• Tlač
  • Email

Slováci štartujú predkvalifikáciu doma, nad Cyprom chcú zvíťaziť

Publikované Friday, 2. 8. 2019 o 13:59

Pre slovenskú basketbalovú reprezentáciu štartuje v sobotu záverečné kolo predkvalifikácie majstrovstiev Európy 2021. Vidina lákavých súperov v samotnej kvalifikácii (Španielsko, Izrael a Poľsko), ale aj hrozba dvojročného hluchého obdobia, to všetko by malo motivovať zverencov trénera Žana Tabaka. Na úvod je však potrebné zvládnuť prvú prekážku – Cyprus.

Slováci si našli od začiatku júla svoj prechodný stánok v bratislavskej Eurovia aréne. Práve tam sa prvýkrát zišlo družstvo pod vedením nového kouča Žana Tabaka. Skúsený Chorvát nahradil vo funkcii svojho krajana Ivana Rudeža. Spolu s asistentmi trénera Alberom Blancom Vilom a Petrom Tordom absolvovali päťtýždňovú prípravu. „Niektoré veci nám fungovali, niektoré veci fungujú proti nám. To, čo nám fungovalo bolo to, že sme päť týždňov pracovali veľmi dobre. Hráči, ktorí boli schopní pracovať a boli tu, tak dávali do toho všetko. Myslím si, že sme sa počas piatich týždňov zlepšili. Na druhej strane, máme mnoho zranení a zdravotných problémov. Od začiatku navyše chýba mnoho hráčov. Pri tejto situácii som šťastný, ako sa tím počas piatich týždňov zlepšil,“ prezradil na úvod tréner Slovenska.

Náš výber absolvoval počas tohto obdobia až sedem prípravných zápasov. Čo môže dodávať družstvu energiu, je bilancia z týchto duelov – 6 výhier (105:66 a 97:65 proti Írsku, 85:79 a 82:65 proti Kosovu, 76:71 proti Portugalsku a 74:70 proti Dánsku) a len 1 prehra (74:79 s Iránom). „Už od začiatku to bolo pre každého z nás niečo nové, všetci sme prichádzali s očakávaním, čo nás bude čakať. Stretli sme sa s maximálnym profesionalizmom, basketbalovou modernou. Myslím si, že sa aj hráči dokázali veľmi rýchlo adaptovať na trénerove požiadavky smerom k veciam, ktoré chceme hrať v útoku a v obrane. Postupne sme začali prípravné zápasy, kde sme aplikovali všetky tieto veci. Dovolím si tvrdiť, že sme sa každým zápasom zlepšovali. Dúfam, že vyvrcholenie príde v nasledujúcich štyroch zápasoch,“ uviedol svoj pohľad na prípravu asistent trénera Peter Torda.

Pod vedením držiteľa prsteňa za triumf v zámorskej NBA a niekoľkonásobného šampióna Euroligy sa zlepšil aj náš herný prejav. Variabilita by sa mohla ukázať ako jedna zo silných stránok slovenského družstva. „Každý tréner má svoju filozofiu, je to ťažké porovnávať. Hráme aj v inej zostave, ako sme hrali predtým. Máme tu mladších hráčov, ktorých tu už predchádzajúci tréner zapojil. Títo basketbalisti boli zapojení pred troma rokmi, keď boli ešte veľmi mladí. Teraz dozreli, majú odohrané minúty a aj preto naša hra vyzerá inak. Samozrejme, Žan dal do toho najmodernejšie prvky basketbalu na leveli Euroligy a Európskeho pohára. Hráči sa snažia získavané informácie predať,“ povedal Torda.

Jednou z opôr tímu by mal byť pivot španielskeho Obradoira Vladimír Brodziansky: „Myslím si, že to boli pre nás dobre štyri týždne. Zocelili sme sa ako tím, keďže sme mladé družstvo. Tréner Tabak pripravuje všetko do detailov. Vždy je lepšia nálada, ak sa vyhráva. Myslím si, že je to pre nás ako tím dobré. Nesmieme to však preceňovať, stále išlo o prípravu. Dôležité teraz budú tieto zápasy.“

„Brodzy“ absentoval v dvoch stretnutiach na medzinárodnom turnaji v Portugalsku, zasiahol až do záverečného duelu s Dánskom. „Už je to lepšie, natiahol som si trochu bočný sval. Hral som, keďže som chcel vidieť, v akom stave to bude,“ prezradil detaily zo svojho zdravotného stavu.

Aktuálne číta slovenský výber 13 mien, o finálnej dvanástke na duel s Cyprom, rozhodne realizačný tím v piatok večer na základe zdravotného stavu v družstve.

Širšia nominácia Slovenska na zápas predkvalifikácie ME 2021 s Cyprom (2. augusta o 18.00 h, Bratislava, Eurovia Aréna):

rozohrávači: Dalibor Hlivák, Mário Ihring (obaja BK Inter Bratislava), Šimon Krajčovič (BK Levickí Patrioti), Andre Jones (Leonis Rím/Tal.)

krídelníci: David Abrhám (BK Inter Bratislava), Richard Körner (egoé Basket Brno/ČR), Adam Antoni (BC Prievidza), Martin Bachan (BK Levickí Patrioti), Jaroslav Musil (BKM Lučenec)

pivoti: Michal Baťka, Michael Fusek (obaja BK Inter Bratislava), Viktor Juríček (BK Levickí Patrioti), Vladimír Brodziansky (Obradoiro CAB/Šp.)

realizačný tím: Žan Tabak – hlavný tréner, Peter Torda, Alberto Blanco Vila – asistenti trénera, Jakub Chudý – kondičný tréner, Juraj Sluka – fyzioterapeut, Richard Demovič – lekár, Miroslav Páleník – vedúci družstva

zdroj:www.basketliga.sk

Napísal: 1.BK Michalovce  Friday, 2. 8. 2019 o 13:59
Upravil:  

Komentáre k článku