• Tlač
  • Email

Anton Gavel si splnil basketbalové sny, končí

Publikované Monday, 3. 9. 2018 o 12:32

Bol kapitánom slovenskej basketbalovej reprezentácie a bol taký dobrý, že v Nemecku, ktoré sa stalo jeho druhým domovom, mu po tridsiatke ponúkli možnosť zahrať si na Európskom šampionáte.

Hoci bol hviezdou Bambergu, prahol po ňom iný slávny bavorský klub, mníchovský Bayern. Tento rok ho ako kapitán doviedol k vytúženému titulu v bundeslige a triumfu v Nemeckom pohári. A potom povedal: končím!

Anton Gavel, rodák z Košíc, odchovanec Svitu, patril k tým hráčom, ktorí utkvejú v pamäti: na jednej strane nebezpečný zakončovateľ a nadaný tvorca hry, na druhej svedomitý bojovník ochotný obetovať sa pre tím. Hoci mohol ešte pár rokov potiahnuť, tenisky zavesil na klinec a teší sa na nové výzvy. Jedna ho čaká už na jeseň, keď sa stane otcom.

Podľa vás, nie je priskoro ukončiť kariéru ako 33-ročný? – spýtali sme sa Antona Gavela.

„Čo nevidieť budem mať 34 rokov, v októbri oslavujem narodeniny. Je lepšie skončiť, keď na to hráč ešte má, než keď ho donútia zranenia alebo iné okolnosti. Takto som si to premyslel. Som rád, že končím po tom, čo som s Bayernom ako kapitán vyhral dve trofeje.“


NIET ĆO ĽUTOVAŤ

Majstrovské tituly v Nemecku, účinkovanie v Eurolige, účasť na Eurobaskete v drese Nemecka… Na ktoré momenty z úspešnej kariéry budete spomínať najradšej?

„Ťažko povedať, či na tie tituly. Keď sme vyhrali druhú ligu s Pištom Svitekom v Karlsruhe a postúpili sme do bundesligy, ktorú som kedysi sledoval v televízii DSF – to bol tiež veľký úspech. Veľká vec pre mňa je, že sa mi podarilo zahrať si šesť rokov v Eurolige, že som hral na takej úrovni a dokázal som sa presadiť, lebo Euroliga bola mojím snom.“

Nebanujete, že ste si z Nemecka, kde ste mali výborne rozbehnutú kariéru, na tri roky „odskočili“ do Španielska a Grécka?

„Nie. Aj to bolo dobré obdobie. Španielska liga za mojich čias bola prešpikovaná hráčmi, ktorí odchádzali do NBA. Či už Pablo Prigioni, Luis Scola, Juan Carlos Navarro v najlepších rokoch, tiež Marc Gasol… V tíme som hrával s Goranom Dragičom. Španielska ACB bola možno ešte na vyššej úrovni, než je dnes. Vôbec to neľutujem. Možno to prišlo troška skôr, než malo, ale keby som to neskúsil vtedy, možno už vôbec. Bola to iná kultúra, učil som sa jazyk. A Grécko? Grécko bolo skrátka Grécko. Tiež to bolo zaujímavé. Nemám čo ľutovať.“

Hrali ste so skvelými spoluhráčmi a proti slávnym súperom. Napriek tomu sa vždy zvrtne reč na Dirka Nowitzkého, kolegu z nemeckej reprezentácie. Neotravuje vás trocha, keď sa naňho všetci pýtajú?

„Skôr to beriem ako poctu. Mal a ešte stále má skvelú kariéru. Je to superhviezda. Každý musí sňať klobúk pred tým, čo dosiahol. Aj ľudsky je na skvelej úrovni. Stojí nohami pevne na zemi a je to veľmi milý človek.“

K BASKETBALU SA VRÁTI

Vyhlásili ste, že teraz si chcete najmä oddýchnuť a venovať sa rodine. V takýchto momentoch prichádza na rad otázka, čo potom?

„Určite by som rád zostal pri basketbale. Teraz si od neho síce dám na chvíľku pauzu, ale potom by som sa rád začal točiť okolo basketu. Chce to čas, človek sa musí učiť, aby bol úspešný aj v iných rovinách tohto športu.“

Mnohí dúfali, že basketbalisti, ktorí v Európe čosi dokázali, sa na sklonku kariéry vrátia do slovenskej ligy. U vás to asi neprichádzalo do úvahy aj z rodinných dôvodov, však?

„Teraz kvôli rodine zostávame v Nemecku. V budúcnosti sa ukáže, kde budeme žiť. Na Slovensko som nezanevrel. Ako hráč sa už síce nevrátim, ale v inej pozícii – prečo nie?

V drese Slovenska ste odvádzali cenné služby ako líder, skutočný kapitán. Tímové výsledky ale chýbali a chýbajú dodnes. Nehnevalo vás, že za mnohé mohla aj asociácia, ktorá príliš nedbala na mužskú reprezentáciu? Keď to porovnáte s nemeckou reprezentáciou, je to asi sto a jedno, však?

„Možno to tak malo byť, aby sa tie podmienky neskôr začali zlepšovať. Porovnávať nechcem. Sú to iné svety. Ale ja som sa na toto nikdy nesťažoval. Na reprezentáciu som sa vždy tešil. Partia chalanov bola vždy na super úrovni a tie zážitky mi zostanú dlho v pamäti. Skôr ma mrzí, že sme rok čo rok nedokázali dať dokopy to najlepšie, čo slovenský basketbal vtedy ponúkal. Netvrdím, že by sme dosiahli extra výsledky, ale určite by boli lepšie.

VIZITKA ANTONA GAVELA

NARODENÝ: 24. októbra 1984 v Košiciach
VÝŠKA: 188 cm
HMOTNOSŤ: 87 kg
POST: rozohrávač (pozície 1 a 2)
KLUBY: Bayern Mníchov (2014 až 2018), Brose Bamberg (2009 až 2014), Chemosvit Svit (2009), Aris Solún (2008/09), UCAM Murcia (2006 až 2008), Giessen 46ers (2004 až 2006), BG Karlsruhe (2001 až 2003), Chemosvit Svit (2001)
ÚSPECHY: 5-násobný majster Nemecka, 4-násobný víťaz nemeckého pohára, najužitočnejší hráč finále BBL (2013), 4-násobný účastník zápasu hviezd BBL, dvakrát vybraný do najlepšej bundesligovej päťky, nováčik roka (2006), 4-násobný víťaz ankety Najlepší basketbalista Slovenska


zdroj: basket.zoznam.sk



Napísal: 1.BK Michalovce  Monday, 3. 9. 2018 o 12:32
Upravil:  

Komentáre k článku