• Tlač
  • Email

Komentár: Dončič dominuje NBA, má štatistiky ako Jordan, LeBron James či Chamberlain

Publikované Monday, 25. 11. 2019 o 15:18

O tom, že je Luka Dončič výnimočným hráčom, sa vie dlhodobo. Ako tínedžer ovládol Euroligu a fantasticky zvládol prechod do NBA. V nováčikovskej sezóne sa v Amerike oťukal a v novom ročníku to rozbalil naplno.

V najrešpekto­vanejšej štatistike PER, ktorá meria užitočnosť hráčov, má nakročené k najlepšej sezóne v histórii NBA. Jeho čísla sa pohybujú na úrovni 33,4 PER. Podobné nikto v histórii nemal. Ani LeBron James, Michael Jordan či Wilt Chamberlain.

Už pred dvoma rokmi povedal jeho hviezdny spoluhráč z reprezentácie Goran Dragič, že Dončič bude najlepším Európanom v NBA. Luka však má nakročené, aby bol najlepším v histórii. V profilige sa už zaradil medzi úzku smotánku najväčších hviezd. Priemerne dá 30,6 bodov, pripíše si 10,1 doskokov, 9,8 asistencií, pričom odohrá len okolo 34 minút na zápas! Dallas v ňom našiel fantastického pokračovateľa Dirka Nowitzkého, ktorý ukončil po minulej sezóne kariéru.

Pri výpočte jeho úspechov netreba zabúdať, že má stále len dvadsať rokov! Podobné čísla sa nepodarilo mať v jeho veku v histórii NBA nikomu. Také priemery nemal ani LeBron James, pričom ten trávil na palubovke až okolo 43 minút na stretnutie. V prvých šestnástich zápasoch sezóny mal čísla ako mladý Slovinec len legendárny Oscar Robertson, ktorý dosiahol ako prvý v histórii sezónny priemer triple-double. Robertson tiež predtým ako jediný stihol 2000 bodov, 500 asistencií a 500 doskokov pred 90. zápasom v profilige.

Dončič má neskutočné sebavedomie. Strieľa z každej vzdialenosti. Jeho step back za tri body je už podobne ikonický, ako ho má James Harden. Toho predčil aj pri poslednej výhre Dallasu nad Houstonom, keď viedol Mavericks so 41 bodmi a 10 asistenciami. Nerobí mu problém strieľať trojky zo vzdialeností ako Steph Curry. Rovnako výborné má prihrávky, tvorenie hry, či iné aspekty. Právom sa o ňom rozpráva ako o kandidátovi na cenu MVP.

Slovinský basketbalista výborne ťahá priemerný Dallas. Bodmi či asistenciami sa podieľa na 67% bodov Mavericks. LeBron James sa najlepšie dostal v kariére na 62 percent.

Tak ako Dončič pred rokmi pobláznil Euroligu a fanúšikov na majstrovstvách Európy, tak sa mu to darí aj v NBA. Pre zaujímavosť v newyorskom oficiálnom obchode na Manhattane sa už dostal jeho dres medzi päť najpredávanejších.

ZDROJ: basket.sk

Napísal: 1.BK Michalovce  Monday, 25. 11. 2019 o 15:18
Upravil:  

Komentáre k článku