20-ročný stal prvým rozohrávačom. „Niekto sníva o tom, že pôjde do NBA, iný zas, že pôjde do španielskej ligy. Mojím snom bol Partizan, a tak som prijal ponuku od klubu,“ vyhlásil Léo Westermann v dokumente pre televíziu CANAL+.

Neskôr sa k nemu pridali taktiež Joffrey Lauvergne a Boris Dallo, v Partizane tak hrali naraz až traja francúzski hráči. „Mali sme vtedy skvelý tím, náš vekový priemer sa pohyboval okolo 20 rokov. Všetci boli hladní a tvrdo pracovali pod vedením trénera Duleho Vujoševića. Zo spoluhráčov sa stali dobrí priatelia,“ skonštatoval francúzsky rozohrávač, ktorého po príchode do Moskvy vyspovedali oficiálnu klubovú stránku CSKA.


Phil Jackson je legenda, ale jeho pôsobenie v Knicks bola katastrofa

ZRANENIE KOLENA NÁSLEDNÝ NÁVRAT

Pôsobenie v Partizane neprinieslo Westermannovi len pozitívne momenty, jeden negatívny prišiel práve v stretnutí proti CSKA. V Moskve si totiž šikovný tvorca hry roztrhol predný skrížený väz. Trvalo mu jedenásť mesiacov, pokým sa znova vrátil na palubovku. Spomínaný zápas v Moskve bol pre neho zároveň posledný v drese belehradského mužstva.

V lete 2014 ho angažovala Barcelona, ktorá ho poslala na dva roky do Limoges na hosťovanie. S francúzskym klubom si Westermann zahral dva roky v Eurolige, avšak ani raz nepostúpil zo základnej skupiny. Dovedna tak nazbieral dvadsať zápasov v najprestížnejšej klubovej súťaži na starom kontinente. Po dvoch rokoch v Limoges sa Barcelona prekvapujúco vzdala práv na jeho osobu a Westermann si našiel nový angažmán v litovskom Žalgirise Kaunas.

S odstupom času sa Žalgiris ukázal ako vynikajúca voľba, tu totiž Léa Westermanna trénoval legendárny rozohráč Šarunas Jasikevičius. Navyše pôsobenie v klube bolo atraktívnejšie vďaka novému formátu Euroligy, v ktorom má všetkých šestnásť tímov istých 30 zápasov v základnej časti. Francúz nevynechal ani jedno stretnutie a dovedna nazbieral v základnej časti 165 asistencií. Na prvom mieste medzi prihrávačmi skončil Westermannov kompatriot Thomas Heurtel z tímu Anadolu Efes, ten ich nazbieral 174.

V NBA sa diali veci! Vymenili Georga, Rubia, Curryho megakontrakt

ZAČIATOK NOVEJ MOSKOVSKEJ ÉRY

Vedenie CSKA Moskva sa po sezóne 2016/17, v ktorej sa nepodarilo obhájiť titul v Eurolige, rozhodlo pre zmeny v kádri. Po piatich rokoch z klubu odišiel americký rozohrávač Aaron Jackson a podľa posledných vyjadrení Miloša Teodosića je veľmi pradepodobné, že odíde aj on a poberie sa do NBA.

Léo Westermann sa počas dvojročného pôsobenia v Belehrade naučil dobre po srbsky, čo by mu mohlo v Moskve uľahčiť aklimatizáciu. „Snažil som sa naučiť čo najviac to šlo. Takže dúfam, že srbčina mi pomôže pri učení ruštiny. Budem sa snažiť čo najskôr hovoriť po rusky,“ povedal 24-ročný Francúz na oficálnom predstavení.

Na Basket.sk sme už viackrát rozoberali útočný systém CSKA, ktorý do Moskvy priniesol grécky tréner Dimitris Itoudis. Na palubovke sú vždy minimálne dvaja tvorcovia hry, niekedy dokonca až traja. Pre Léa Westermanna to v praxi znamená, že otváranie ofenzívy už nebude iba jeho záležitosťou, ale bude sa o tieto úlohy deliť so svojimi tvorivými spoluhráčmi.

„S trénerom Itoudisom som sa už niekoľkokrát rozprával a mali sme aj spoločnú večeru. Je tu skvelý tím, ktorý je zložený z mnohých kvalitných hráčov. Tréner mi povedal, že ma zavolali pre to, lebo si to zaslúžim. Teraz však musím ukázať, že mám na to, aby som tu mohol pravidelne hrávať,“ dodal Léo Westermann.

NAHRADÍ TONYHO PARKERA?

Nová éra sa začína aj vo francúzskej reprezentácii, s ktorou sa minulý rok rozlúčilo trio Tony Parker, Florent Pietrus a Mickaël Gelabale. Zo starej gardy tak zostal už len Boris Diaw, kapitán mužstva a zároveň posledný pamätník bronzu z majstrovstiev Európy v roku 2005. Na širšej 18-člennej súpiske, z ktorej vyberie kouč Vincent Collet dvanásť mien pre ME 2017, sú okrem Léa Westermanna aj ďalší dvaja rozohrávači: už spomínaný Thomas Heurtel a Antoine Diot. Westermann síce nepatrí medzi tých fyzicky najzdatnejších basketbalistov, ale bezpochyby patrí medzi najinteligentnej­ších hráčov.


zdroj: basket.zoznam.sk

Napísal: 1.BK Michalovce  Sunday, 16. 7. 2017 o 13:51
Upravil:  

Komentáre k článku