• Tlač
  • Email

Slováci v zahraničí: Stálicami sú Brodziansky s Gavelom, Kuric dominuje a Doležaj prekvapil

Publikované Wednesday, 10. 1. 2018 o 13:49

V tejto sezóne pôsobí viacero slovenských basketbalistov na zámorských univerzitách, ale aj v Európe. Pozreli sme sa ako sa krajanom darí.

Jedným z najväčších pozitív prebiehajúcej sezóny sú výkony Mareka Doležaja na univerzite Syracuse. Viackrát sme písali, že odchovanec Karlovky je prvým Európanom v tíme po desiatich rokoch. Nováčikovia nedostávajú na podobne silných školách zväčša priestor, ale Doležaj príjemne prekvapuje. Od úvodu ročníka si vybojoval miesto v rotácii Cuse a často nastupuje ako prvý striedajúci hráč. Priemerne strávil v šestnástich zápasoch na palubovke výborných 23 minút, keď si pripísal 4,3 bodov, 5,2 doskokov, jeden blok a jeden zisk na stretnutie. Najlepšie mu vyšiel duel so školou Texas Southern, keď mal 10 bodov, 9 doskokov, 7 asistencií a 2 bloky.

Fenomén Dončič očaril Európu. Hojč: V osemnástich je naj hráčom v Eurolige

Brodziansky sa dostal do formy

Stálicou spomedzi Slovákov je v zámorí Vladimír Brodziansky. 210 centimetrový pivot nadviazal v tomto ročníku na vlaňajšiu sezónu. V nej patril k najlepším hráčom svojej školy TCU, ktorá pôsobí v jednej z dvoch najsilnejších konferencií v NCAA. V prebiehajúcej sezóne má priemer 14,1 bodov, 4,5 doskokov a 1,7 blokov na stretnutie. Pozitívom je, že do svojho repertoára pridal aj trojbodovú streľbu, keď premení výborných 44,4 percent svojich pokusov. Brodzianskemu skvele vyšli posledné dve stretnutia proti silným školám Baylor a jednému z favoritov na titul v NCAA z Kansasu. Prvému súperovi nastrieľal 18 bodov, pridal 5 doskokov, dve asistencie a dva zisky. Kansasu zas nastrieľal za 25 minút 20 bodov, keď mal šestky 10/10, dokočil 5 lôpt, pripísal si aj dve asistencie a blok.

V zámorí máme aj zopár ďalších basketbalistov. Michal Čekovský sa pomaly zlepšuje po vážnom zranení členka. Pivot Marylandu má priemer 6,5 bodov a 3,5 doskokov na stretnutie. Vydaril sa mu posledný duel proti Iowe, keď pomohol svojmu tímu 13 bodmi a dvoma doskokmi k jasnej výhre. Ostatným krajanom sa až tak nedarí. Jakub Petráš hráva za Stony Brooks okolo 12 minút na zápas, za ktoré stihne 3,6 bodu a 2,1 doskoku. Matej Drgoň nastupuje za Northern Colorado len sporadicky.

Pivot Utahu Norbert Janíček si ešte na konci septembra zranil do konca sezóny koleno a reprezentačnému rozohrávačovi Oliverovi Totovi sa na William and Mary nedarí, keď dáva priemerne len okolo bodu na zápas. Zaujal len skvelou víťaznou strelou na konci novembra v zápase proti Old Dominion Monarchs.

Čo sa to deje v Barcelone? Slávny klub predvádza výkony ako na horskej dráhe

Kuric exceluje v EuroCupe

Z hráčov so slovenským pasom hrajúcim v Európe jednoznačne dominuje Kyle Kuric. Naturalizovaný krídelník pokračuje vo výbornej forme v ruskej lige a aj EuroCupe. Drží si tam priemer 13,4 bodov na zápas, keď zahviezdil v poslednom stretnutí s Lietuvosom Rytas. Svojmu Petrohradu pomohol k tesnej výhre 98:96 30 bodmi, keď premenil 5 trojbodových pokusov. Výborne hrá aj v silnej VTB lige, kde má priemer 14,4 bodov na stretnutie.

Druhý naturalizovaný Slovák Andre Jones hráva v talianskom Turíne menej. Viac sa mu darí v domácej lige, kde dáva priemerne 5,4 bodov za 12,4 minúty na palubovke. V EuroCupe nastupuje na 11,6 minúty, za ktoré nastrieľa 2,4 bodov.

Stálicou na európskej scéne je naďalej Anton Gavel. Síce už nemôže našu krajinu reprezentovať, ale Slovensku robí stále výbornú reklamu. V Bayerne Mníchov to dotiahol až na kapitána. Jeho tím je prvý v bundeslige a darí sa mu aj v EuroCupe. V lige má priemer 5,4 bodov a 2,4 asistencie, zatiaľ čo v pohári pridáva 4,2 bodu a 2,4 asistencie. Gavelova dominancia je prevažne v obrane a líderstve tímu na palubovke aj mimo nej. Zaujímavosťou je, že v EuroCupe naposledy Bayern prehral práve s Jonesovým Turínom.

Marko medzi najlepšími rozohrávačmi v Česku

Budúcnosť slovenského basketbalu by mala patriť Máriovi Ihringovi. Talentovaný rozohrávač, ktorý dostáva veľký priestor aj v seniorskej reprezentácii, si drží v Capo d´Orlando pozíciu back up rozohrávača. V talianskej lige má priemer štrnásť minút na zápas, za ktoré stihne tri body a 1,5 asistencie. So svojim tímom si zahral aj v Lige majstrov. Tam mu najlepšie vyšiel zápas v polovici decembra, keď nastrieľal tureckému Gaziantepu 14 bodov, pripísal si 4 asistencie a 3 doskoky.

O svoju šancu bojuje aj Michael Fusek. Obrovitý pivot sa snaží dostať do rotácie belgického Charleroi. Striedavo nastupuje za áčko a béčko tímu. Za klub hráva tiež vo FIBA EuroCupe. Zaujal v poslednom súboji proti Ben Hertzeliyi, keď za jedenásť minút na palubovke nastrieľal 9 bodov a doskočil štyri lopty.

Pozíciu jedného z najskúsenejších rozohrávačov v českej lige potvrdzuje Roman Marko. Prievidzský odchovanec si drží vysoký štandard výkonov, čo by mohlo pomôcť aj vo februárovom kvalifikačnom dvojzápase slovenskej reprezentácii. Marko je jedným z lídrov Svitáv, ktoré sú na štvrtom mieste tabuľky. Slovenský rozohrávač je tretí v lige v priemere asistencií. Tých si pripíše na zápas 6,19 a k tomu dá 8,3 bodu a doskočí takmer tri lopty.

Slušne hrá aj krídelník Dušan Pandula. Napriek veľkým problémom s kolenami hráva okolo 22 minút za hlavného vyzývateľa Nymburku Pardubice. Priemerne dáva 10,9 bodov na zápas a doskočí tri lopty.

Napísal: 1.BK Michalovce  Wednesday, 10. 1. 2018 o 13:49
Upravil:  

Komentáre k článku