• Tlač
  • Email

Pohľad za basketbalovou sezónou chlapcov 1.BK Michalovce 2016-2017

Publikované Saturday, 16. 9. 2017 o 19:14

Prinášame Vám krátke zhodnotenie a pár postrehov z minulého ročníka. V sezóne 2016/2017 mal klub 1.BK Michalovce v súťažiach Slovenskej basketbalovej asociácie tri družstvá – Kadeti, Mladší žiaci, Starší mini žiaci. Plus mladší mini žiaci hrali regionálnu súťaž pod názvom Turnaj Nádejí.

Kadeti nazbierali v sezóne predtým cenné skúsenosti v juniorskej lige, tak sa očakávalo, že sa v ich druhej sezóne pobijú o dobré umiestnenie medzi svojimi rovesníkmi. Sezónu začali orli  impozantne, keď hneď na úvod porazili KB Košice (neskôr majster Slovenska). No to čo sa začalo diať po tomto zápase bolo akoby zo zlého sna. Pre vírusové ochorenie vypadli do konca sezóny dvaja hráči základnej päťky a následne nastal takmer trojtýždňový výpadok v tréningu celého družstva. Od tohto okamžiku sa táto sezóna už hodnotiť veľmi nedá. Pozitívom je, že aj keď v oklieštenej zostave klub ponechal družstvo v súťaži a dostali väčší priestor ďalší hráči. Výpadkom hráčov klesla nielen kvalita tréningového procesu, ale aj sebavedomie hráčov na ktorom bolo potrebné popracovať. V priebehu súťaže sa odhlásili Žiar n/Hronom aj Inter Bratislava s oveľa väčšou základňou ako Michalovce. Orli odohrali zopár dobrých zápasov, ctí ich že aj keď viackrát cestovali 7-8 nevzdali sa, ani za nepriaznivého stavu. Len tesne im ušli výhry so Svitom a Lučencom doma či v Seredi. Nakoniec 1.BK Michalovce obsadili 13.miesto. Kompletné výsledky danej kategórie nájdete na www.msbasket.sk .

Mladší žiaci (ročník 2004 a ml.) boli prvým rokom pod trénerom Svitlicom a bol to rok spoznávania a nastavenia sa na silnejší tréningový proces. V súťaži mohol jeden hráč odohrať maximálne 3 štvrtiny. Súťaž sa na východe hrala v dvoch štvorčlenných skupinách. Na prelome októbra/novembra nastúpili chlapci na niektoré zápasy v nekompletnom zložení a v spojení v tom čase so slabšou tréningovou morálkou zápasy prehrali. Neskôr sa ukázali ako kľúčové pre postup do nadstavby. Hlavným faktorom hry a výkonnosti bol tréningový proces. Po stabilizácii sa v druhej polovici sezóny orlom darilo lepšie. Bolo badať aj zlepšenie v tréningoch a celkovej pracovnej atmosfére v družstve. Treba však prihliadať, že hrali so slabšími súpermi. Pri rovnosti skóre s Rožňavou obsadili nakoniec 6.miesto, ktoré určite nie je zrkadlom ich možností. Pozitívom sezóny boli výkony a prístup mladších hráčov ročníka 2005 a 2006, ktorí viackrát preskočili aj svojich starších spoluhráčov. Títo hráči hrali aj v súťaži starších mini žiakov.   

V kategórii Starších mini žiakov sme nemali dostatok hráčov, tak vypomáhali aj najmladší hráči z prípravky (ročník 2007 a mladší) pre ktorých to boli vôbec prvé zápasy v živote . V danej súťaži mohol jeden hráč odohrať maximálne 2 štvrtiny. Táto súťaž sa hrala tiež so začiatkom vo východnej skupine. Bola výbornou prípravou pre hráčov ročníka 2005 a ml. kde nielenže zbierali cenné skúsenosti, ale vyhrali  aj väčšinu svojich štvrtín s najsilnejšími hráčmi súperov. Keďže sa konečné skóre počíta zo všetkých štvrtín nakoniec orli prehrali väčšinu zápasov a obsadili v súťaži konečné 6 miesto. Celkovo vystúpenie družstva hodnotíme pozitívne.

V prípravke (ročníky 2007,2008 a ml.) sme aj tento rok mali možnosť zapojiť sa do Turnaja nádejí – MBL Košice, kde sme s družstvom prípravky odohrali každý mesiac niekoľko zápasov na malé koše a zmenšené ihrisko. V danej súťaži sa nepočíta skóre ani celkové výsledky, skôr ide zapojenie detí do športu. Chlapci zbierali cenné skúsenosti a súťaž bola dobrým spestrením tréningového procesu.  

V klube sa aj naďalej venujeme podporným aktivitám pre rozvoj pohybu mládeže a kvality basketbalu vôbec. Pokračovali sme v projekte Baby basketbal na piatich materských školách, odohral sa už 14.ročník Žiackej basketbalovej ligy, 8. ročník Letného streetballu znova nesklamal. Naši tréneri viedli basketbalové krúžky na VIII.ZŠ i II.ZŠ. V krajských školských súťažiach sa nestratili aj naši hráči v dresoch svojich škôl. ŽS na ul. Okružnej i Gymnáziu Pavla Horova boli len jednu výhru od postupu do celoslovenského finále.

Na záver sa chcem poďakovať OZ Zober loptu s ktorým ako klub spolupracujeme až tretí rok a tiež nám výraznou mierou pomáha pre rozvoj basketbalu a športu nielen v našom regióne. Ďalšie poďakovanie patrí rodičom, mestu Michalovce a ďalším spoločnostiam ktoré podporujú náš klub a v neposlednom rade ja trénerom, asistentom a organizačným pracovníkom 1.BK Michalovce.

V najbližšom čase Vám prinesieme článok k novej sezóne a niekoľko noviniek z klubovej kuchyne.

 

 

                                                                                                           Ing. Peter BIGANIČ
                                                                                                            1.BK Michalovce

Napísal: 1.BK Michalovce  Saturday, 16. 9. 2017 o 19:14
Upravil: 1.BK Michalovce  Saturday, 16. 9. 2017 o 19:19

Komentáre k článku