• Tlač
  • Email

Vzostupy a pády. Kto zaujal a kto sklamal v prvej štvrtine sezóny?

Publikované Thursday, 15. 11. 2018 o 17:54

Stredajšou dohrávkou Spišská Nová Ves – Inter sa skompletizovalo nielen 9. kolo SBL, ale aj prvá štvrtina základnej časti sezóny 2018/19. Kto nás zaujal a kto naopak sklamal v úvode nového ročníka?

ZAUJALI

Suverénny Inter

V hlavnom meste môžu byť s úvodom sezóny nadmieru spokojní. Inter valcuje súpera za súperom, doteraz prehral jediný zápas. Ukazuje sa, že riskantný ťah s Radom Rančíkom, s ktorým klub nepredĺžil zmluvu, sa zatiaľ vypláca.

Omladený tím Interu hrá príťažlivý basketbal. Na účinný systém trénera Olivera Vidina si hráči rýchlo zvykli. Legionári Smith so Skinnerom sa ukazujú ako výborné akvizície, dôležité úlohy zohrávajú aj Slováci na čele s Tomášom Mrvišom.

Zatiaľ to vyzerá tak, že súperi budú musieť v ďalšom priebehu – a najmä play off – vynaložiť veľkú snahu na to, aby Inter zastavili.

Výborná Žilina, konzistentný Svit

Budeme sa opakovať, ale výkony Žiliny sú najpozitívnejším prekvapením doterajšieho priebehu sezóny. Pod Dubňom sa zúročuje kvalitná práca manažmentu čo sa týka letného nákupu posíl, výborná robota kouča Ivana Kurillu a v neposlednom rade prístup hráčov k tréningom a samotným zápasom.

Čo robí Kurilla v Žiline, to už zopár rokov praktizuje vo Svite Michal Madzin. Iskra pod jeho vedením aj v tejto sezóne zaslúžene patrí do hornej polovice tabuľky. Atraktívny herný prejav, kvalitná defenzíva a to všetko v s tímom, ktorého rozpočet je menší ako u jeho hlavných rivalov.

Obom klubom sa darí aj výsledkovo, s bilanciou 5–3 sa spolu s Levicami delia o druhé miesto v tabuľke. Pre niekoho prekvapujúco, ale podľa nás úplne zaslúžene.

Kvalita zo zahraničia

S odchodom Košíc, ktoré ponúkali lukratívne finančné podmienky, opustili SBL viaceré zahraničné hviezdy. Stačí spomenúť najväčšie dve – Svetozara Stamenkoviča a Igora Mariča.

Avšak aj v tejto sezóne prišli na Slovensko viacerí zaujímaví legionári. Nám sa doteraz najviac páči pätica Tim Derksen (Prievidza), Arik Smith, Lee Skinner (obaja Inter), Nikola Gačeša (Levice) a Andrew Guillory (Svit).

Rozhodcovia

Sme veľmi radi, že do tejto kategórie môžeme zaradiť aj doterajšie výkony pánov v šedom. Samozrejme, nie je v našich silách osobne navštíviť všetky zápasy, ale z toho, čo sme videli, sa nám predstavenia arbitrov páčili.

Zbytočne nekúskujú hru, pískajú citlivejšie ako v minulosti a väčšinou aj presne. Veríme, že v nastolenom trende budú pokračovať, pretože zlý rozhodca vie pokaziť zápas viac ako zlý hráč.

SKLAMALI

Chýbajúce osobnosti, štatisticky nevýrazní Slováci

Všetko sa začalo už v lete – skončili Košice a potom nešťastne aj Karlovka. Následne oznámili koniec s basketbalom viacerí kvalitní hráči.

Mrzí najmä absencia Rada Rančíka, jednoznačne najväčšej osobnosti na slovenských palubovkách. Chýbajú jeho temperament, energia i vodcovské schopnosti. Nepokračujú už ani Roman Vido či Martin Bílik, ktorí v stále plodnom veku uprednostnili iné kariéry.

Pretrvávajúcim negatívom je, že Slováci nehrajú v tímoch vo vodcovských pozíciách. Naopak, je potešiteľné vidieť zlepšovanie sa Viktora Juríčka v Spišskej, žilinskej trojice Rožánek, Tot, Merešš či Michala Čekovského, ktorý mal v Handlovej pomalší rozbeh.

Veríme, že Slováci sa budú v priebehu sezóny zlepšovať, pretože diváci sú zvedaví predovšetkým na nich.

Nevýrazní legionári v Prievidzi a Spišskej Novej Vsi

Všeobecne platí pravidlo, že legionári by mali prevyšovať domácich hráčov. Veď vo viacerých tímoch dostávajú väčšiu minutáž ako ich domáci kolegovia.

S výkonnosťou zahraničných hráčov zatiaľ nemôžu byť spokojní najmä v Prievidzi a na Spiši. Samozrejme, aj tu platia výnimky – Derksen v Prievidzi a Nottage v Spišskej si svoj plat zaslúžia. Rovnaké sa však nedá povedať o ich kolegoch.

Výkony Komárna

Komárnu nevyšiel ťah s neskúseným maďarským trénerom Andrásom Vavrom a bolo to vidieť aj na výsledkoch. Hra MBK bola rozháraná, haprovalo to najmä v obrane.

Situácia na slovensko-maďarskom pohraničí sa však zmenila. Sme presvedčení, že s príchodom Miljana Čuroviča pôjdu výkony i výsledky MBK smerom nahor. Do začiatku kľúčovej časti sezóny – play off – je ešte veľa času a Čurovič už neraz ukázal, že vie ako zreparovať nefungujúci tím a urobiť s ním divy

Servis SBL

Sekajúce živé prenosy na internete, nefungujúce štatistiky. To sú dva hlavné problémy, na ktoré sa najviac sťažujú fanúšikovia v súvislosti s ligovým servisom.

Na obranu SBL treba povedať, že obe doplnkové služby si liga objednáva od externých firiem. I tak by sa však žiadalo urobiť viac. Vedenie ligy treba pochváliť, že vrátilo basketbal do televízie, i keď len na obrazovky „menšej“ stanice Arena Sport.

Negatívom je naďalej fakt, že SBL stále nemá hlavného sponzora. Signifikantného partnera má mužská i ženská volejbalová extraliga, takisto aj mužská i ženská najvyššia hádzanárska súťaž. Pritom na basketbal chodí viac divákov ako na tieto dva športy.

S príchodom finančne silného sponzora by bola súťaž atraktívnejšia najmä z marketingového hľadiska. Profitovali by z toho najmä kluby i samotní hráči. Po príklad netreba chodiť ďaleko – stačí sa pozrieť, ako to funguje v susedných Čechách.

Veríme, že aj v tomto liga zvýši svoje snaženie. Veď divácky atraktívny basketbal si to zaslúži.

                                                                                                     zdroj:basket.zoznam.sk

Napísal: 1.BK Michalovce  Thursday, 15. 11. 2018 o 17:54
Upravil:  

Komentáre k článku