• Tlač
  • Email

Shane Larkin vytvoril nový euroligový rekord, Bayernu Mníchov nastrieľal 49 bodov

Publikované Sunday, 1. 12. 2019 o 16:28

Americký basketbalista v službách istanbulského Anadolu Efes Shane Larkin sa v piatok zapísal do dejín európskeho basketbalu. V domácom zápase proti Bayernu Mníchov, v ktorom Istanbulčania vyhrali 104:75, nastrieľal 49 bodov, čím vytvoril nový rekord súťaže.

V moderných dejinách Euroligy (od roku 2000) bolo doterajším maximom 41 bodov. Toľko bodov dokázali nastrieľať Alphonso Ford, Carlton Myers (obaja 2001), Kaspars Kambala (2002) a Bobby Brown (2013). V piatok sa toto kvarteto dostalo na druhé miesto, keďže Shane Larkin predviedol výnimočný výkon. K 49 bodom mu pomohla predovšetkým streľba spoza trojkového oblúka. Proti Bavorom vystrelil 12-krát za tri body a 10-krát uspel. Vďaka desiatim úspešným trojkám vyrovnal doterajší rekord, ktorý od roku 2014 držal Andrew Goudelock. Ten však spotreboval o jeden pokus viac ako Larkin. Za zmienku stojí fakt, že aj Goudelock nastrieľal 10 trojok proti Bayernu Mníchov. Shane Larkin nazbieral v zápase proti Mníchovčanom Index rating v hodnote 53. V tejto štatistickej kategórii je stále kráľom rebríčka Tanoka Beard, ktorý má pri svojom mene uvedené dychvyrážajúce číslo 63.

„Naozaj neviem, čo mám v tejto chvíli povedať,“ začal hodnotenie svojho výkonu Larkin. „Toto bol jeden z tých zápasov, keď na začiatku trafíte pár pokusov a obruč je pre vás zrazu veľká ako oceán. Som veľmi vďačný za tento moment. Minulý rok som odohral výborný zápas proti Barcelone, pričom štyri minúty pred koncom som mal na konte 37 bodov. Vtedy som však netušil, že rekord súťaže je 41 bodov. Teraz som mal v rovnakom čase 38 bodov a povedal som si, že už mi to nemôže ujsť. Kouč ma posadil na lavičku a povedal mi, aby som si na minútku oddýchol a že potom ten rekord prekonám. Povedal mi, aby som si nerobil starosti. Takže som si išiel sadnúť, potom ma poslal späť do hry, zahral na mňa niekoľko akcií a podarilo sa to. Chcem sa mu zato poďakovať, rovnako tak všetkým, ktorí sa na tom podieľali. Je to skvelý moment,“ dodal 27-ročný basketbalista.

Po historickom zápase sa postavil pred mikrofón spomínaný tréner Anadolu Efes Ergin Ataman, ktorý sa počas celého rozhovoru usmieval. Jeho tvorca hry odohral veľký zápas a mužstvo sa nachádza na čele súťaže. Len pre zaujímavosť dodávame, že keď sa Ataman stal trénerom tímu, písal sa 18. december 2017 a Anadolu Efes bolo v tabuľke na predposlednom mieste. V tomto ročníku napokon obsadilo poslednú 16. priečku. „Perfektný výkon. Bolo by nemožné hrať ešte lepšie. Hrali sme skrátka bezchybne. S takýmto basketbalom by sme boli kandidát na titul v NBA,“ žartoval Ergin Ataman, ktorý potvrdil Larkinove slová. „Prišiel za mnou a povedal mi, že už zostávajú len štyri minúty. Nato som mu odvetil, nech si sadne, že mu bude stačiť aj tri a pol minúty. Bolo to úžasné. Basketbal je tiež šou a na všetkých bolo vidno, že si to užívajú. Mali sme vypredané halu. Každému, kto tu bol, sa musel páčiť náš basketbal,“ skonštatoval skúsený odborník.

Napísal: 1.BK Michalovce  Sunday, 1. 12. 2019 o 16:28
Upravil: 1.BK Michalovce  Sunday, 1. 12. 2019 o 16:36

Komentáre k článku