• Tlač
  • Email

Iba raz v živote dal viac ako 30 bodov. Aj napriek tomu je Spanoulis kráľ strelcov

Publikované Sunday, 5. 1. 2020 o 13:15

Vassilis Spanoulis oslávil v lete už 37. narodeniny, avšak basketbal mu chutí stále rovnako, ako keď s ním začínal. Grécky kombo rozohrávač je žijúca legenda európskeho basketbalu. Trikrát vyhral Euroligu a vo všetkých troch prípadoch získal cenu MVP pre najužitočnejšieho hráča Final Four.

Okrem tímových úspechov tu po ňom zostanú aj tie individuálne. Vo štvrtkovom zápase proti Fenerbahce dal 14 bodov a dostal sa tak na hodnotu 4157 bodov. V spomínanom stretnutí prekonal Juana Carlosa Navarra, ktorý v Eurolige nastrieľal 4152 bodov. Zo Spanoulisa sa tak stal nový kráľ strelcov v Eurolige. No a keďže sezóna je ešte len v polovici, nejaké body ešte určite pridá a zväčší svoj náskok na čele historickej tabuľky.

Radosť z rekordu mu však pokazil fakt, že jeho Olympiakos doma prehral s Fenerbahce 87:96. „Dokázal som to, v poriadku, ale chcel som, aby sa to stalo v zápase, ktorý vyhráme. Chcem sa však poďakovať všetkým trénerom, spoluhráčom, prezidentom a všetkým, ktorí mi verili počas tých dlhých rokov. Všetkým sa chcem veľmi pekne poďakovať,“ povedal Vassilis Spanoulis po stretnutí, ktoré malo poradové číslo 318. Toľko duelov potreboval legendárny Grék na to, aby sa dostal na prvú priečku v tabuľke strelcov.

Za zmienku však stojí, že Spanoulis počas 14 sezón v Eurolige dal iba v jednom prípade 30 a viac bodov. Podarilo sa mu to v októbri 2014 v zápase proti tímu Neptunas Klaipeda, ktorému nastrieľal 34 bodov. Druhý najvyšší počet bodov (29) nastrieľal v novembri 2011 proti Bilbau. Grécky rozohrávač nemá skvelú techniku, skoro všetko v kariére sa mu podarilo dosiahnuť vďaka mentálnej sile. V detstve totiž prišiel o otca.

„Zomrel, keď som bol ešte veľmi mladý, tento moment zmenil všetko v mojej rodine. Už predtým som bol tvrdý charakter, ale smrť môjho otca zo mňa spravila ešte tvrdšieho človeka. Na druhej strane, dodalo mi to veľa motivácie pri hraní basketbalu. Chcel som totiž, aby bol na mňa hrdý. Moja mama a brat mi veľmi pomohli. Ľudia mi hovorili, že nemám na to, aby som hral na najvyššej úrovni. Aj vďaka týmto veciam som sa dostal tam, kde som,” prezradil Spanoulis.

  ZDROJ: basket.sk
Napísal: 1.BK Michalovce  Sunday, 5. 1. 2020 o 13:15
Upravil:  

Komentáre k článku