• Tlač
  • Email

Nečakaný nechcený hráč predviedol neskutočný triple-double z lavičky

Publikované Thursday, 4. 3. 2021 o 12:16
Triple-double je štatistika, ktorá v je v dnešnej NBA často preceňovaná. Zásluhu má na tom najmä Russell Westbrook, ktorý si pripisuje stále jeden za druhým, ale často to nerozhoduje o úspešnosti jeho tímu. Na druhej strane hráči si zaslúži vždy rešpekt, keď sa im podarí dosiahnuť na dvojciferný počet v troch štatistických ukazovateľoch.

V profilige sú majstrami triple-doublov okrem Westbrooka aj Luka Dončič či Nikola Jokič, ktorý nedávno oslavoval jubilejný päťdesiaty. Drvivá väčšina trojitých zásahov prichádza v bodoch, doskokoch a asistenciách. Preto si zaslúži veľkú pozornosť každý triple-double, na ktorý dosiahne hráč v kombinácii iných ukazovateľoch.

Nečakaný parádny výkon predviedol pri výhre Indiany nad Clevelandom 114:111 TJ McConnell. Nevysoký rozohrávač Pacers dal 16 bodov, pripísal si 13 asistencií a neskutočných 10 získaných lôpt! Z toho deväť ich mal už v prvom polčase, čo sa ešte nikomu v histórii NBA nepodarilo! Jeho počin je obrovský nielen z hľadiska toho, že nepotreboval na triple-double doskoky, ktoré mal iba štyri, ale ešte aj fakt, že do zápasu naskakoval z lavičky.
Nechcel sa naháňať za rekordom

„Úprimne? Len som sa snažil dostať tím späť do stretnutia,“ hovoril rozohrávač skromne, ktorého upozornili spoluhráči, že bol cez polčas len dva zisky od rekordu. „Spoluhráči mi to povedali, ale nechcel som sa naháňať za štatistikami a pokaziť tímu zápas, len som pokračoval v našich defenzívnych princípoch a veril som, že samotná hra mi to vráti,“ pokračoval.

Nad jeho výkonom sa rozplýval prvý rozohrávač Pacers Malcolm Brogdon. „TJ bol dnes fenomenálny. V NBA sú zápasy, keď možno nečakaný hráč vyčnieva nad všetkými, obranou nás udržal v zápase. Hral skvele,“ chválil Brogdon.

McConnell má ďalší rekord, keď sa stal prvým hráčom v histórii NBA, ktorý dosiahol na triple-double so ziskami, pričom mal stopercentnú streľbu, premenil všetkých osem pokusov na kôš! Len jedenástykrát od sezóny 1973/74, odkedy sa počítajú zisky, sa podarilo hráčovi dosiahnuť na rešpektovanú trojitú dvojcifernú štatistiku.

Nevysoký tvorca hry bol len jeden zisk od vyrovnania rekordu NBA. Neuveriteľný je aj fakt, že sa v stretnutí nedopustil jediného faulu!
Nedraftovaný, debutujúci v 23 rokoch

Dvadsaťosemročný len 185 centimetrov vysoký rodák z Pittsburghu si musel ťažko vybojovať cestu do najlepšej ligy sveta. Debutoval v nej ako dvadsaťtriročný vo Phildelphii, kde sa dostal cez letnú ligu, keďže ho nikto nedraftoval.

O miesto na palubovke musí zápasiť svojou neutíchajúcou bojovnosťou a aktivitou, keďže nemá výšku, atletickosť a nie je ani výnimočným strelcom za tri body. Prežíva však najlepšiu sezónu v kariére, keď bojuje o ďalší kontrakt v NBA. Priemerne dáva len 6,4 bodov, ale pripíše si 6,8 asistencie a 2 zisky na zápas.

Posledný hráč, ktorý dosiahol na triple-double so ziskami, bol Mookie Blaylock ešte v roku 1998. McConnell vie zaujať, čo dokázal aj na konci februára, keď si pripísal pätnásť asistencií z lavičky, pritom strávil na palubovke pod tridsať minút. To sa za posledných 33 rokov podarilo len legendárnemu Manu Ginobilimu.

Indiana potrebuje podobné výkony, aby zabojovaliao vyššie priečky. Tím je v sezóne len priemerný, keď sa pohybuje okolo deviateho miesta, ale na štvrtý Boston stráca len dve výhry. Okrem Brogdona ho vedie skvele hrajúci syn Arvydasa Sabonisa Domantas. Pacers majú smolu na zranenia, ak by sa im v ročníku vrátili krídelníci Caris LeVert a výborný strelec TJ Warren, môžu byť čiernym koňom východnej konferencie NBA. Prvému menovanému vyoperovali nález na obličke a jeho štart v sezóne je možný, hovorí sa už o marci, horšie to je s Warrenom, ktorý bol podľa posledných informácií ešte mesiace ďaleko od návratu.

ZDROJ: basket.sk
Napísal: 1.BK Michalovce  Thursday, 4. 3. 2021 o 12:16
Upravil:  

Komentáre k článku