• Tlač
  • Email

Nymburk mu dal zmluvu už v sedemnástich, v bohatom klube nám napreduje dvojmetrový rozohrávač

Publikované Monday, 14. 6. 2021 o 21:30

Na minulotýždňovom minikempe reprezentácie sa predstavilo aj viacero mladíkov. Známi sú už bratia Malovcovci či Matúš Hronský, ale pribudol k nim aj Dávid Novák. Vysoký rozohrávač z Nymburku je zaujímavým zjavom, ktorý môže mať peknú budúcnosť v slovenskej reprezentácii.

„Veľmi som sa potešil, keď mi zavolal Miro Páleník a pozval ma na kemp. Za štyri dni sme stihli najmä individuálne veci, tréningy boli zamerané na to, aby nás Oleg Meleščenko spoznal. Je super, že sme tam boli viacerí mladí chalani,“ rozhovoril sa Novák, ktorý má 197 centimetrov, ale hráva na jednotke. „Striedam sa v klube na jednotke, dvojke. Mojou výhodou je, že som vysoký. V akadémii som väčšie percento na jednotke,“ vysvetlil.

Verí, že si už zahrá za áčko

Osemnásťročný tvorca hry ešte nevie, ako s ním počítajú v národnom tíme a či má šancu si obliecť najcennejší dres už v najbližšom čase. Dva roky napreduje v stredoeurópskom veľkoklube z Nymburku. „Do klubu som sa dostal pred dvoma rokmi. V druhom ročníku na strednej si ma vyhliadli cez reprezentáciu a zaslané videá. Prišiel som tam na try out, uspel som a zatiaľ som veľmi spokojný. Posledný rok ešte môžem hrať juniorku, ale podpísal som už dlhodobejší kontrakt s áčkom. Dúfam, že si už v budúcej sezóne zahrám za prvý tím.“

Slovák to mal v poslednej sezóne podobne ako množstvo iných mladých športovcov ťažké. „Nehrali sme vôbec zápasy, len sme za obmedzených možností trénovali. O to viac človeku chýbajú súťažné duely,“ hovoril rozohrávač.

**Na hru Nováka ide z bohatého klubu chvála. „Dávid je výborný somatotyp. Plusom je, že odmalička hráva rozohrávača a dorástol na takmer dva metre. Má ohromný potenciál, k čomu by mu mohli pomôcť aj tréningy s áčkom. Bude len na ňom, ako k tomu pristúpi,“ hovoril pre denik.cz športový riaditeľ nymburského klubu Ladislav Sokolovský. **

O tom ako si ho v suverénovi českej ligy cenia svedčí, že profesionálnu zmluvu podpísal už v sedemnástich rokoch.

„V Nymburku je skvelá akadémia, máme k dispozícii všetko. Je to prepojené s gymnáziom. Učitelia nám idú v ústrety s individuálnym plánom. Máme super haly. Tréneri s nami pracujú na každom detaile. Zmluva s áčkom je veľká motivácia, lebo nie každému sa to podarí v tak mladom veku,“ pokračoval Novák, ktorý sa trošku opísal pre našich čitateľov. „Snažím sa hrať tak, ako tím potrebuje, keď treba viac tvorím, inokedy strielam. Je to aj podľa momentov na ihrisku.“

Nad Amerikou nerozmýšľa

Množstvo mladých hráčov má za cieľ pokračovať na americkej univerzite. „Nikdy som nad NCAA nerozmýšľal, Amerika ma neláka. Radšej by som chcel ísť európskou cestou. Nymburk mi ponúka super možnosti, keď hrajú aj kvalitnú ligu majstrov, kde sa predstavili na poslednom finálovom turnaji,“ priblížil rozohrávač, ktorý je odchovancom Viktoria Žilina.

Dávid Novák má jasno aj v najobľúbenejšom hráčovi, na ktorom vyrastal. „Na začiatku som vyrastal na Stephovi Currym. Jeho sledujem od útleho detstva. Niekedy vyskúšam aj ďalekonosné trojky ako on, ale skôr len na tréningu,“ dodal s úsmevom talentovaný rozohrávač.


zdroj:basket.sk

Napísal: 1.BK Michalovce  Monday, 14. 6. 2021 o 21:30
Upravil:  

Komentáre k článku