• Tlač
  • Email

Dončič ide za Nowitzkým do Dallasu, jednotkou draftu NBA Ayton z Bahám

Publikované Friday, 22. 6. 2018 o 14:32

Slovinský supertalent sa nakoniec podľa predpokladov nestal jednotkou draftu do NBA, ale dopadol ešte lepšie. Z tretieho miesta si ho vybrala Atlanta, ale hneď ho vymenila do Dallasu.

Pre slovinskú hviezdu Realu Madrid to znamená, že ho bude mentorovať nielen asi najlepší európsky basketbalista histórie Dirk Nowitzki, ale aj skúsený kouč Rik Carlisle. V Texase si sľubujú, že univerzálny rozohrávač vytvorí výbornú dvojicu s Dennisom Smithom jr.

„Som rád, že si ma vybral Dallas. Boli sme s klubom dlhšie v kontakte. Je to super pocit,“ vravel Dončič, ktorý bol priamo na drafte. V klube ho hneď privítal Nowitzki, ktorý je jeho fanúšikom.

Jednotkou dominantný pivot

Jednotkou draftu sa stal Bahamčan DeAndre Ayton. Vo Phoenixe veria, že sa pri pivotovi potvrdia zvesti a stane sa dominantným hráčom aj v NBA. Najslabším tím ligy by chcel okolo neho a Devina Bookera vytvoriť silnú zostavu. Ayton sa stal piatou neamerickou draftovou jednotkou za posledných šesť rokov. Pred ním to dokázali Kanaďania Anthony Benett, Andrew Wiggins, Talian Andrea Bargnani, Dominikánec Karl-Anthony Towns a Austrálčan Ben Simmons. O rok je zas žhavým kandidátom na post jednotky Kanaďan RJ Barett.

O Aytonovi sa hovorí, že by mohol nadviazať na najlepších centrov histórie, akými boli Hakeem Olajuwon či Shaq O’Neal. Výhodou pre devätnásťročného pivota je, že má vo Phoenixe zázemie, keďže tam chodil na strednú školu a navštevoval arizonskú univerzitu. V jedinej sezóne v NCAA mal priemer 20 bodov a 11 doskokov.

Zaujímavým vysokým hráčom je aj dvojka draftu Marvin Bagley III, ktorý má výnimočné atletické schopnosti a vybralo si ho Sacramento.

Traja Európania v prvom kole

Dončič sa stal najvyššie postaveným Európanom od roku 2011, kedy si vybral Utah Turka Enesa Kantera. Vyššie boli postavení hráči zo starého kontinentu len trikrát. Jednotku bol v 2006 spomínaný Bargnani, predtým bol dvojkou Darko Miličič a ešte na konci osemdesiatych rokov si vybrala Indiana Holanďana Rika Smitsa.

V prvom kole tohtoročného draftu si vybrali kluby NBA troch Európanov. Okrem Dončiča ide do Los Angeles Lakers Nemec Moritz Wagner a pre Slovensko dobre známy strelec Džanan Musa z Bosny, ktorého si vybral Brooklyn.

V druhom kole potom pribudli Francúz Elie Okobo, ďalší Nemec Isaac Bonga, Ukrajinci Issuf Sanon so Svjatoslavom Michailuikom, Lotyš Rodions Kurucs, Grék Kostas Adetokunmbo a Litovec Arnoldas Kulboka, ktorý je známy nášmu Máriovi Ihringovi. Spolu hrávali v talianskom Orlandine.


zdroj:basket.zoznam.sk

Napísal: 1.BK Michalovce  Friday, 22. 6. 2018 o 14:32
Upravil:  

Komentáre k článku