• Tlač
  • Email

Výnimočný génius. Jokič ničí dogmy o pivotmanskom poste

Publikované Sunday, 9. 12. 2018 o 10:55

Minulý týždeň sme písali o tom, ako v nabitej Západnej konferencii NBA prekvapujú odborníkov výkonmi i výsledkami hráči Los Angeles Clippers. Rovnako nečakané je však aj umiestnenie Denveru Nuggets. Na fakte, že klub z Colorada má bilanciu 17–7 a v čase písania článku je konferenčným lídrom, má leví podiel Nikola Jokič.

Rodák zo srbského Somboru patrí v NBA medzi najnedocenejších hráčov. V čase, keď lige dominujú dynamickí, atleticky výborne pripravení jedinci s elitnou streľbou, fanúšikovia i experti vyčítajú Jokičovi jeho pomalosť a nedostatočnú obranu.

Stále len 23-ročný center si však z ´hejterov´ vôbec nerobí ťažkú hlavu. Veľmi dobré pozná svoje kvality, ktoré sú na jeho podkošovej pozícii jedinečné.

Nepatrí medzi štatistických lídrov v hlavných kategóriách, ale bez pochyby patrí medzi najuniverzálnejších hráčov súťaže. A to je pri jeho fyzických parametroch (213 cm, 113 kg) výnimočné.

Pivotman s mentalitou rozohrávača

Čím sa líši od ostatných pivotov? Jeho hlavnou devízou je prehľad v hre a cit pre prihrávku. Od svojho vstupu do NBA v roku 2015 zaznamenal za štyri sezóny 1179 asistencií a to je číslo, ktoré za rovnaký čas nemajú na konte ani viacerí elitní rozohrávači.

Trikrát dokázal rozdať spoluhráčom v jednom zápase 15 a viac asistencií. Okrem neho niečo podobné za posledných 20 rokov nedokázal predviesť žiadny ďalší pivot – ani v jedinom zápase.

Sú hráči ako LeBron, Russell (Westbrook) či Steph (Curry). Všetci traja sú výnimoční. A potom je tu Nikola. Pivotman s mentalitou rozohrávača. Či by som ho vymenil za inú hviezdu v lige? V žiadnom prípade. Pre našu organizáciu je nenahraditeľný,“ hovorí denverský kouč Michael Malone.

V metropole Colorada vedia, že v Jokičovi majú výnimočného hráča. Najmä preto neváhali a na začiatku leta odohnali akýchkoľvek záujemcov o jeho služby, keď s ním uzavreli päťročný kontrakt na 148 miliónov dolárov.

Zaslúži si každučký cent. Verím, že v našom klube ukončí kariéru,“ želá si generálny manažér Nuggets a jeden z najlepších litovských basketbalistov histórie Arturas Karnišovas.

V pondelok Denver triumfoval na palubovke lídra súťaže z Toronta. Jokičove čísla? 23 bodov, 11 doskokov a 15 asistencií – 18. triple-double v kariére. Niektoré z prihrávok, ktoré predviedol v tomto zápase, si fanúšikovia púšťajú stále dookola. Pozrite si niektoré z nich:

Množstvo kokakoly a mastné bureky

Nechýbalo veľa a Jokiča by poznala len hŕstka priaznivcov v Srbsku. Agenti sledujú výnimočné talent od útleho veku – keď hráč dovŕši 15 rokov, už má zmluvu s agentúrou a putuje do mládežníckej akadémie.

´Jokera´, ako znie jeho prezývka v zámorí, objavil Miško Ražnatovič – prominentný agent, ktoré v súčasnosti šéfuje agentúre BeoBasket.

„Dočítal som sa o ňom v novinách. Mal vtedy 17 rokov a hrával za Vojvodinu Novi Sad. Keďže pravidelne netrénoval s A-tímom, nemal v tom čase ani profesionálnu zmluvu. Povedali mi, že z neho bude maximálne priemerný hráč. Mal postavu pivota, alebo bol tučný a veľmi pomalý. V posilňovni nedokázal urobiť jediný klik,“ spomínal Ražnatovič.

Ražnatovič však videl skrytý talent a Jokičovi vybavil angažmán v KK Mega Basket. Prvé týždne s ním tréneri pracovali len na kondičke.

„Loptu spočiatku ani nevidel. Musel zlepšiť svoj fyzický stav, inak by sa v zápasoch určite zranil. Museli sme zmeniť aj jeho stravovacie návyky – predtým píjaval denne dva litre kokakoly a napchával sa burekmi. Veľmi nám pomohol jeho brat Strahinja, ktorý sa za ním presťahoval do Belehradu a pomohol mu v ťažkých časoch,“ pokračoval Ražnatovič.

Barcelona si to rozmyslela

Netrvalo dlho a o Jokiča sa začali zaujímať popredné euroligové kluby. Veľký interes mala aj Barcelona. Katalánci sledovali mladého Srba dlhšiu dobu a napokon sa rozhodli, že mu ponúknu zmluvu.

Jej detaily mali skompletizovať osobne s hráčom a jeho zástupcami. Prišli teda do Sremskej Mitrovice, kde Mega Basket vtedy hrával svoje domáce zápasy. Nedopadlo to však najlepšie.

„Nikola mal vtedy ´svoj´ letargický deň. Odohral zrejme najhorší zápas od príchodu do nášho klubu. Prakticky sa na palubovke ani nehýbal. Bolo hrozné sa na neho pozerať. Barcelona si potom zobrala čas na rozmyslenie a napokon z prestupu zišlo. Ale napokon to nikto z nás neľutoval,“ zdôraznil Ražnatovič.

Kontakty v Európe využil denverský GM Arturas Karnišovas a pozval Nikolu do Colorada. Nuggets si ho napokon vybrali aj na drafte v roku 2014. Zvyšok príbehu už Jokič píše sám – svojou hrou v NBA.

„Jeho príbeh je veľkým príkladom pre všetky talentované deti. Mal 17 rokov, hrával v maličkom klube, trpel nadváhou a nikto mu neveril. Ale zmenil nastavenie v hlave a prepracoval sa medzi hviezdy NBA. Každý môže dokázať také niečo – ak to naozaj chce a tvrdo na sebe pracuje. Nikola ukazuje, že sa to dá,“ dodal Ražnatovič.

                                                                                                       zdroj:basket.zoznam.sk

Napísal: 1.BK Michalovce  Sunday, 9. 12. 2018 o 10:55
Upravil:  

Komentáre k článku