• Tlač
  • Email

Víťazom Euroligy je Anadolu Efes, Istanbulčania vyhrali titul prvýkrát v dejinách klubu

Publikované Monday, 31. 5. 2021 o 16:30

Európsky pohár číslo jeden má nového víťaza. Najlepším klubom na starom kontinente sa stal Anadolu Efes, ktorý v nedeľňajšom finále zvíťazil nad Barcelonou 86:81. Pre turecký klub je to premiérové víťazstvo v dejinách klubu.

Z pohľadu postavenia po základnej časti bola favoritom finále Barcelona, ktorá obsadila prvé miesto v tabuľke. Navyše počas sezóny získala legendu európskeho basketbalu Paua Gasola. Ani prítomnosť 40-ročného basketbalistu však katalánskemu mužstvu nepomohla.

Barcelona mala lepší štart, pričom v druhej štvrtine sa dostala do 10-bodového vedenia (25:15). Ešte pred prestávkou sa však Anadolu Efes dostalo do vedenia a vyhralo prvý polčas 39:36. Kľúčovými postavami Istanbulčanov boli opäť Vasilije Micič a Shane Larkin.

Títo dvaja výborní basketbalisti sa ale rozohrali až v druhom polčase, keď pravidelne trápili obranu Barcelony. Spolu nastrieľali až 46 bodov, čo je viac ako polovica z celkového počtu bodov Anadolu Efes. O víťazovi duelu sa rozhodovalo až v posledných minútach, ktoré lepšie zvládli Turci.

Anadolu Efes dokráčalo k triumfu aj vďaka výborným trestným hodom. Istanbulčania stáli čiare 35-krát, pričom premenili 31 pokusov. V tomto smere si takmer dokonale počínalo duo Micič – Larkin, ktoré malo trestné hody 19/20. Larkin premenil všetky, Micič jednu minul.

Barcelonu bodovo tiahol Cory Higgins, autor víťaznej semifinálovej strely, ktorý nastrieľal 23 bodov. Dôležitou postavou finále bol aj naturalizovaný slovenský basketbalista Kyle Kuric, ktorý pridal 18 bodov. Oveľa lepší výkon sa však čakal od Nikolu Mirotiča, ktorý síce zaznamenal 11 bodov a 9 doskokov, no jeho Index rating bol len 7.

Za zmienku stojí fakt, že Anadolu Efes zvíťazilo vo finále aj napriek tomu, že premenilo len štyri trojkové pokusy z osemnástich. Cenu MVP pre najužitočnejšieho hráča záverečného turnaja získal Vasilije Micič, ktorý si už predtým prevzal cenu MVP pre najužitočnejšieho hráča základnej časti.


ZDROJ: basket.sk

Napísal: 1.BK Michalovce  Monday, 31. 5. 2021 o 16:30
Upravil:  

Komentáre k článku