• Tlač
  • Email

Basketbalový svet smúti. Zomrel muž, ktorý dostal z NBA drogy a spravil z nej svetovú značku

Publikované Friday, 3. 1. 2020 o 16:23

V prvý deň kalendárneho roka 2020 prišiel basketbalový svet o jednu z najväčších postáv vo svojich dejinách. David Stern bol síce nevysokej postavy, no jeho životné dielo je obrovské. V súvislosti s jeho menom sa najčastejšie rozpráva o ekonomických úspechoch a globalizácii NBA, ale nič z toho nemuselo byť, ak by Stern nezvládol prvé roky vo svojej funkcii.

David Stern sa stal komisárom NBA 1. februára 1984, keď vo funkcii nahradil Larryho O’Briena. V tom čase pripomínala liga basketbal, ktorý sa hrával na ulici. Keď sa niektorému z hráčov niečo nepozdávalo, neštítil sa použiť päste a rozdať si to s protihráčom priamo na palubovke. Bitky boli v NBA častým javom, a preto liga strácala na záujme. Okrem toho boli súčasťou NBA drogy, takže súťaž nemala práve najlepšiu vizitku a nutne potrebovala svojho záchrancu.

Nový komisár však z nej za 30 rokov vo funkcii spravil úplne inú súťaž. Samozrejme, že veľmi mu pomohli aj samotní hráči a ich výnimočný basketbalový um. Len pár mesiacov po Sternovom príchode sa do NBA cez draft dostali mená ako Michael Jordan, Charles Barkley, John Stockton či Hakeem Olajuwon. Ľudia sa na nich pozerali radi, čo využil Stern, ktorý ich dokázal „predať“ väčšiemu publiku. Najprv nalákal fanúšikov do hál, následne vyťažil viac peňazí z predaja televíznych práv v Spojených štátoch a neskôr aj po celom svete.

Dôležitým momentom v kariére Davida Sterna je olympiáda v Barcelone v roku 1992, na ktorej sa najmä vďaka nemu zúčastnil Dream Team s najlepšími hráčmi vtedajšej NBA. Turnaj odštartoval vo svete basketbalový ošiaľ a z NBA spravil medzinárodnú ligu, keďže do nej postupne začali prúdiť hráči z rôznych krajín. V 90. rokoch sa NBA začala rozširovať. Ak by sa tak nestalo, Toronto Raptors by dnes nebolo šampiónom. „Ani sa nedá povedať, aký veľký význam mal pre rast tejto hry. V tomto smere bol lídrom. Iste, že na tom malo podiel veľa dôležitých ľudí, ale nikoho prínos nebol taký významný ako v jeho prípade,“ povedal o Davidovi Sternovi tréner Raptors Nick Nurse, ktorý doviedol svoj tím k titulu.

Odkaz Davida Sterna presahuje hranice basketbalu. Keď Magic Johnson v novembri 1991 oznámil, že je HIV-pozitívny, Stern sa za neho postavil a po celý čas ho podporoval. V tom čase toho ľudia nevedeli veľa o HIV a AIDS, a preto si mysleli, že Magic zomrie. „Všetci sme si to mysleli. Tak to vtedy chodilo,“ uviedol neskôr Stern, ktorý angažoval doktora Davida Rogersa, aby robil v lige robil osvetu o AIDS. „Uvedomovali sme si, že je to zároveň šanca na to, aby sme mohli vzdelávať ľudí vo svete. Snažili sme sa ich v prvom rade upokojiť a vysvetliť im, že s ľuďmi, ktorí sú HIV-poizitívni, nemusíme zaobchádzať ako s tými, ktorí majú lepru,“ prezradil David Stern.

Keď komisár Stern končil v roku 2014 vo svojej funkcii, absolvoval mnoho rozhovorov, v ktorých sa ho novinári pýtali na veci, na ktoré je najviac pyšný. Samozrejme, že často sa opakovali odpovede o náraste ligy. „Mojím najdôležitejším činom bolo, že počet zamestnancov NBA za tridsať rokov stúpol z 24 na 1200. Títo ľudia dostali ligu tam, kde dnes je,“ uviedol odchádzajúci komisár. David Stern utrpel v decembri krvácanie do mozgu a následne musel podstúpiť operáciu. Odvtedy bol vo vážnom stave. Zomrel v stredu 1. januára 2020 vo veku 77 rokov.

ZDROJ: basket.sk

Napísal: 1.BK Michalovce  Friday, 3. 1. 2020 o 16:23
Upravil: 1.BK Michalovce  Friday, 3. 1. 2020 o 16:25

Komentáre k článku