• Tlač
  • Email

Srbskí tínedžeri obhájili zlato z Bratislavy, druhý rok po sebe si podmanili Európu

Publikované Wednesday, 8. 8. 2018 o 11:07

V nedeľňajšom finálovom stretnutí mali mladí basketbalisti z Lotyšska na dosah senzáciu. Pred domácim publikom mohli vyhrať európsky šampionát do 18 rokov. Napokon však na favoritov zo Srbska nestačili a prehrali 90:99. Pre Srbov to bol druhý triumf po sebe, vlani vyhrali majstrovstvá na bratislavských Pasienkoch.

Srbskí basketbalisti nemali práve najlepší štart do šampionátu, hneď na úvod totiž prehrali s Litvou v dramatickom zápase 87:92. Potom síce zdolali outsidera skupiny Veľkú Britániu 102:71, avšak nakoniec museli absolvovať vyrovnaný duel a predĺženie proti Čiernej Hore 97:95. Vo vyraďovacej fáze sa ale dostali do skvelej formy a prešli cez Ukrajinu, Nemecko aj Francúzsko a vybojovali si miestenku do finále, v ktorom sa stretli s domácim výberom Lotyšska. V tejto súvislosti dodávame, že pre lotyšský tím to bol obrovský skok, keďže na minuloročnom šampionáte, ktorý sa konal u nás, skončil na poslednom mieste.

Srbov dotiahli k víťazstvu 99:90 ich dvaja najlepší hráči Marko Pecarski a Filip Petrušev, tí dovedna nastrieľali 63 bodov! Väčšiu časť z nich zaznamenal Pecarski, ktorý k 34 bodom pridal aj 13 doskokov. Mladučký podkošový basketbalista Partizanu Belehrad sa dostal do ideálnej päťky turnaja a zároveň dostal cenu MVP pre najužitočnejšieho hráča turnaja. Jeho čísla boli vynikajúce, v priemere na jeden zápas zaznamenal viac než 24 bodov a k tomu 11 doskočených lôpt. „Pred stretnutím sme si boli vedomí toho, že náš súper bude hrať na domácej pôde a že to pre nás bude veľmi ťažké. No nepozerali sme sa do publika. Chcem zagratulovať spoluhráčom a trénerskému štábu, každý zo seba vydal maximum,“ povedal Marko Pecarski v rozhovore pre Blicsport.

Rodák zo španielskeho Gijónu, kde v tom čase hrával jeho otec, prišiel do belehradského mužstva minulé leto z „béčka“ Bayernu Mníchov. S Partizanom má platnú zmluvu do roku 2020. Hoci už minulý rok patril k lídrom „osemnástky“, tento rok predvádzal výkony ešte o triedu vyššie. „Je to skvelý pocit, že som získal cenu MVP a doviedol som tím k titulu, ale každý člen tohto tímu bol dôležitý. Bolo mi cťou hrať s takýmito hráčmi,“ skonštatoval 18-ročný mladík, ktorý si vďaka tomuto turnaju zvýšil šance v budúcoročnom drafte do NBA.

Od 208 cm vysokého Marka Pecarskeho sa očakávalo, že bude lídrom tímu. Ale najviac prekvapil jeho podkošový kolega Filip Petrušev, ktorý strávil ostatné dva roky na strednej škole v Spojených štátoch. Minulé leto zmenil podobne ako Pecarski svoje pôsobisko. V sezóne 2017/18 sa už pripravoval na prestížnej škole Montverde Academy na Floride. Tu spravil pod vedením amerických trénerov obrovský progres. Teraz bude opäť meniť dres, hrať však už bude na univerzite Gonzaga, kde dostal štipendium. Petrušev, ktorý meria o tri centimetre viac ako Pecarski, si zahral vo finále aj v Bratislave, no zakončil ho s nulou v kolónke bodov. Teraz ich nastrieľal 29 a pridal aj 8 doskokov. Aj vďaka tomuto výbornému výkonu sa dostal tiež do ideálnej päťky turnaja.


zdroj:basket.zoznam.sk

Napísal: 1.BK Michalovce  Wednesday, 8. 8. 2018 o 11:07
Upravil:  

Komentáre k článku