• Tlač
  • Email

Pavelka nabral 20 kilogramov a verí v budúcnosť v euroligovej Valencii

Publikované Wednesday, 5. 8. 2020 o 21:49

Mladé slovenské meno, ktoré možno najviac zarezonovalo v Európe v poslednom čase, je Tomáš Pavelka. Cez českú GBA akadémiu sa posunul až do euroligovej Valencie. V minulej sezóne debutoval na pár minút aj v španielskej ACB. V ďalšom ročníku by mal začať v druhej španielskej lige, aby mal dostatočnú minutáž a nabral skúsenosti. Mladý pivot sa predstavil aj na nedávnom tréningovom kempe slovenskej reprezentácie.

„Je to perfektná skúsenosť, že sme mohli byť všetci takto pokope. S trénerom Žanom Tabakom sa poznám už dlhšie. Absolvoval som s ním kemp aj v minulosti. Určite nám má čo dať,“ rozhovoril sa Pavelka.

Slovenský reprezentant mal ponuky aj zo zahraničia, ale mal by ostať v Španielsku. Podľa Ser Deportivos Valencia by mal ísť na hosťovanie do druhej ligy do tímu Tau Castello.

„Mal by som ísť hosťovať, aj keď o klube ešte nechcem hovoriť. Malo by to byť blízko Valencie, aby sa mi klub mohol hocikedy stiahnuť pre potreby áčka,“ povedal nám stále len devätnásťročný podkošový hráč. „V prvom rade chcú, aby som hrával a nesedel len na lavičke,“ zdôraznil.

Valencia s ním počíta

Mladík už zažil debut v španielskej ACB. „Dúfal som cez sezónu, že dostanem šancu, ale bol to stres. V prvom rade si to však vážim. Španielska liga je najlepšia v Európe. Človek má šancu obrovsky napredovať. Valencia so mnou zatiaľ počíta, hádam sa to nezmení.“

Pavelku teší, že dobré meno slovenskému basketbalu robí Vladimír Brodziansky, ktorý sa posunul z Obradoira do kvalitného klubu Juventut Badalona. „Je to super. Bodaj by nás bolo v Španielsku čo najviac,“ zaželal si mladík, ktorý priblížil, ako je populárny basketbal vo futbalovej Valencii. „Ľudia majú radi aj basketbal. Skoro stále máme plnú halu. Fanúšikovia to prežívajú podobne ako futbal, aj keď samozrejme, je ich menej.“

Španielska liga sa dohrávala formou turnaja, kde všetkých prekvapila Baskonia. „Nemyslím si, že sa to malo dohrávať. Nikto nebol naplno v kondícii, preto prišlo aj k prekvapeniam. Boli sme v semifinále, ale finále nám ušlo. Baskonia prekvapila všetkých. Čakalo sa, že finále bude tradičné Barcelona – Real Madrid. Skvele hral Gruzínec Šengelia, ktorý bol rozdielovým hráčom turnaja. Výborne bránil môjho obľúbenca Nikoli Mirotiča,“ hovoril Pavelka.

Najprv klasické veci, potom trojky


Práve Mirotič je predstaviteľom moderného vysokého hráča, keď má výbornú streľbu spoza oblúka. Pavelkovi sa páči aj ďalší výborný strelec Nikola Jokič. „Sám som klasickejší pivot, strelec veľmi nie som, ale pracujem na tom. Snažím sa v prvom rade zdokonaliť vo veciach, ktoré mi idú a potom k tomu pridať ďalšie postupom času,“ priblížil 217 centimetrový obor, na ktorom je vidieť, že už nie je len chudučký pivot ako z čias slovenských, mládežníckych reprezentácií.


„Odkedy som vo Valencii, tak som za dva roky nabral dvadsať kilogramov. Snažím sa dosť posilovať, zdravo jesť. Ide to ľahšie aj preto, lebo už toľko nerastiem,“ priblížil reprezentant, ktorý vidí kroky v kariére postupne. „Ak sa niekedy dostanem až na stupeň NBA, tak to určite skúsim, ale ešte tam vôbec nie som. Najprv sa musím zlepšiť, aby som hrával pravidelne v druhej španielskej lige a potom sa môžem posúvať ďalej,“ dodal Tomáš Pavelka.

ZDROJ: basket. sk

Napísal: 1.BK Michalovce  Wednesday, 5. 8. 2020 o 21:49
Upravil:  

Komentáre k článku