• Tlač
  • Email

Euroliga spoznala účastníkov Final Four. K CSKA sa pridali Anadolu Efes, Miláno a Barcelona

Publikované Thursday, 6. 5. 2021 o 13:00

V moderných dejinách Euroligy sa ešte ani raz nestalo, aby piaty zápas play-off vyhral hosťujúci tím. V utorok to mali šancu zmeniť Real Madrid, Bayern Mníchov a Zenit Petrohrad. Ani jednému z týchto troch tímov sa to však nepodarilo.

No a to znamená, že okrem CSKA Moskva, ktoré vyradilo Fenerbahce 3:0 na zápasy, sa na záverečnom turnaji Final Four predstavia aj FC Barcelona, Anadolu Efes a Olimpia Miláno. Práve posledný menovaný tím odohral najdramatickejší zápas v rámci utorňajšieho programu.

Milánčania vyhrávali ešte minútu a päť sekúnd pred koncom 91:79, lenže sériou chýb umožnili skórovať Bayernu desať bodov po sebe a navyše mu za stavu 91:89 po ofenzívnom faule darovali loptu. Hostia tak mali šancu vyrovnať, alebo dokonca ísť do vedenia, lenže vtedy predviedol fantastickú obranu Kyle Hines.

Štvornásobný euroligový šampión a dvojnásobný držiteľ ceny pre najlepšieho obrancu zastavil Wada Baldwina a vybojoval rozskok. Ten domáci vyhrali a odvrátili tak hrozbu prípadnej prehry. Vynikajúci výkon predviedol Shavon Shields, ktorý zaznamenal Index rating 41, čo je najvyššie číslo v jeho kariére.

Shields nastrieľal 34 bodov a najväčšou mierou prispel k tomu, že Milánčania zvíťazili nad Bayernom 92:89. „Bayern si zaslúži veľký kredit za to, ako počas celej série bojoval. Naším cieľom bolo dostať Miláno na záverečný turnaj, ale robota ešte nie je hotová. V tejto sezóne nás ešte čakajú dva zápasy,“ povedal Shavon Shields.

Pre Olimpiu Miláno to bude premiérová účasť na turnaji Final Four v moderných dejinách súťaže. Naposledy sa trojnásobný víťaz európskeho pohára číslo jeden dostal medzi kvarteto najlepších v sezóne 1991/92. Jednoduché to v utorok nemal ani istanbulský klub Anadolu Efes.

Turci narazili na Real Madrid, ktorý síce v prvých dvoch zápasoch dostal poriadne na frak, ale potom začal skvele bojovať a vyrovnal na 2:2. V piatom súboji sa hral vyrovnaný basketbal, čo vidno aj na konečnom výsledku 88:83. Na strane domácich zažiaril predovšetkým Chris Singleton, ktorý nazbieral 26 bodov a 8 doskokov.

„Mám taký pocit, že toto bol náš úplne najhorší zápas, ale mali sme na palubovke excelentného Chrisa Singletona, ktorý bol skrátka úžasný. Toto bol bezpochyby jeho najlepší výkon odkedy k nám prišiel,“ poznamenal kouč mužstva Ergin Ataman.

V poslednom finále, ktoré sa hralo v sezóne 2018/19, sa tím Anadolu Efes dostal až do finále, kde prehral s CSKA Moskva 83:91. Na tohtoročnom turnaji Final Four, ktorý sa bude konať v Kolíne, si o titul zahrá iba jedno z týchto mužstiev, keďže Anadolu a CSKA si zmerajú sily v semifinále.

Súperom Olimpie Miláno bude FC Barcelona. Katalánci predviedli v utorok najpresvedčivejší výkon a v piatom stretnutí zdolali Zenit Petrohrad 79:53. Na palubovke sa predstavil aj 40-ročný Pau Gasol, ktorý zaznamenal 7 bodov, 3 doskoky, 3 získané lopty a 4 bloky.

Legendárny basketbalista tak predviedol svoj zatiaľ najlepší výkon od návratu do Barcelony. „Bol to pre mňa dobrý krok vpred. Mám za sebou niekoľko kvalitne odtrénovaných týždňov. Mojím cieľom je byť v ešte lepšej forme, aby som mohol tímu pomáhať tak, ako napríklad v tomto stretnutí,“ uviedol Pau Gasol.

Pre úplnosť dodávame, že semifinálové zápasy sú na programe v piatok 28. mája. Súboje o tretie miesto a o titul sa odohrajú v nedeľu 30. mája. Dejiskom Final Four bude Lanxess Arena v nemeckom Kolíne.



zdroj: basket.sk

Napísal: 1.BK Michalovce  Thursday, 6. 5. 2021 o 13:00
Upravil:  

Komentáre k článku