• Tlač
  • Email

Vyvrcholil piaty ročník SBA 3x3 TOUR

Publikované Wednesday, 19. 8. 2020 o 17:21

Slovenská basketbalová asociácia usporiadala 5. ročník SBA 3×3 TOUR. Trojkový basketbal patrí k najdynamickejšie sa rozvíjajúcim kolektívnym športom. O popularite 3×3 basketbalu svedčí fakt, že sa stal novým olympijským športom a predstaví sa už v Tokiu.

Aj napriek situácii spôsobenej covid – 19 sme intenzívne pracovali na rôznych alternatívach, ako odohrať plnohodnotne celú tour. Žiaľ, vzhľadom na problémy s hranicami a nejasnou situáciou sme museli prerušiť úspešný projekt s Českou basketbalovou federáciou pod názvom CENTRAL EUROPE TOUR. Je to ojedinelý projekt spojenia dvoch krajín a vytvorenia veľkej nadnárodnej trojkovej súťaže, ktorá, pevne veríme bude pokračovať v roku 2021. Slovenská basketbalová asociácia spolu s lokálnym partnermi pripravila 5 regionálnych kôl a jedno veľké finále. Sme veľmi radi, že aj napriek rôznym obavám z covid – 19 sa na jednotlivých stopoch predstavilo veľké množstvo tímov prevažne zo Slovenska a Čiech. Keďže je o slovenské podujatia veľký záujem po celej Európe, veľmi nás mrzí, že väčšina zahraničných tímov nemohla prísť, čo však neubralo celej tour na kvalite.

Postupne sme sa predstavili v mestách Sereď, premiérovo v Komárne, Handlovej, Košiciach, taktiež premiérovo v Trenčíne. Finále sa už tradične hralo v exkluzívnych priestoroch bratislavskej Eurovei. Celkovo sa do celej 3×3 tour zapojilo 125 tímov v troch kategóriách, odohralo sa 372 zápasov, a do deja zasiahlo 372 hráčov.

Kvalitu okrem slovenskej špičky Prievidza Mefers, Energy Team, Letný Vánok, pozdvihla účasť českých top tímov na čele s účastníkmi World Tour Bernard Humpolec. Samozrejme bolo by neúctivé nespomenúť nové slovenské tímy ako Nepřepepřetenám­vepře, ktorý sa predstavil vo famóznej forme, ktorá vygradovala na veľkom finále, kde siahali na prvú trojku. Milým prekvapením a veľkým prísľubom do budúcnosti slovenského 3×3 basketbalu je tím LUFTY. Vďaka podpore a skvelému zázemiu nám rastie nová generácia 3×3 basketbalistov, čo nás ako asociáciu veľmi teší. Celkovým víťazom SBA 3×3 TOUR 2020 a postupujúcim na niektorý z potencionálnych CHALLENGER turnajov (kvalifikácia na WT) sa v kategórii ELITE stal team PRIEVIDZA MEFERES, ktorý v dramatickom finále zdolal českého top favorita BERNARD HUMPOLEC. V ženskej kategórii tím CZE U18, ktorý porazil vo finálovom súboji dnes už legendy Vydýchané z lavičky. V kategórii U18 chlapcov sa najlepším tímom stali Šarabariexto.

Marek Adamčík (3×3 SBA): „ V prvom rade chcem poďakovať vedeniu SBA, že nám aj v tejto neľahkej situácii uvoľnilo prostriedky na usporiadanie kvalitnej trojkovej tour Popri finálových turnajoch MSR bol práve 3×3 basketbal ďalším dôkazom, že náš šport žije a ide ďalej. V šiestich mestách po celom Slovensku sme propagovali basketbal, čo je dobré aj pre neustálu popularizáciu nášho športu a rozširovanie členskej základne. Ďalej by som chcel poďakovať môjmu tímu ľudí a v neposlednom rade všetkým lokálnym organizátorom od Serede až po Košice. Gratulujem chalanom z Prievidza Meferes k celkovému prvenstvu. Tešíme sa na olympijsky rok 2021, pevne veríme že úspešný.“

ZDROJ: basket.sk

Napísal: 1.BK Michalovce  Wednesday, 19. 8. 2020 o 17:21
Upravil:  

Komentáre k článku