• Tlač
  • Email

Zahrajú si o európsky titul CSKA Moskva a Fenerbahce? Real Madrid a Žalgiris budú proti

Publikované Sunday, 20. 5. 2018 o 14:59

Dnes podvečer sa v belehradskej Štark Arene začína vrchol euroligového ročníka 2017/18 za účasti štyroch najlepších tímov. CSKA Moskva, Fenerbahce Istanbul, Real Madrid a Žalgiris Kaunas. To je kvarteto, z ktorého vzíde nový európsky šampión.

Titul budú obhajovať Istanbulčania, tí vlani zdolali vo finále Olympiakos. V základnej časti sa najviac darilo Moskovčanom, ktorí prehrali len šesť zápasov. Fenerbahce zaznamenalo o tri prehry viac, čo stačilo na druhé miesto v tabuľke. Podľa papierových predpokladov by to mali byť tieto dva tímy, ktoré sa stretnú v zápase o titul. Turnaje Final Four však v minulosti ukázali, že sú vždy nevyspytateľné a bohaté na prekvapenia. O to najväčšie sa postaral litovský klub Žalgiris, ktorý postúpil medzi európsku smotánku aj napriek výrazne nižšiemu rozpočtu. Štvrtým do partie je Real Madrid, v ktorého drese pôsobí mladučký Luka Dončič. Basket.sk pred začiatkom turnaja prináša preview, v ktorom analyzuje jednotlivé semifinálové dvojice tréner Martin Blaho.

Fenerbahce Istanbul – Žalgiris Kaunas, hrá sa o 18.00 h SELČ

Úradujúci európsky šampión sa po úspešnej sezóne 2016/17 rozlúčil s kľúčovými hráčmi ako napríklad Ekpe Udoh či Bogdan Bogdanovič. Dvojicu, ktorá odišla do NBA, nahradili nové tváre. Veľmi dobre sa uchytil americký hráč Brad Wanamaker, ktorý sa zaradil medzi najvýraznejšie postavy súťažného ročníka. Kvalitu priniesol do tímu aj taliansky pivotman Nicolo Melli, autor víťaznej strely v dramatickom stretnutí proti CSKA Moskva. Najviac však žiaril český reprezentant Jan Veselý, ktorý sa z hľadiska užitočnosti zaradil do prvej desiatky najlepších hráčov v Eurolige. Veselý sa navyše dostal do prvého All-Euroleague tímu. Rovnaká vec sa mu podarila v roku 2016. Vzájomná bilancia tureckého a litovského klubu v základnej časti bola vyrovnaná. Paradoxne, obom sa podarilo vyhrať na ihrisku svojho súpera. Žalgiris vyhral v Istanbule po veľkej dráme 90:89 a následné stretnutie v Kaunase zvládlo lepšie Fenerbahce (85:78). V tíme Žalgirisu najviac upútali pozornosť rozohrávač Kevin Pangos, podkošový basketbalista Brandon Davies a rovnako tak klubová legenda Paulius Jankunas. Na lavičke je v pozícii trénera bývalý skvelý tvorca hry Šarunas Jasikevičius, ktorý bezpochyby patrí medzi strojcov tohto veľkého úspechu.

Semifinálový duel očami Martina Blaha:

„Myslím si, že v oboch stretnutiach budú rozhodovať maličkosti. Jeden hluchý moment, nejaké nedorozumenie v obrane, neodstavenie hráča či nesprávne rozhodnutie sa môže dosť prejaviť. Ak k tomu pridáme zopár nepremenených striel, chvíľku nekoncentrovanosti či poľavenie v intenzite na oboch koncoch palubovky, môže sa stať, že papierovo silnejší tím prehrá. Z môjho pohľadu by nebolo prekvapenie, ak by sa stal euroligovým šampiónom Žalgiris, ktorý je najmenej skúsený zo všetkých tímov. Počas základnej časti a v playoff sa totiž prezentoval skvelými výkonmi. Na strane Fenerbahce sú obrovské skúsenosti a väčšie individuality, ku ktorým treba pripočítať aj hlavného trénera Željka Obradoviča. Toto všetko hrá do karát úradujúceho šampióna, ktorý by mal zvíťaziť. Lenže kouč Šarunas Jasikevičius vštepil do hláv svojich zverencov extrémnu víťaznú mentalitu a našiel spôsob, ako zdolávať aj ekonomicky najsilnejšie mužstvá. Ak k tomu pridám intenzívny, tvrdý a vysoko pohyblivý štýl hry na oboch koncoch ihriska a taktiež dobrú efektivitu streľby, môže Žalgiris prekvapiť. Myslím si, že postúpi litovský tím.“

CSKA Moskva – Real Madrid, hrá sa o 21.00 h SELČ

Moskovčania majú v každej sezóne za cieľ postúpiť do Final Four. Všetko ostatné by bolo považované za obrovský neúspech. Lenže ani samotný postup na záverečný turnaj nie je pre klub z hlavného mesta postačujúci. V CSKA sa počítajú len prvé miesta. Naposledy sa Moskovčanom podarilo vybojovať euroligový titul v roku 2016 po finálovom víťazstve nad Fenerbahce. Rovnaké finále sa očakávalo aj vlani, lenže CSKA v semifinále nestačilo na Olympiakos. Teraz by sa však mohlo zopakovať finále spred dvoch rokov. Moskovčania v lete prišli o dvojicu skúsených rozohrávačov: Aaron Jackson a Miloš Teodosič pokračujú už inde. Vedenie však dobre zareagovalo, keď do svojho tímu získalo takmer rovnocennú náhradu. Sergio Rodríguez sa v prvej sezóne v Moskve zaradil opäť medzi lídrov v súťaži a právom tak bol zaradený do druhého All-Euroleague tímu. Real Madrid mal v základnej časti veľké problémy kvôli maródke podkošových hráčov. Los blancos však angažovali Waltera Tavaresa, ktorý sa dobre uviedol. Vážne zranenie si privodil Sergio Llull, a preto na seba musel zobrať väčšiu zodpovednosť talentovaný Luka Dončič, ktorý patril medzi kľúčové postavy euroligového ročníka.

Semifinálový duel očami Martina Blaha:

„Toto je ďalší nesmierne ťažký duel na tipovanie. Môže ho totiž ovplyvniť zdravotný stav niektorých kľúčových hráčov na strane CSKA (De Colo, Hines). Navyše sa zdá, že Sergio Llull z Realu je po ťažkom zranení kolena späť vo svojej starej forme. Počas celého procesu návratu na palubovky odrobil kus poctivej práce, ktorá by sa aj tentokrát mohla odzrkadliť v prospech Realu Madrid a pomôcť mu na ceste do finále. Herný prejav tímu sa mi páči viac ako v prípade CSKA, samozrejme, ak do toho nerátam neželané teatrálne kúsky zo strany niektorých členov kádra. Madridčania sa mi páčia predovšetkým v útoku, kde sú pohyblivejší, rýchlejší a živší. Myslel som si, že Panathinaikos ich v štvrťfinále zdolá, ale Real hral veľmi umne. Zároveň treba vziať do úvahy fakt, že madridský tím je jeden z najlepších čo sa týka návratov do zápasov pri nepriaznivom skóre. Ak mám teda vybrať jeden klub, ktorý postúpi do finále, vyberiem si Real Madrid. Musím však dodať, že najviac by sa mi páčil zápas o titul v zložení Fenerbahce Istanbul – Žalgiris Kaunas.“


zdroj: basket.zoznam.sk

Napísal: 1.BK Michalovce  Sunday, 20. 5. 2018 o 14:59
Upravil:  

Komentáre k článku